HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Ειδήσεις arrow Απόγνωση στο υπουργείο Εργασίας για το ασφαλιστικό
Εκτύπωση E-mail
05.06.10
Η παρακάτω είδηση δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία, την 1η Ιουνίου 2010.
Πριν την αναγνώσετε, προσέξτε καλά την έκφραση του κ. Λοβέρδου στη φωτογραφία. Ξανακοιτάξτε τη φωτογραφία αφού διαβάσετε το άρθρο!

ΤΟ ΔΙΔΥΜΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΚΕΝΟ ΑΕΡΟΣ ΜΟΛΙΣ ΑΝΤΕΛΗΦΘΗ ΤΗΝ... ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Πάσα το Ασφαλιστικό στον πρωθυπουργό με μείον 360 ευρώ

Διαδικαστική εμπλοκή και πολιτικό αδιέξοδο παρουσιάστηκε στο Ασφαλιστικό και οι Α. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης προστρέχουν τώρα στον πρωθυπουργό για οδηγίες. Το αδιέξοδο σημειώθηκε όταν η τρόικα των επιτηρητών, οι οποίοι επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα, απαίτησε -σε πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου- καμία σύνταξη να μη δίνεται πριν από το 60ό έτος, ακόμη και με 40ετία.

Λοβέρδος καλεί Παπανδρέου
Η δε βασική («κρατική») σύνταξη των 360 ευρώ να δίνεται οπωσδήποτε μετά το 65ο έτος. Ιδίως αυτό το τελευταίο ανατρέπει τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και διαμορφώνει ένα ασφαλιστικό σύστημα με συντάξεις μειωμένες κατά 360 ευρώ για έξοδο πριν από το 65ο έτος, χωρίς να υπολογίζεται το πέναλτι 6% για κάθε χρόνο πριν από το 65ο («Ε» 27/5/2010).

Ούτε με 40, ούτε με 60

Σε μια τέτοια περίπτωση εξουδετερώνεται στην πράξη το «δικαίωμα» εξόδου πριν από το 65ο έτος (για παράδειγμα στο 60ό με 40 έτη ασφάλισης, κάτι που προβλέπεται ακόμη και στο δρακόντειας έμπνευσης και κυνικής σύλληψης Μνημόνιο). Και αυτό γιατί οι συντάξεις πριν από το 65ο έτος θα είναι ψίχουλα.

Πέραν αυτών, οι επιτηρητές επιμένουν ακόμη:

α) όλες οι γυναίκες να συνταξιοδοτούνται αναποδράστως στο 65ο έτος,

β) οι συντάξεις θανάτου να μη δίνονται σε επιζώντες δικαιούχους κάτω των 50 ετών,

γ) δεν αποδέχονται στη 40ετία τον συνυπολογισμό των σπουδών, αλλά μόνο της στρατιωτικής θητείας, και πλασματικού χρόνου για κάθε τέκνο στις γυναίκες.

δ) στον υπολογισμό και της επικουρικής σύνταξης στο ποσοστό αναπλήρωσης (1,2% μέσα επίπεδα κάθε χρόνο).

Τα παραπάνω οδήγησαν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε πολιτική... παράκρουση καθώς στις 10 Μαΐου οι κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης είχαν παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου που έδινε, κατά δήλωσή τους, «ποσοστό σύνταξης (αναπλήρωσης) στο 63%» (από 70% σήμερα) και 1,2% για κάθε χρόνο ασφάλισης όπως προβλέπει το Μνημόνιο από 2% σήμερα (χωρίς τη βασική σύνταξη). Ομως, με τη μετάθεση καταβολής της βασικής σύνταξης στο 65ο έτος σε ορισμένες περιπτώσεις (αναλόγως των αποδοχών) το ποσοστό σύνταξης πέφτει στο 48% ή 51% (και επανέρχεται πάλι στο 60% ή 63% μετά 5 έτη (στο 65ο έτος).

Αμφισβητούν την αναλογιστική

Παράλληλα η τρόικα αμφισβητεί τις αναλογιστικές μελέτες για το ΙΚΑ και τα άλλα Ταμεία και πήρε μαζί της τα δεδομένα προκειμένου να αναθέσει σε ξένο οίκο να κάνει τις αναγκαίες προβολές στο μέλλον, ενώ οι οριστικές αναλογιστικές μελέτες εδώ αναμένεται να είναι έτοιμες προς τα τέλη Ιουλίου.

Σε αυτό το περιβάλλον στο υπουργείο Εργασίας δεν γνωρίζουν πλέον ούτε τη διαδικασία (πότε θα επιστρέψουν οι επιτηρητές, επί ποίων παραδοχών-μελετών θα στηριχτεί το νέο Ασφαλιστικό, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα κ.ά.) ούτε το πολιτικό πλαίσιο. Αλλά, καθώς το Μνημόνιο είναι αδιαπραγμάτευτο (το έχει αναφέρει ο κ. Παπανδρέου), το είπε καθαρά χθες ο πρόεδρος του ΣΕΒ (βλέπε άλλες στήλες), είναι προφανές ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της σημερινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό. Το ζητούμενο είναι απλώς ο τρόπος και η διαδικασία (η ευθύνη θα επιχειρηθεί να μεταβιβαστεί αποκλειστικά στην τρόικα, ενώ η κυβέρνηση αποδέχτηκε το Μνημόνιο) που θα παρουσιαστεί στους ασφαλισμένους το νέο... νέο νομοσχέδιο περικοπών. *

 
RSS