HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Ειδήσεις arrow Αντιδράσεις για την εκτροπή νερού από Βάλια Κάλντα
Εκτύπωση E-mail
03.12.09
 
 
Το παρακάτω κείμενο είναι από το epirus-ellas.blogspot.com


Οι κάτοικοι της Βοβούσας λένε ΟΧΙ στην εκτροπή νερού από την Βάλια Κάλντα.
 

Παράνομη και καταστροφική θα είναι η εκτροπή υδάτων της Βάλια Κάλντα στον ταμιευτήρα της λίμνης Πηγών Αώου, καθώς, αν υλοποιηθεί, θα συντελέσει στην περαιτέρω υποβάθμιση του ήδη διαταραγμένου οικοσυστήματος της περιοχής, ευνοώντας μόνο εταιρίες και παράγοντες που καμία σχέση δεν έχουν με τον τόπο.

Αυτό τονίζει σε ανοιχτή επιστολή του προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, βουλευτές, τοπικές υπηρεσίες και τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ο πρόεδρος της Κοινότητας Βοβούσας Στέφανος Βασιώτης, κάνοντας ταυτόχρονα σαφές ότι οι Βοβουσιώτες σύσσωμοι θα προασπίσουν, αν χρειαστεί, την φύση της περιοχής τους έναντι στο ενδεχόμενο της εκτροπής νερού με φράγμα προς την τεχνητή λίμνη του Αώου ποταμού.
Ο Κοινοτάρχης Βοβούσας στην ίδια επιστολή, που υπογράφεται και από πενήντα ακόμη κατοίκους της, ζητά και από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρκου Βόρειας Πίνδου να τοποθετηθεί ξεκάθαρα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η επιστολή του κ. Στ. Βασιώτη έχει ως εξής:
«Η εκτροπή υδάτων της Βάλια Κάλντα στον ταμιευτήρα της λίμνης Πηγών Αώου είναι μία εντελώς παράνομη διεκδίκηση για οφέλη ουσιαστικά εταιριών, που θα αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στο ήδη διαταραγμένο οικοσύστημα της περιοχής, όχι μόνο στην περιοχή του έργου αλλά σ’ όλη την περιοχή απορροής του Αρκουδορέματος και του Αώου ποταμού.
Πριν 10 περίπου χρόνια το ίδιο θέμα είχε έλθει στο προσκήνιο και ο τότε πρόεδρος Κωνσταντίνος Δήμου είχε πει ότι «για να φραγματοποιήσουν την Βάλια Κάλντα θα περάσουν πάνω απ’ τα κορμιά μας». Το ίδιο λέμε και τώρα και οι Βοβουσιώτες απέναντι σε τέτοια προβλήματα ξεχνούν τις διαφορές τους και σύσσωμοι προασπίζουν τη φύση της περιοχής τους, το σπουδαιότερο και πιο ανεκτίμητο αγαθό που δεν πουλιέται και δεν διαπραγματεύεται, την Γη των γονιών και παππούδων τους.
Αν πραγματικά πιστεύουμε στην αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση, ας σεβαστούμε τις αποφάσεις των ντόπιων φορέων.

Ζητήσαμε να προστατευτούν συγκεκριμένες περιοχές από το κυνήγι και εμείς και η προηγούμενη κοινοτική αρχή και δεν εισακουστήκαμε.
Ανεχόμαστε μια συνεχή υποβάθμιση της ζωής των μόνιμων, πληθυσμών όπως άλλωστε βγήκε πρόσφατα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με τους δασεργάτες και τους συνεταιρισμούς που τείνουν να παραγκωνιστούν από εταιρίες, όσον αφορά την εκμετάλλευση του δασικού πλούτου.
Η φύση αποτελεί τη συντροφιά μας και την πατηγοριά μας και ένας υγιής και όχι αχαλίνωτος οικοτουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο οικονομικής αναβάθμισης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην περιοχή μας.
Αυτά δεν μπορούν να συνυπάρξουν με την οικολογική υποβάθμιση και την αισχροκέρδεια παραγόντων ξένων προς τον τόπο. Γι’ αυτό κάτω τα χέρια απ’ τη Βάλια Κάλντα.
Ρωτάμε απλά και τον φορέα Βόρειας Πίνδου και τους άλλους υπεύθυνους: Έχουμε μελέτες για το οικοσύστημα της Βάλια Κάλντα και της Λάκας του Αώου; Έχει γίνει πληθυσμογραφία ειδών; Εμείς καθαρά εμπειρικά γνωρίζουμε ότι η πέστροφα της Βάλια Κάλντα διαφέρει από τον υπόλοιπο Αώο. Έχει μελετηθεί το συγκεκριμένο υποείδος ποτέ; Υπάρχει (το σπάνιο είδος) ή όχι λίγκας στη συγκεκριμένη περιοχή; Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα για την περιοχή, τα οποία οι ειδικοί που δυστυχώς δεν εισακούονται, θα γνωρίζουν καλύτερα.

Η έρευνα των οικοσυστημάτων της περιοχής θα μπορούσε να απασχολήσει ντόπιο εργατικό δυναμικό, να κρατήσει νέο κόσμο στα βουνά. Να τους «ανοίξει τα μάτια» σε άλλους ορίζοντες και να διαφυλαχτεί η ντόπια φύση, η σπουδαιότερη κληρονομιά για μας, που με τη σειρά της θα φέρει επισκέπτες, ώστε ο υγιής, ήπιος οικοτουρισμός θα αποτελέσει βασικό οικονομικό πόρο.
Θα δοθεί έτσι και η δυνατότητα αξιοποίησης άνεργου, ή ουσιαστικοά άπραγου και παροπλισμένου στα γραφεία επιστημονικού δυναμικού.
Κακά τα ψέματα: Η επιβίωση της Βοβούσας και των άλλων ορεινών κοινοτήτων του Ζαγορίου είναι συνυφασμένες με τη διατήρηση υγιών και αλώβητων οικοσυστημάτων.
Πριν μερικά χρόνια έγινε το φράγμα πηγών Αώου, σε μία περίοδο που τα φράγματα εκτροπής έτειναν να είναι παρωχυμένα. Υποτίθεται ότι δεν θα είχε συνέπειες περιβαλλοντικές που να προκαλούν πρόβλημα. Είχε και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που από πολλούς βέβαια αμφισβητήθηκε. Για χρόνια ο Αώος κατέβαζε θολά νερά και 2 φορές όπως και το ρέμα «Ζόρικα» έξω από το Γρεβενίτι, λάδια μηχανής! Αυτή ήταν η συμπεριφορά των κατασκευαστριών εταιριών, όπως και με την Εγνατία, με το Ζαγορίτικο ποταμό στη Μπαλντούμα.

Το έργο τελικά έγινε. Η παραγωγή ενέργειας ήταν η αναμενόμενη ή μήπως λιγότερη; Ήταν σωστές οι μελέτες; Μήπως εξέτρεψαν περισσότερες πηγές απ’ αυτές που είχαν μελετήσει και η ανεπάρκεια τους στρέφει και σε άλλες, όπως η Βάλια Κάλντα, η Ζορίκα, κλπ.;
Με τις προσχώσεις των γύρω ρυακιών, η λίμνη Αώου γίνεται με τον καιρό αβαθής και η δυνατότητα συλλογής νερού περιορίζεται. Πόσα χρόνια συμφέρουσας λειτουργίας της υπολογίζουν;
Εμείς ως ντόπιοι βλέπουμε τα νερά του Αώου να λιγοστεύουν τόσο, που καταγράφηκαν θερινές περίοδοι που δεν ενωνόταν με το Βοϊδομάτη στον κάμπο της Κόνιτσας. Οι μελέτες το ανέφεραν πουθενά αυτό; Η ποιότητα του νερού άλλαξε. Η ελάττωση της ροής αυξάνει τη θερμοκρασία, αυξάνει την εναπόθεση λάσπης στον πυθμένα και τον ευτροφισμό. Ο πυθμένας του Αώου πρασίνισε και υπάρχουν σημεία που θυμίζουν πλέον βάλτο. Η υδροπανίδα άλλαξε. Εμείς οι άσχετοι βλέπουμε τις πέστροφες και το μπριάνι να λιγοστεύουν δραματικά, τα συρτάρια μάλλον να έχουν εξαφανιστεί και εισαχθέντα είδη όπως οι καραβίδες έχουν κατακλείσει το ποτάμι μας, αλλάζοντας για πάντα την αρχέγονη βιοποικηλότητά του.
Αυτά είναι σίγουρα γνωστά στο φορέα Βόρειας Πίνδου. Θα θέλαμε να μας απαντήσουν αν συνηγορούν στην εκτέλεση έργων στη Βάλια Κάλντα. Μήπως θα έπρεπε να σκεφθούν την αποκατάσταση του ήδη «λαβωμένου» οικοσυστήματος ακόμη και με επιστροφή νερών στη φυσική τους ροή;

Ας μην τα ξεπουλάμε όλα για απορρόφηση κονδυλίων. Ας σεβαστούμε τη γη που μας φιλοξένησε και μας πρόσφερε απλόχερα. Αν αυτά δεν τα καταλαβαίνουν μερικοί, θα μας βρουν μπροστά τους ενωμένους και ακλόνητους όπως έγινε και στο παρελθόν. Η καταστροφή του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας από τις ανθρώπινες δραστηριότητες δεν μπορεί να διορθωθεί με την καταστροφή ενός άλλου πολύ μεγαλύτερου οικοσυστήματος όπως ο Αώος ποταμός.
Μην ανοίγετε πληγές που δεν κλείνουν. Στεκόμαστε δίπλα στους αγωνιστές του Αράχθου ή ακόμα και του Αχελώου που και αυτός από την Πίνδο πηγάζει και τους καλούμε όλους αυτούς σε από κοινού μέτωπο.
Αλήθεια μπορούν αυτοί που προτείνουν την άντληση των νερών του Αώου να μας υποδείξουν άλλο έργο τέτοιου είδους Παγκοσμίως;
Όχι στα συμφέροντα και στις εύκολες λύσεις. Πάνω απ’ όλα η φύση. Κάτω τα χέρια σας από την Βάλια Κάλντα.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βοβούσας
Στέφανος Βασιώτης
Έπονται 50 υπογραφές»


 
RSS