HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Αναλύσεις arrow Προβοκάτσια μου μυρίζει...
Προβοκάτσια μου μυρίζει... Εκτύπωση E-mail
03.05.10

Πώς σχετίζονται οι τοποθετήσεις Τέλλογλου με το πρωτοσέλιδο της Free Sunday και τα επιβαλλόμενα μέτρα από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου; Και, επίσης, πώς μπορεί να κατανοήσει μέσα από την ανάγνωση της προπαγάνδας τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον χωρίς να είναι... αστρολόγος;
Ας δούμε όμως το χρονικό των συμβάντων που αφορούν αυτή την πρόβλεψη:

Στις 28 Απριλίου 2010, ο Τάσσος Τέλλογλου δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "Το τίμημα της εκλογής" στην
ιστοσελίδα protagon.gr όπου συνεργάζεται. Ανταποκρινόμενος σε σχόλια αναγνωστών της ιστοσελίδας, ο γνωστός δημοσιογράφος, σχολίασε εν συνεχεία τα παρακάτω:

Το ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκε τον Οκτώβριο για να εφαρμόσει μία αλλη πολιτική απο αυτή που τώρα χρειάζεται ο τόπος .Το ΠΑΣΟΚ δέν διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα .Να κάνουμε εκλογές; Δέν είμαστε αυτόχειρες. Αρα τι μένει; Μία κυβέρνηση σαν και εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούλιο του 1974 , απο όλους τους πολιτκούς χώρους . Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να εχει εκτακτες εξουσίες, για να το πώ πιο απλά η χώρα είναι σε κατάσταση εκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία αλλά ορισμένα αρθρα του συνταγματος πρέπει να βγούν "εκτός" η να ερμηνευτούν ανάλογα. Εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ στον Πειραιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα κηρύσσονται αμέσως παράνομες με διαδικασίες αυτοφώρου , πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας αλλά και της διαμαρτυρίας σε ευαίσθητους τομείς(πχ πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας, απεργία εκπαιδευτικών μέσα στις εξετάσεις ). Στο Βέλγιο πρίν μερικά χρόνια μία τετοια κυβέρνηση συναπισμού προχώρησε σε αναστολή ορισμένων συνταγματικών διατάξεων για ενα διάστημα. Ο κ Παπανδρέου είναι ακατάλληλος για να ηγηθεί μιας τετοιας κυβέρνησης "εθνικής ανάγκης", μπορεί να είναι αντιπρόεδρος της και υπουργός των Εξωτερικών αλλά επικεφαλής πρέπει να είναι κάποιος που να μην διστάζει μπροστά σε οποιο κόστος . Η μόνη προυπόθεση που θέτει η κοινωνία είναι να μοιραστεί το βάρος δίκαια. [28/04, σχόλιο 10:20:31 πμ]

Κι εκεί που απορεί κανείς γιατί οι καταξιωμένοι και έγκριτοι δημοσιογράφοι ακυρώνουν τον εαυτό τους με τέτοιο τρόπο, για να απαντήσει λογικά και αυτονόητα ότι σε τέτοιους καιρούς καλείται κανείς να διαλέξει στρατόπεδο με (μεγαλύτερη) σαφήνεια, έρχεται το επόμενο πρωτοσέλιδο:

Την Κυριακή 2 Μαΐου, ημέρα ανακοίνωσης των μέτρων και του πρωτοφανούς δανείου, δημοσιεύεται η free-press εφημερίδα Free Sunday του εκδότη Γιώργου Κύρτσου με το ακόλουθο εξώφυλλο:

Η εφημερίδα του κ. Κύρτσου(!) προβάλει την αναρχική παρότρυνση για βία στο πρωτοσέλιδό της. Και ο Τέλλογλου έγραψε κάτι για έκτακτη ανάγκη και περιστολή συνταγματικών διατάξεων. Κάτι που θα είναι πολύ ευκολο να πραγματοποιηθεί μόλις συμβεί ένα "χοντρό" περιστατικό. Ο ΛΑ.Ο.Σ. -επίσης πολύτιμος σύμαχος- θα βοηθήσει άλλωστε κραυγάζοντας για το χάος.
Φταίω εγώ τώρα που μου βρωμάει προβοκάτσια;

→ Σε περίπτωση που ακούγομαι υπερβολική, να θυμίσω την πρώτη (και μοναδική) σειρά μέτρων της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπίσει την κρίση, ήδη απ' τον Νοέμβρη 2009: πρόσληψη  κι άλλων αστυνομικών, ίδρυση νέων "ομάδων κρούσης", δημόσια υπεράσπιση της αστυνομικής αυθαιρεσίας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη(!) και παραδειγματικές προφυλακίσεις αθώων.

ΥΓ: δείτε τα πολύ ενδιαφέροντα σχόλια στο άρθρο του Τέλλογλου. Εξ' αυτών ξεχωρίζω και σας μεταφέρω εδώ τα εξής δύο:
Νέο σχόλιο για το σχόλιο Τέλλογλου
28/4/2010 6:45:46 μμ
Φαίδων
Το site της Βουλής το πληρώσαμε λέει 1.000.000 ευρώ. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος για να το επισκεπτόμαστε. Ο δεύτερος είναι ότι έχει και link με το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ. Λοιπόν, οι περιπτώσεις όπου επιτρέπεται η αναστολή της ισχύος συνταγματικών διατάξεων απαριθμούνται ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ στο άρθρο 48 παρ. 1 του Συντάγματος: «Σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος, η Bουλή, με απόφασή της, που λαμβάνεται ύστερα από πρόταση της Κυβέρνησης, θέτει σε εφαρμογή, σε ολόκληρη την Επικράτεια ή σε τμήμα της, το νόμο για την κατάσταση πολιορκίας, συνιστά εξαιρετικά δικαστήρια και αναστέλλει την ισχύ του συνόλου ή μέρους των διατάξεων των άρθρων 5 παράγραφος 4, 6, 8, 9, 11, 12 παράγραφοι 1 έως και 4, 14, 19, 22 παράγραφος 3, 23, 96 παράγραφος 4 και 97. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας δημοσιεύει την απόφαση της Bουλής. Mε την απόφαση της Bουλής ορίζεται η διάρκεια ισχύος των επιβαλλόμενων μέτρων, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τις δεκαπέντε ημέρες.» Συντρέχει κάποιος λόγος από τους παραπάνω και δεν το καταλάβαμε; Πώς τολμάτε να προτείνετε την αναστολή των συνταγματικών διατάξεων (να βγουν «εκτός» όπως γράφετε); Και για να μην ξεχνιόμαστε το άρθρο 120 παρ. 4 του Συντάγματος αναφέρει: « H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία»

Έχει δίκιο ο κ. Τέλογλου για την πλακίτσα
2/5/2010 11:24:09 μμ
Δημήτρης Πολίτης
Πράγματι με αυτά τα πράγματα δεν γίνονται πλακίτσες, η αναστολή άρθρων του Συντάγματος είναι επίθεση στο δημοκρατικό πολίτευμα. Ο ποινικός Κώδικας στα άρθρα 134-137 προσδιορίζει τις ποινές που αρμόζουν σε όποιον αποπειράται να αλλοιώσει το πολίτευμα του κράτους ή σε όποιον δημόσια προσπαθεί να διεγείρει άλλους στο να το κάνουν. Στις θεμελιώδεις αρχές και θεσμούς του πολιτεύματος συμπεριλαμβάνει και τα ατομικά δικαιώματα που προβλέπει το Σύνταγμα. Η πρόταση του Τέλογλου λοιπόν ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας και δεν είναι να την παίρνουμε στην πλάκα. Πόσω μάλλον όταν αυτή η πρόταση γίνεται καταφανώς εκ του πονηρού.

Και εξηγούμαι. Ποια η ανάγκη κ. Τέλογλου να ανασταλούν οι συνταγματικές ελευθερίες όταν
α) για κινητοποιήσεις τύπου ΠΑΜΕ στον Πειραιά υπάρχει ποινική πρόβλεψη (άρθρα 291-292, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, παρακώληση συγκοινωνιών)
β) η απεργία στις ένοπλες δυνάμεις ούτως ή άλλως απαγορεύεται κατά διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 23§2 εδ.β του Συνταγματος
γ) Οι απεργίες για τους δημοσίους υπαλλήλους ρυθμίζονται υπό ειδικό καθεστώς που ορίζει και τις προϋποθέσεις και θέτει ορισμένους περιορισμούς (Ν.1264/1982). Η ενδεχόμενη απεργία εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια εξετάσεων προσκρούει στους άνω κανόνες.

Συμπερασματικά το νομοθετικό πλαίσιο υπερεπαρκεί για να αντιμετωπίσει τα θέματα που έθεσε ο αρθρογράφος. Και βέβαια τίθεται το ερώτημα, γιατί ένας κατά τεκμήριο καταρτισμένος δημοσιογράφος υποπίπτει σε τέτοια "σφάλματα", να δέιχνει ότι αγνοεί βασικές ρυθμίσεις της έννομης τάξης; Ή για να το πω διαφορετικά, γιατί εισηγείται ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ και ΠΑΡΑΝΟΜΗ συνταγματική εκτροπή;

Την απάντηση μπορεί να τη δώσει ο καθένας αναγνώστης κατά το δοκούν. Εγώ θα περιοριστώ στο να επισημάνω ότι ο κ. Τέλογλου κάνει μια επιλογή. Αυτήν την ώρα που το διακύβευμα είναι πώς θα επιμεριστεί το κόστος της κρίσης του ελληνικού χρέους, αυτός επιλέγει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποδυναμώσει τη θέση των οικονομικά πιο αδύναμων. Κάποιο σχόλιο τόνιζε την επαγγελματική του σχέση
Σχόλια
Προσθήκη νέου
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
RSS