HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Για Μένα
Για Μένα

Βιογραφικό - Σκοπός

 

nelly.jpg

 

Ονομάζομαι Νέλλη Ψαρρού και γεννήθηκα στην Αθήνα το 1973. Το 1990 "πέρασα" στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στη σχολή Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών που, αν και δεν ήταν η βασική επιλογή μου, αποδείχτηκε πως ήταν αυτό που πάντα επιθυμούσα να σπουδάσω. Έτσι, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου το 1994 όντας πεπεισμένη ότι θέλω να μάθω περισσότερα για το αντικείμενό μου, αν και χωρίς συγκεκριμένες επαγγελματικές επιδιώξεις. Άλλωστε, η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, στο Montpellier της Γαλλίας για 5 μήνες, με είχε προσανατολίσει θετικά προς την εμπειρία του εξωτερικού. Έτσι, συνέχισα κάνοντας μεταπτυχιακές σπουδές στο Λονδίνο το 1995-1996, και συγκεκριμένα μάστερ στη Συγκριτική Πολιτική Ανάλυση (Comparative Politics) στο πανεπιστήμιο London School of Economics, με μερική υποτροφία στα δίδακτρα από το ίδιο το πανεπιστήμιο.

 

Γυρνώντας στην Ελλάδα, εργάστηκα για ένα χρόνο (1997) σε ένα πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα (EUROFOR) που αφορούσε τη μετανάστευση στην Ευρώπη (τις κοινότητες της Διασποράς, τους Ρομά, κ.λπ). Η δική μου συνεισφορά στην έρευνα αυτή αφορούσε τους πολιτικούς πρόσφυγες και τους Πόντιους που ζούσαν στην (πρώην) ΕΣΣΔ, και έχει δημοσιευτεί σε τριμελή συλλογικό τόμο που εκδόθηκε το 2005.

 

Μέσα από τις μεταπτυχιακές σπουδές μου ήρθα σε επαφή με το αντικείμενο του εθνικισμού, το οποίο και θέλησα να μελετήσω εκτενέστερα. Συγκεκριμένα, με απασχόλησε το ερώτημα ποια είναι η φύση της εθνικής ταυτότητας, δηλαδή τι είναι αυτό που την καθιστά τόσο ισχυρή. Με άλλα λόγια, ποια είναι η δυναμική των ταυτίσεων. Απαντώντας σε αυτό, θα μπορούσα μετά να εξετάσω το ερώτημα, που κυοφορούνταν τότε ως αυταπόδεικτη αλήθεια, αν η εθνική ταυτότητα θα εξαφανιστεί μέσα από τις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης. Συνέταξα τη σχετική επιστημονική πρόταση και την υπέβαλλα στο πρόγραμμα υποτροφιών της ΕΕ Marie Curie (ή αλλιώς Training and Mobility for Researchers), απ' όπου κέρδισα πλήρη υποτροφία για τρία χρόνια [στάθηκα ιδιαίτερα τυχερή μιας και επρόκειτο για μία απ' τις καλύτερες υποτροφίες που, απ' όσο γνώριζα, υπήρχαν και τις οποίες έκοψαν την αμέσως επόμενη χρονιά!]

Έτσι βρέθηκα το 1998 και πάλι στο London School of Economics να ξεκινώ το τελευταίο στάδιο των σπουδών μου - όπως νόμιζα τότε. Το στάδιο αυτό ολοκληρώθηκε το 2002 με την απόκτηση του διδακτορικού με τίτλο National Identity in the Era of Globalisation. Η τύχη [προϊόν μιας ακούραστης επιμονής] με ευνόησε και πάλι φέρνοντας στο πλάι μου ως επιβλέποντα τον εξέχοντα καθηγητή και πολιτικό φιλόσοφο John Gray. Ο John Gray, συνεπικουρούμενος από τη λέκτορα πολιτική επιστήμονα Abby Innes, υπήρξε μια έκπληξη, μια απόλυτα θετική παρουσία στις σπουδές μου καθώς διακριτικά αλλά σταθερά επέβλεπε την πρόοδό μου ενισχύοντάς την τόσο σε επιστημονικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο.

Επέστρεψα στην Ελλάδα με σκοπό να εργαστώ και να προσφέρω στη χώρα μου με τις γνώσεις και την εξειδίκευσή μου. Μετά από μερικούς μήνες έγινα δεκτή στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ρέθυμνο όπου δίδαξα για τρία ακαδημαϊκά έτη (2003-2006), οπότε και έληξε και η τελευταία σύμβασή μου (οι συμβάσεις αυτές, με βάση το Π.Δ. 407/80, δεν μπορούσαν να ανανεωθούν για μεγαλύτερο διάστημα από τρία χρόνια, μέχρι πρότινος). Εντωμεταξύ, προσλήφθηκα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το 2005, όπου δίδαξα στην ενότητα Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, το μάθημα «Ευρωπαϊκές Πολιτικές Ιδεολογίες στον Εικοστό Αιώνα». Στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο εργάστηκα για τρεις ακαδημαϊκές χρονιές, από το 2005 ως το 2008.

 

Σε όλο αυτό το διάστημα συμμετείχα σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσίευσα ορισμένα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Το κύριο μέλημά μου όμως υπήρξε, και παραμένει, η έκδοση βιβλίων, δηλαδή η παρουσίαση ολκληρωμένων ερευνητικών προσπαθειών, καθώς θεωρώ πως σε ένα βιβλίο μπορεί ένα συνολικό επιχείρημα να ξεδιπλωθεί με τον πλέον προσήκοντα τρόπο, σε αντίθεση με τα άρθρα που παρουσιάζουν ένα εξειδικευμένο κομμάτι του επιστητού. Έτσι, μετά από μια εξαιρετική συνεργασία με τον εκδότη κ. Γιώργο Δαρδανό δημοσιεύτηκε το 2005 από τον εκδοτικό οίκο Gutenberg το πρώτο μου βιβλίο (βασισμένο στη διδακτορική μου διατριβή) με τίτλο Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης.

 

Στο μεταξύ, όμως, το 2006, αποφάσισα να δώσω κατατακτήριες εξετάσεις για να μπω στη Νομική καθώς πίστευα (ορθώς, όπως αποδείχτηκε) πως θα ολοκληρωθώ ως πολιτική επιστήμονας μέσα από τη γνώση του νομικού μας συστήματος. Όπως σύντομα κατανόησα, ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα καταγράφεται στα νομικά κείμενα και νόμους. Έτσι, έγινα (προπτυχιακή) φοιτήτρια ξανά στη Νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - αιώνια αυτή τη φορά! Η επαφή μου με τη νομική επιστήμη είναι ολοφάνερη στην πολιτική προσέγγιση που ακολουθώ στο Πολιτικό Ημερολόγιο!

 

Το δεύτερό μου βιβλίo, Ταξίδι στη Σαμοθράκη, Ένα Πολιτικό Ημερολόγιο, εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2009 ως αυτοέκδοση, σε μια προσπάθεια πνευματικής και οικονομικής ανεξαρτησίας. Πρόκειται για μια μελέτη του πολιτικού που καταλήγει σε γενικότερα θεωρητικά συμπεράσματα, στηριγμένη σε παραδείγματα και εμπειρικά δεδομένα από την ελληνική -κυρίως αλλά όχι μόνο- πολιτική κατάσταση και κοινωνική νοοτροπία της τελευταίας 20ετίας. Το βιβλίο αυτή ακολουθεί μια αφηγηματική «χαλαρότητα», αλλά επίσης εμπεριέχει τα στοιχεία και συμπεράσματα της δημοσιογραφικής έρευνας στην οποία προέβην αλλά και της θεωρητικής τεκμηρίωσης που ήταν απαραίτητη. Εν συντομία, θα το περιέγραφα ως μια καταγραφή και ανάλυση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα σήμερα.

Η νέα μου αυτή εκδοτική εμπειρία σηματοδοτείται από μια νέα προσπάθεια και στάση που καθορίζει τη ζωή μου. Κατ' αρχάς, για ποικίλους λόγους, που συγκλίνουν στο ότι επέστρεψα στη χώρα μου με την προσδοκία να συνεισφέρω σε αυτήν, δεν απασχολούμαι πλέον ως συμβασιούχος στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο - ή σε οποιαδήποτε άλλη θέση με σύμβαση όπου καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αντ' αυτού, ασχολήθηκα με την ελεύθερη μετάδοση των γνώσεών και ιδεών μου στην ευρύτερη κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από διάφορες διαλέξεις και παρουσιάσεις, συνεχίζω την επιστημονική έρευνα, με ταυτόχρονη τεκμηρίωση στοιχείων όπως αυτά προκύπτουν από ανεξάρτητη δημοσιογραφική έρευνα. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δημοσιεύω σε αυτή την ιστοσελίδα. Συγγραφικός μου στόχος παραμένει η έκδοση βιβλίων όταν ένα συνολικό επιχείρημα θα έχει ολοκληρωθεί.

Στο διάστημα 2009-2011, με αφορμή την έρευνα για το βιβλίου Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο, ασχολήθηκα για πρώτη φορά με τη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Μαζί με έναν συνεργάτη εικονολήπτη και σε διάστημα δύο ετών πήραμε συνεντεύξεις και πλάνα και ολοκληρώσαμε το ντοκιμαντέρ Golfland?, μια έρευνα σχετικά με τα θέρετρα γκολφ στην Ελλάδα και την τουριστική ανάπτυξη. Το ντοκιμαντέρ βασίστηκε στην εθελοντική συμμετοχή όλων των συνεργατών καθως και στην αυτοχρηματοδότησή του από τους δύο βασικούς συντελεστές, και είναι ελεύθερα αναρτημένο στο διαδίκτυο.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης συμμετοχικών και συνεργατικών μορφών ενημέρωσης εντάχθηκα το 2011 στη συντακτική ομάδα του καινούριου (τότε) περιοδικού Unfollow: στο ίδιο πλαίσιο η συμμετοχή μου σταμάτησε το 2013. Ταυτόχρονα, το 2011, με αφορμή και την υλοποίηση της απόφασής μου για αποκέντρωση, βρέθηκα να συνεργάζομαι με τη χανιώτικη εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης, όπου απολαμβάνω τη χαρά της συνεργασίας μέσα σε μια οικογενειακή επιχείρηση που εργάζεται με ήθος και (αυτο)σεβασμό. Τέλος, και για περίοδο ενός χρόνου (άνοιξη 2012-2013) έκανα την πρώτη μου ραδιοφωνική ενημερωτική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Κρήτη FM 101,5 (μεταδίδει και διαδικτυακά), όπου αποκόμισα μια καινούρια και σημαντική εμπειρία στον απαιτητικό χώρο του ραδιοφώνου. Η ραδιοφωνική μου εκπομπή έχει διακοπεί λόγω των απαιτήσεων της έρευνας για το καινούριο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζουμε, τις ΣΤΑΓΩΝΕΣ.

Οι ΣΤΑΓΩΝΕΣ αποτελούν ουσιαστικά μια προσπάθεια αξιοποίησης της πολύτιμης εμπειρίας που απέκτησα μέσα από το Golfland? Ο χώρος της έρευνας και του ντοκιμαντέρ φαίνεται πως με κέρδισε και, στα μέσα του 2013, με ανανεωμένη ομάδα συνεργατών, επανήλθα σε αυτή τη μορφή έρευνας, μια ενασχόληση που απαιτεί από μένα να αναπτύξω και νέες δεξιότητες, όπως της σκηνοθεσίας, της οργάνωσης παραγωγής, ακόμη και της ηχοληψίας, μιας και η προσπάθειά μας βασίζεται σε μια λογική χαμηλού κόστους. Το νέο αυτό ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο κοινό στις 8 Μαρτίου, κάνοντας πρεμιέρα στην Μεγάλη Παναγιά Χαλκιδικής, και στη συνέχεια με προβολές στα μέρη όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα. Μετά την ολοκλήρωση των προβολών αυτών, όπου βρισκόταν και κάποιος από την ομάδα του ντοκιμαντέρ (συνήθως εγώ ως υπεύθυνη της έρευνας, αλλά και ο Παντελής Παντελόγλου) αναρτήσαμε τις Σταγώνες ελεύθερα στο διαδίκτυο, στις 13 Μαΐου 2014, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από ομάδες και πολίτες για ελεύθερη προβολή στις περιοχές τους. Έκτοτε, το ντοκιμαντέρ Σταγώνες έχει γυρίσει σχεδόν όλη την Ελλάδα χωρίς τη δική μας παρεμβολή, καθώς διαφημίστηκε "από στομα σε στόμα" και έπαιξε σε πολλά καλοκαιρινά φεστιβάλ, εκδηλώσεις κλπ, δείχνοντας έτσι και τη δυναμική που αποκτά μια δουλειά που γίνεται αγαπητή από τον κόσμο. Επίσης, παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2014, όπου ΔΕΝ διαγωνίστηκε καθώς υπήρχε όρος να γίνει η πρεμιέρα στο φεστιβάλ, ενώ εμείς επιλέξαμε να κάνουμε "κινηματική" πρεμιέρα εκεί όπου οι άνθρωποι αγωνίζονται, στην ΒΑ Χαλκιδική), καθώς και στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας. Το ντοκιμαντέρ, το τρέιλερ και τα επιμέρους 2λεπτα βίντεο από κάθε περιοχή βρίσκονται ελεύθερα αναρτημένα στην ιστοσελιδα μας: www.stagonesdoc.gr, και υπάρχουν και αγγλικοί υπότιτλοι.

Την ίδια περίοδο που ολοκληρώθηκε το ντοκιμαντέρ, τρεις μέρες μετά για την ακρίβεια, εκδόθηκε το τρίτο μου βιβλίο με τίτλο 12 Χρόνια Φυλακή, το οποίο πραγματεύεται την 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και τον ρόλο της στην δημιουργία πειθήνιων και υπάκουων πολιτών που θα ενταχτούν ομαλά και θα διαιωνίσουν το υπάρχον οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Η αναφορά στο σχολείο ως φυλακή δεν ξεχνά τις προ- και μετα-σχολικές φυλακές, και εστιάζει στην επιχειρούμενη κοινωνική λοβοτομή και παραγωγή άβουλων ακολούθων αντί για πολιτών. Πρόκειται ξανά για αυτοέκδοση.

[Για ένα συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα, πατήστε εδώ .]


Σκοπός της ιστοσελίδας
Ο σκοπός δημιουργίας αυτής της ιστοσελίδας είναι τριπλός: προώθηση, ενημέρωση, επικοινωνία.

Προώθηση: Μέσα από την ιστοσελίδα αυτή θέλω να προωθήσω τη δουλειά μου, τόσο αυτή που έχω παράγει ως τώρα όσο και αυτή που θα δημιουργηθεί στην πορεία. Πέρα όμως από τη δική μου δουλειά, επιδίωξή μου παραμένει η προβολή και άλλων αξιόλογων εργασιών και δραστηριοτήτων.

Ενημέρωση: Στο βαθμό που η δουλειά μου εμπεριέχει το συστατικό της έρευνας ως εγγενές της χαρακτηριστικό, η προώθησή της σημαίνει αναπόδραστα και την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με τα πορίσματα και τα συμπεράσματα των μελετών αυτών. Αν και τα βιβλία μου διατίθενται στο εμπόριο, τα άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά δεν θα είναι και τόσο εύκολο να τα βρει κανείς αν δεν έχει πρόσβαση σε ενημερωμένες βιβλιοθήκες. Έτσι, θεωρώ πως η απρόσκοπτη διάθεσή τους σε αυτή την ιστοσελίδα εξυπηρετεί τη διάχυση της γνώσης σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους γίνεται.

Στο τομέα της ενημέρωσης εντάσσω και την κατηγορία «Δημοσιογραφία». Η κατηγορία αυτή αποτελεί μια αυτούσια προσπάθειά μου ενημέρωσης των πολιτών για ζητήματα του δημόσιου βίου και χρήζουν πολιτικής και κοινωνικής ανάλυσης. Σε αυτήν θα παραθέτω επίσης πληροφορίες για γεγονότα και δράσεις που πραγματοποιούνται και έχουν ένα γενικότερο πολιτικό ενδιαφέρον. Ας μην ξεχνάμε ότι, στην πραγματικότητα, η δημοσιογραφία είναι ακριβώς αυτό: λόγος για τον δημόσιο βίο, δημόσιος λόγος ενημέρωσης.

Επικοινωνία: Η επικοινωνία είναι πηγή γνώσης. Είναι επίσης πηγή κοινωνικότητας. Και είναι ένα αναγκαίο συστατικό που κάνει την αποξενωμένη και άχρωμη διάδρασή μας λίγο πιο ουσιαστική και... πολύχρωμη. Θέλω μέσα από αυτή την ιστοσελίδα να δοθεί η ευκαιρία σε μένα και στους αναγνώστες να επικοινωνήσουμε προκειμένου να ενημερώσουμε ο ένας τον άλλον για διάφορα ζητήματα ή για ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων.

Επίσης, φιλοδοξώ αυτή η ιστοσελίδα να αποτελέσει την αφορμή για μια ευρύτερη συνάντηση και συνεργασία με επιστήμονες και πολίτες που έχουν κοινά ενδιαφέροντα.


Ειδικότερο Ενδιαφέρον

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλη η ιστοσελίδα συνέχεται από ένα ειδικότερο ενδιαφέρον, που αφορά την πολιτική διάσταση των πραγμάτων. Ως πολιτική εννοούνται όλες τις διαδικασίες και καταστάσεις που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη συλλογική ζωή των ανθρώπων (τις στάσεις, νοοτροπίες, δράσεις κλπ.), τη σύσταση της Πολιτείας, τη λειτουργία των δημόσιων φορέων και όλα τα συναφή πεδία. Με άλλα λόγια, η πολιτική διάσταση αφορά τη διαμόρφωση της οργανωμένης κοινωνίας και τη συνύπαρξη των πολιτών. Με αυτή την έννοια, με την ιστοσελίδα αυτή θα ήθελα να συνεισφέρω στην κατανόηση της εγγύτητας της πολιτικής προς την καθημερινή μας ζωή και στην άρση της απαξίωσης και αποστασιοποίησης των πολιτών από αυτήν. Προϋπόθεση της άρσης αυτής είναι η γνώση και η κατανόηση. Σε αυτές τις δύο μπορούμε να συνεισφέρουμε όλοι μέσα από τα πλαίσια επικοινωνίας που μας προσφέρει η τεχνολογία χωρίς φυσικά να ξεχνάμε ότι η προσωπική διάδραση και επικοινωνία είναι τόσο αναντικατάστατη όσο και ανεκτίμητη!

 

 

 
RSS