HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Ειδήσεις arrow Διεύρυνση της Καταστολής
Διεύρυνση της Καταστολής Εκτύπωση E-mail
21.02.11
Η καταστολή διευρύνεται. Και με αυτό δεν εννοούμε την ένταση της αστυνομικής καταστολής, μόνο, αλλά και την υιοθέτησή της από κάθε κρατικό φορέα.

Τρια ενδεικτικά παραδείγματα:
- Άρθρο στo TVXS: ΑΕΙ επιβάλει ποινή αναστολής φοίτησης σε φοιτητές για λόγους "διατάραξης της λειτουργίας"του!
- Ενημέρωση από Ηλιόσποροι: Αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη διέκοψαν σεμινάριο μη-βίαιης αντίστασης απαιτώντας από τους παραβρισκόμενους στοιχεία ταυτότητας αλλά και διευθύνσεις.

- Προφυλάκιση της Φαίη Μάγιερ, η οποία τώρα κατέθεσε αίτημα αποφυλάκισης, με βασικά επιβαρυντικά στοιχεία την κατοχή ιδεολογικού έντυπου υλικού (πλήθος αναφορών στο διαδίκτυο)!


ΑΕΙ επιβἀλει ποινή αναστολής φοίτησης σε φοιτητές για λόγους "διατάραξης της λειτουργίας"του!

Τους φοιτητές που διαταράσσουν τη λειτουργία του τιμωρεί για πρώτη φορά Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Ο λόγος για το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο επέβαλε ποινή αναστολής της φοίτησης με αναστολή σε δυο φοιτητές του. Την ίδια στιγμή σειρά αλλαγών από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο, τόσο στη δομή της εκπαίδευσης, όσο και στο στελεχιακό δυναμικό της σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για τη φετινή χρονιά.

Οι φοιτητές αυτοί, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κατηγορούνται ότι είχαν διαλύσει επανειλημμένως γενικές συνελεύσεις του συγκεκριμένου τμήματος, με αποτέλεσμα το πανεπιστήμιο να αποφασίσει την παραδειγματική τιμωρία τους με εξάμηνη αναστολή φοίτησης.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που ελληνικό πανεπιστήμιο επιχειρεί να επιβάλλει την τάξη στο εσωτερικό του με νομικές ποινές σε όσους καταλύουν την ακαδημαϊκή λειτουργία. Μέχρι τώρα τα πανεπιστήμια στις συχνές περιπτώσεις επεισοδίων ή αυθαίρετων καταλήψεων επέλεγαν να κλείσει όσο πιο σύντομα το θέμα χωρίς ουσιαστικές κυρώσεις.

Η ποινή που επιβλήθηκε στους δυο φοιτητές βασίζεται στις διατάξεις του Εσωτερικού Κανονισμού του πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος συμπληρώνεται από τον Πρότυπο Εσωτερικό Κανονισμό για τα ΑΕΙ του υπουργείου Παιδείας και θεωρείται αρκετά σημαντικό μήνυμα προς την ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης.
Ήδη, πάντως, το παράδειγμα φέρονται να ακολουθούν και άλλα πανεπιστήμια και τμήματα, καθώς πειθαρχικό συμβούλιο ετοιμάζεται και για φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών στο ίδιο ΑΕΙ. Ο λόγος για την περίπτωση μικρής ομάδας φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οι οποίοι και έχουν καταλάβει χώρο 15 τ.μ. εντός του ΑΕΙ. Όταν, όμως, οι φοιτητές διέλυσαν και τη γενική συνεδρίαση του τμήματος, τότε ο πρόεδρός του αποφάσισε να ξεκινήσει την πειθαρχική διαδικασία.Αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη διέκοψαν σεμινάριο μη-βίαιης αντίστασης απαιτώντας από τους παραβρισκόμενους στοιχεία ταυτότητας αλλά και διευθύνσεις!

Όλοι είμαστε ένοχοι μέχρι αποδείξεως του ενάντιου
Στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011, γύρω στα 14 άτομα συμμετείχαν σε ένα ανοιχτό βιωματικό εργαστήριο για τη μη-βίαιη δράση στο πάρκο της Αριστοτέλους κοντά στην Αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά. Μάθαιναν ο ένας από τον άλλο παίζοντας ένα παιχνίδι ρόλων εμπνευσμένο από τις αξίες της μη βίας και της αυτο-οργάνωσης.
Δύο αστυνομικοί θεώρησαν πολύ ύποπτη την συνάθροιση αυτών των ανθρώπων και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μαζεύτηκαν 16 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ με 8 μηχανές και ένα περιπολικό, περικυκλώνοντας και αφήνοντας άναυδους τους συμμετέχοντες του σεμιναρίου, ανάμεσα τους και το Γάλλο εκπαιδευτή.
Μέσα σε κλίμα εκφοβισμού και πίεσης, οι αστυνομικοί όχι μόνο έκαναν εξακρίβωση προσωπικών στοιχείων αλλά απαίτησαν από όλους να καταθέσουν την διεύθυνση κατοικίας τους, υποβάλλοντας τους σε ένα φακέλωμα και σε μια διαδικασία που διήρκεσε περισσότερο από 45 λεπτά της ώρας και μάζεψε το ενδιαφέρον των περαστικών.
Ακολουθώντας διαδικασίες παρόμοιες με τις χθεσινές, το αστυνομικό σώμα, προκαλεί και επιτείνει αντιδράσεις τις οποίες υποτίθεται ότι θέλει να καταστείλει. Ποιος ο λόγος να εμφανιστούν 16 αστυνομικοί με 8 μοτοσικλέτες και ένα περιπολικό για 14 άτομα που παίζουν στο πάρκο με το φως του ήλιου στις 16:30 το απόγευμα;
Ποιος ο λόγος να είναι καλυμμένο το πρόσωπο όλων των αστυνομικών;
Ποιος ο λόγος να ακολουθούν διαδικασίες που προκαλούν, ακόμα και όταν έχουν αντιληφθεί ότι έχουν βρεθεί σε χώρο όπου μία ομάδα συμμετέχει σε μία ειρηνική δραστηριότητα και συγκεκριμένα σε ένα σεμινάριο μη-βίας που δεν ενέχει κανένα κίνδυνο;
Είναι θλιβερό και δημιουργεί πολλά ερωτήματα το να ακολουθούνται διαδικασίες από ένστολους με καλυμμένα πρόσωπα, οι οποίες εκφοβίζουν και εξαγριώνουν τους πολίτες.
Aυτό που έγινε δεν ήταν έλεγχος “υπόπτων”. Ήταν μέρος μίας ευρύτερης “εκπαίδευσης” των πολιτών μέσω του φόβου ώστε να γίνουν υπάκουοι σε μια γενικότερη στρατηγική άγριας καταστολής (Κερατέα, απαγόρευση κυκλοφορίας και συνάθροισης στις Σέρρες, αμέτρητα "μεμονωμένα περιστατικά" αστυνομικής βίας, στρατιωτικές ασκήσεις για την καταστολή διαδηλώσεων στο Κιλκίς, άγρια μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων).
Είναι προφανές ότι η καταστολή με τέτοιο αυταρχικό τρόπο μιας μη-βίαιης, ειρηνικής πρωτοβουλίας όπως το βιωματικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, που στόχο είχε να λειτουργήσει ως κοινωνική βαλβίδα αποσυμπίεσης και δημιουργικής εκτόνωσης του άγχους που έχει δημιουργήσει η συνεχιζόμενη κοινωνική, οικονομική κρίση και η γενικότερη περιβαλλοντική υποβάθμιση, προκαλεί και οδηγεί σε κοινωνικές εντάσεις.
Εκτός αν τελικά, το πολιτικό ζητούμενο είναι η επιβολή βίαιων αντικοινωνικών μέτρων αντί βιώσιμων λύσεων προς όφελος των πολιτών.Γράμμα από τη φυλακή απέστειλε η 27χρονη γερμανίδα Φαίη Μάγιερ, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Η Μάγιερ απορρίπτει όλες τις κατηγορίες και κατέθεσε αίτηση αποφυλάκισης.

Το κείμενο της Φαίη Μάγιερ όπως δημοσιεύθηκε στο indymedia:
«Εντός των τειχών…
Μα να που τελικά κάποιες φορές ακόμη και τα πιο τραβηγμένα σενάρια γίνονται πραγματικότητα, μα να που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή προφυλακισμένη στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού επειδή ακριβώς κατείχα δημοσιευμένα έντυπα, επειδή είμαι αναρχική. Βεβαίως, το αρχικό κατηγορητήριο διευρύνθηκε, καθώς προστέθηκε το βαρύτατο αδίκημα της αναφοράς μου στους αναρχικούς φυλακισμένους ως πολιτικούς κρατούμενους. Αυτά είναι τα ευρήματα με τα οποία στοιχειοθετείται η απόφαση του συμβουλίου πλημμελειοδικών, τα μόνα στοιχεία με τα οποία με προφυλακίζουν. Δεν εκπλήσσομαι, απλά αναρωτιέμαι εάν αυτό που υφίσταμαι δεν είναι πολιτική δίωξη, τότε τι είναι; Ίσως, οι τόσες διώξεις συντρόφων με βάση μόνο τις σχέσεις και το φρόνημα τους, δεν είναι πολιτικές. Ίσως να είναι και η κράτηση υπόδικων σε φυλακές υψίστης ασφαλείας ή σε υπόγεια μπουντρούμια τυχαίο φαινόμενο και να μην σχετίζεται με την πολιτική ταυτότητα των έγκλειστων. Για να μην ξεχνάμε και το φαινόμενο μετατροπής πολιτικών δικών σε στρατοδικεία υπό ειδικές συνθήκες, ερήμην και με παρακράτηση ταυτοτήτων όσων παρακολουθούν…
Καλά, πλάκα μας κάνετε;
Η ίδια η εξουσία καταρρίπτει το δίπολο αθωότητας-ενοχής που τόσα χρόνια χρησιμοποίησε για να διαιρέσει το μέτωπο των αγωνιζόμενων σε καλούς και κακούς, νόμιμους και παράνομους. Πλέον, όλα σχετικοποιούνται, οι διαχωριστικές γραμμές γίνονται ρευστές και όλοι όσοι αντιστέκονται τοποθετούνται στην όχθη των ενόχων. Όλοι είναι εν δυνάμει έγκλειστοι στα φιλόξενα κελιά των ελληνικών φυλακών.
Δεν χρειάζεται πια το διαίρει και βασίλευε, η χούντα έχει γίνει πια απροκάλυπτη, ο κόσμος χωρίζεται ξανά σε δυο τμήματα. Σε καταπιεσμένους και κυρίαρχους.
Στα πλαίσια αυτά, δεν έχουν πια σημασία μόνο οι πράξεις αλλά και οι σκέψεις. Βιβλία και έντυπα κατηγοριοποιούνται ως επικίνδυνα και ας αναμένουμε τη νέα έκδοση του "index librorum prohibitorum" (λίστα απαγορευμένων βιβλίων της ιεράς εξέτασης). Ο αναρχικός- αντιεξουσιαστικός λόγος ποινικοποιείται και σίγουρα χρήζει σωφρονισμού, ως ανατρεπτικός. Γίνεται προσπάθεια φίμωσης και εξαφάνισης όχι μόνο των αγωνιζόμενων ανθρώπων αλλά και των σκέψεών και ιδανικών μας, των ιδεών των οποίων είναι φορείς τα γραπτά μας.
Όλα αυτά στο σήμερα είναι άκρως επικίνδυνα.
Επικίνδυνα, γιατί στην εποχή που έμελλε να ζήσουμε έχει κάνει την εμφάνισή του ο νέος φιλελεύθερος ολοκληρωτισμός, η τελείως μεταμοντέρνα και πάντα σοσιαλιστική χούντα.
Επικίνδυνα, καθώς τα κομμάτια του κόσμου που αντιστέκονται διευρύνονται, δικτυώνονται, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του πολύμορφου αγώνα.
Από τους αξιοπρεπείς κατοίκους της Κερατέας και των γύρω περιοχών, τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας που διεκδικούν το αυτονόητο όνειρο στη ζωή με πλήρη συνείδηση της τάξης τους, μέχρι τους απεργούς των ΜΜΜ και άλλων κλάδων που αρνούνται να δεχτούν τους εκβιασμούς της εργοδοσίας και το κίνημα πολιτικής ανυπακοής των ¨δεν πληρώνω¨ που τα μέλη του πλέων απειλούνται με φυλακίσεις. Αυτοί και πόσοι ακόμη, πόσοι ακόμη…
Η χούντα αυτή τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από τις προηγούμενες, καθώς έχει υιοθετήσει από αυτές την στρατιωτική υπεροχή με τις γρήγορες, ευέλικτες και πανταχού παρούσες δυνάμεις ¨ασφαλείας¨ και το ασφαλίτικο παρακράτος που κυκλοφορεί και οπλοφορεί με κουκούλες και χωρίς διακριτικά, ειδικευμένο στο κυνήγι και τον βασανισμό αγωνιστών, ειδικευμένο για να τρομοκρατεί αληθινά. Τρομοκράτες με νέες και παλιότερες μεθόδους, απαγωγές καταμεσής του δρόμου με κινηματογραφικά εφέ, δημοσιεύσεις φωτογραφιών πριν ακόμη κι από την απαγγελία των κατηγοριών (πρόσφατη περίπτωση του συντρόφου Κ. Σ στη Θεσσαλονίκη), εφεύρεση οργανώσεων δίχως όνομα και ενέργεια στο κατηγορητήριό τους, τρομονόμους με ειδικές διατάξεις, κι άλλους νόμους, κι άλλες φυλακίσεις.
Όλο αυτό το κλίμα συντηρείται και αναπαράγεται από τα μήντια που αναλαμβάνουν το ρόλο που το κράτος ποτέ δεν θα μπορούσε να διεκπεραιώσει από μόνο του. Με ψέματα και άλλα ψέματα, με εκπομπές για αδιάφορους διάσημους που απευθύνονται μόνο σε ηλίθιους και υποτιμούν την νοημοσύνη όσων παρακολουθούν, προσπαθούν από την μία να διασπάσουν και να τρομοκρατήσουν και από την άλλη να κρατήσουν ναρκωμένο και υποτελή σε ένα ευτελές όνειρο τον κόσμο.
Αυτή τη στιγμή λοιπόν, για τους παραπάνω λόγους η αλληλεγγύη ως βασική συνιστώσα συνένωσης του μετώπου των καταπιεσμένων, παίρνει ακόμη μεγαλύτερη αξία. Η αλληλεγγύη που σημαίνει εγγύτητα και όχι ταύτιση, αναγνώριση του κοινού τόπου της κατάστασης αγώνα. Η θεμελιώδης πολιτική αρετή της υψηλότερης κοινωνικής οργάνωσης σε συνδυασμό με την υπέρτατη ατομική πληρότητα.
Αγωνιστικούς χαιρετισμούς, την φιλία μου και την σκέψη μου σε όλους τους συντρόφους και φίλους εντός και εκτός των τειχών, γερά! Γιατί μέχρι το γκρέμισμα της τελευταίας φυλακής και την απόλυτη ελευθερία, κανείς δεν είναι ελεύθερος. Γιατί πάντοτε το πιο βαθύ σκοτάδι πέφτει πριν απ΄ το ξημέρωμα!
Fee Meyer
Κελί 35 β πτέρυγα
γυναικείων φυλακών κορυδαλλού».

 
 
RSS