HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Ειδήσεις arrow Κάλεσμα της ΠΟΣΔΕΠ
Κάλεσμα της ΠΟΣΔΕΠ Εκτύπωση E-mail
09.11.09
Η ΠΟΣΔΕΠ κάνει ανοιχτό κάλεσμα για την διοργάνωση συλλαλητηρίου «ενάντια στη βία και την τρομοκρατία αλλά και για την υπεράσπιση των θεμελιωδών κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων».

[Μπορείτε να κατεβάστε το Pdf εδώ]


Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
Αθήνα, 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΘΕΜΑ: ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τις τελευταίες μέρες η ελληνική κοινωνία βιώνει ένα νέο κύκλο φαινομένων τυφλής βίας, που εκδηλώνεται με τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο κύκλος αυτός διαφοροποιείται ποιοτικά από προηγούμενους, κυρίως ως προς το γεγονός ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα στρέφονται αδιακρίτως κατά πολιτών και, επομένως, κατά του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.
Πέρα από τις όποιες πρωτοβουλίες της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας και της δικαιοσύνης, που επιβάλλεται να αναληφθούν προκειμένου να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αυτά, η κοινωνία, κατά της οποίας τελικά στρέφεται η βία, δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει απαθής. Αντίθετα, επιβάλλεται η εγρήγορση και η δραστηριοποίησή της - χωρίς την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων- με στόχο την περιθωριοποίηση και απομόνωση των δραστών και την έμπρακτη καταδίκη όχι μόνο των πρακτικών, που αυτοί μετέρχονται, αλλά και της «ιδεολογίας» που επικαλούνται προκειμένου να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους.
Αγαπητοί συμπολίτες,
Αισθανόμαστε το χρέος, που μας επιβάλλει η θέση μας ως δασκάλων της νέας γενιάς αλλά και ως μελών της διανόησης της χώρας να αναλάβουμε το μερίδιο της πρωτοβουλίας που μας αναλογεί στην κοινωνική κινητοποίηση κατά της βίας και της τρομοκρατίας. Πιστεύουμε ότι η υπεράσπιση των θεμελιωδών δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο μιας ώριμης κοινωνίας δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στους θεσμούς και τα όργανα μιας πολιτείας, αλλά αποτελεί υποχρέωση και των πολιτών της.
Στο πλαίσιο αυτό απευθύνουμε ανοικτή επιστολή – πρόσκληση προς
• Όλες τις μαζικές Οργανώσεις, Εταιρείες, Ομίλους των ανθρώπων του Πνεύματος, της Τέχνης και της Επιστήμης,
• Τους Πρυτάνεις και Προέδρους των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων και Οργανισμών,
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού
• Τις Οργανώσεις των Λειτουργών όλων των βαθμίδων της εκπαιδευτικής πυραμίδας,
• Τις Επιστημονικές Εταιρείες και Ενώσεις,
• Τους Φοιτητές, Σπουδαστές και Μαθητές των Εκπαιδευτηρίων της χώρας,
• Τις Ηγεσίες των Εργατικών Συνομοσπονδιών, Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και άλλων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων,
• Τις Οργανώσεις των ένστολων συμπολιτών μας,
• Τη Θρησκευτική Ηγεσία της χώρας,
• Τις Επαγγελματικές Εταιρείες, Οργανώσεις και Επιμελητήρια,
• Τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις
• Τις Οργανώσεις των Μεταναστών,
• Κάθε Έλληνα Πολίτη,
να συνεργασθούμε όλοι μαζί στη διοργάνωση, στο άμεσο μέλλον, ενός κεντρικού παλλαϊκού συλλαλητηρίου στην Αθήνα «ενάντια στη βία και την τρομοκρατία αλλά και για την υπεράσπιση των θεμελιωδών κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων».
Παράλληλα, καλούμε όλους τους ανά τη χώρα συλλόγους μελών ΔΕΠ -ή ομάδες συναδέλφων πανεπιστημιακών δασκάλων- να αναλάβουν όμοια πρωτοβουλία στις έδρες τους, μαζί με τους μαζικούς τοπικούς φορείς και να διοργανώσουν ταυτόχρονα – την ίδια μέρα και ώρα- ανάλογες μαζικές εκδηλώσεις.
Οι κινητοποιήσεις αυτές θα έχουν ως κορύφωσή τους κεντρικά και τοπικά εκδηλώσεις Τέχνης και Λόγου, στις οποίες καλούμε όλους τους ανθρώπους του Πνεύματος και της Τέχνης να συμμετάσχουν. Ο στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να δοθεί το στίγμα των δημιουργικών επιτευγμάτων του λαού μας, σε χρόνια δίσεκτα αλλά και σε καιρούς ειρηνικούς. Μέσα απ’ αυτά τα επιτεύγματα, θα διατρανωθεί η διαχρονική και αταλάντευτη πίστη του ελληνικού λαού στην ειρήνη, τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η συμπαράστασή του στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων και, παράλληλα, ο απόλυτος αποτροπιασμός του για τα φαινόμενα βίας, απ’ όπου και αν προέρχονται και σε όποιο χώρο και αν εκδηλώνονται καθώς και η ακλόνητη βούλησή του να συμβάλει ενεργά στην εξάλειψή τους.

Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης
Καθηγητής Ε.Μ.Π.
Η Γραμματέας
Ευγενία Μπουρνόβα
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α.
 
RSS