HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Ρεπορτάζ arrow «Αξιοποίηση Δημόσιας Περιουσίας»: το μεγάλο πλιάτσικο…
Εκτύπωση E-mail
20.04.12


«Αξιοποίηση Δημόσιας Περιουσίας»: το μεγάλο πλιάτσικο…


[Άρθρο αναδημοσιευμένο από το περιοδικό Unfollow #3]

Η γη είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο παραγωγής. Και στην Ελλάδα αυτή σήμερα δίνεται φθηνά. Πολύ φθηνά…

Στην καταπράσινη βόρεια Εύβοια, οι ντόπιοι βγήκαν το 2007 στα βουνά και κατάφεραν, τότε που μαίνονταν οι καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, να σβήσουν 235 μικροεστίες και να σώσουν τον τόπο τους από την καταστροφή. Ένα αδιανόητα πυκνό πευκόδασος ξεκινά λίγο έξω από τη Χαλκίδα και σταματά… στη θάλασσα – κυριολεκτικά. Εκεί, στο Μαντούδι, επιδιώκεται με διαδικασίες fast-track, αλλά και με τις γνωστές μεθοδεύσεις του ψεύδους, της συκοφαντίας και του τραμπουκισμού, η δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.).

Η ιστορία αυτή έχει ξεκινήσει νωρίτερα: ήδη από το 2006 η εταιρεία «Ήρων-Θερμοηλεκτρική» του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ είχε προτείνει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αρχικά με βιομάζα και στη συνέχεια με καύση λιθάνθρακα(!), και πήρε έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) στις αρχές του 2007. Οι 500 θέσεις εργασίας που υποσχόταν η εταιρεία αποτελούσαν το «καρότο» σε μια περιοχή που, από τότε που έκλεισε η πτωχευμένη ΒΙΟΜΑΓΝ που εκμεταλλευόταν το πλούσιο μετάλλευμα της περιοχής, μαστίζονταν έντονα από την ανεργία. Όμως το «καρότο» ολοένα και μαραίνονταν –σύντομα οι θέσεις εργασίας έγιναν 180, με τις 80 από αυτές να αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό- και κάποιοι πολίτες κινητοποιήθηκαν για να ενημερώσουν τους συντοπίτες τους για την επαπειλούμενη υποβάθμιση της περιοχής τους. Η έντονη κινητοποίηση που ακολούθησε ματαίωσε τα σχέδια – προσωρινά. Και μετά ήρθε το νομοσχέδιο fast-track, που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2010 από το ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ, προκειμένου να ξεπεραστούν τα… γραφειοκρατικά προβλήματα των πολυπόθητων επενδύσεων που γίνονται με 50% κρατική επιχορήγηση! Και τα σχέδια επανήλθαν. Με άλλον αέρα αυτή τη φορά.

Τώρα επιδιώκεται ο χαρακτηρισμός της εν λόγω περιοχής ως ΒΙ.ΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι, πέραν της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με βάση το υγροποιημένο αέριο αυτή τη φορά, η εταιρεία θα μπορεί να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα υψηλής όχλησης, όπως για παράδειγμα διαχείριση αποβλήτων. Άλλωστε η εταιρεία έχει προσφάτως εκδηλώσει ενδιαφέρον και γι αυτόν τον κλάδο, την ίδια ώρα που νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις Α.Π.Ε. βαφτίζει την καύση σκουπιδιών ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και την πριμοδοτεί! Το γεγονός ότι οι προτεινόμενες θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί ήδη στις 80(!) δεν εμποδίζει ούτε την εταιρεία ούτε τους πολιτικούς παράγοντες του τόπου να προπαγανδίζουν το έργο ως σωτηρία για την ανάπτυξη της περιοχής, παρά το γεγονός ότι ένα τέτοιο έργο έρχεται σε αντίθεση με τις αγροτικές και τουριστικές δραστηριότητες των ντόπιων και, άρα, θα ανακόψει ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, για την περιοχή υπάρχουν ήδη δύο ειδικά χωροταξικά σχέδια (για τον τουρισμό και τη βιομηχανία) που προδιαγράφουν, εν συντομία, την ανάδειξη και διατήρηση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων, που είναι μεσαίας και όχι υψηλής όχλησης όπως στις ΒΙ.ΠΕ., την ανάπτυξη ήπιων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθώς και δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ανάδειξη της εικόνας της περιοχής και δεν θίγουν το περιβάλλον ως τουριστικό πόρο.

Στη βάση αυτών των προδιαγραφών, η γενική γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ εξέδωσε στις 17/10/2011 έγγραφο που κρίνει την υποβληθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) «απολύτως ελλιπή». Να σημειωθεί ότι η υπόθεση έφτασε σε γνώση της Επιθεώρησης ύστερα από κινητοποίηση και καταγγελίες πολιτών οι οποίοι, με τρόπο τυχαίο και την τελευταία στιγμή, πληροφορήθηκαν ότι η εταιρεία είχε καταθέσει Μ.Π.Ε. προς έγκριση στην –αναρμόδια- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Στο μεταξύ, οι τοπικοί αιρετοί εκπρόσωποι καθώς και η εταιρεία ανέφεραν με κάθε επίσημο τρόπο ότι τόσο το δημοτικό συμβούλιο όσο και οι πολίτες επιθυμούν διακαώς το έργο που θα φέρει αειφόρο ανάπτυξη στον δήμο τους – χωρίς καν να υπάρχει σχετική απόφαση του Δ.Σ.

Το τι επακολούθησε του πορίσματος αυτού ξεπερνά τις «συνήθεις» πρακτικές του υπαρκτού σουρεαλισμού. Σε τοπικό επίπεδο, στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγ. Άννας, ο δήμαρχος Ανέστης Ψαρρός έσκισε μπροστά στα μάτια όλων το πόρισμα της γ.γ. Περιβάλλοντος καταπατώντας και περιφρονώντας επιδεικτικά κάθε νομιμότητα. Μάλιστα, καταφέρθηκε εναντίον της γ.γ. κας Καραβασίλη προσωπικά, ενώ οι συνήθεις «παραβρισκόμενοι πολίτες» δημιουργούσαν ένταση προς όποιον αντιδρούσε προκειμένου να μην ακουστεί καμία διαφορετική άποψη. Ο μοναδικός εικονολήπτης που κατέγραψε το γεγονός πήρε 50 ευρώ στην τσέπη και έσβησε το αρχείο με τις παράνομες συμπεριφορές...


Σε κεντρικό επίπεδο, η εταιρεία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας με το οποίο αμφισβητεί την αρμοδιότητα της γ.γ. Περιβάλλοντος και ζητά σε έντονο ύφος την «άμεση ανάκληση του εγγράφου». Δεν έμεινε όμως εκεί. Έστειλε και άλλο έγγραφο στις 4/11/2011 προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Ν. Μπέτσιο όπου -μεταξύ φιλικής εξυπηρέτησης και εντολής- του ζητά να παρακαλέσουν μαζί(!) τη διευθύντρια Χωροταξίας κα Πολυξένη Ζέικου να δώσουν σχετική προτεραιότητα στον φάκελο δεδομένης της κρίσης που ταλανίζει τη χώρα. Και πράγματι, στις 28/11/2011 η κα Π. Ζέικου υπογράφει έγγραφο με το οποίο, στρεβλώνοντας τα πραγματικά δεδομένα του χωροταξικού σχεδιασμού, χαρακτηρίζει την υποψήφια επένδυση και την Μ.Π.Ε. «συμβατή με τις κατευθύνσεις του υφιστάμενου Χωροταξικού Σχεδιασμού». Χαρακτηρίζει δηλαδή τη δημιουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού1.160 MWe (όταν στην Μεγαλόπολη είναι μόλις 850 MWe) συμβατή με τις αγροτικές και τις ήπιες τουριστικές δραστηριότητες που ορίζει το ίδιο το χωροταξικό!

Να σημειωθεί ότι προϊσταμένη της κας Ζέικου, δηλαδή γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης, είναι η κα Μαρία Καλτσά. Η κ. Καλτσά, που κατέλαβε τη θέση της γενικής γραμματέως ύστερα από τη διαδικασία κατάθεσης βιογραφικών που εισήγαγε ο Γιώργος Παπανδρέου και επελέγη ανάμεσα σε 23.000 αιτούντες, ήταν από τις 27/6/2007 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ!

 

Τελικώς η γ.γ. Επιθεώρησης Περιβάλλοντος κα Μαργαρίτα Καραβασίλη αποφάνθηκε με πλήρη τεκμηρίωση στις 7/12/2011 ότι η πρόταση για ΒΙ.ΠΕ. είναι «αντίθεση με τις κατευθύνσεις της κείμενης νομοθεσίας». Πληροφορίες μας λένε ότι η κ. Καραβασίλη δέχτηκε τηλεφώνημα από συνάδελφο συναρμόδιου υπουργείου που την επέπληξε λέγοντας «Τι είναι αυτά που κάνεις, έχεις αναστατώσει ολόκληρη την περιοχή», κλπ. Εμείς να αναφέρουμε απλώς ότι στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει τοποθετηθεί, και πάλι μέσα από τη διαδικασία των βιογραφικών, ως γενικός γραμματέας Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων ο κ. Σέργιος Λαμπρόπουλος. Ναι, ναι, σωστά μαντέψατε: ο κ. Λαμπρόπουλος ήταν στέλεχος κοινοπραξίας της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Παρόμοιου τύπου «διαδικασίες» βρίσκουμε σε πολλά άλλα μεγάλα έργα. Στο Αμάρι του Ρεθύμνου η ίδια εταιρεία υπέγραψε σύμβαση στις 11 Ιανουαρίου 2012 για τη δημιουργία Υδροηλεκτρικού Σταθμού και Αιολικού Πάρκου ισχύος 50MW, παρουσία όλων των πολιτικών παραγόντων. Πρόκειται για μια επένδυση αξίας 240 εκατ. Ευρώ που τάζει 800 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και… 30 κατά την περίοδο λειτουργίας. Ήδη στην Κρήτη έχει δημιουργηθεί δίκτυο πολιτών που εναντιώνονται στις Βιομηχανικές ΑΠΕ, όπως τις χαρακτηρίζουν, αλλά και στην μετατροπή του νησιού σε «πρίζα της Ευρώπης». Οι λεπτομέρειες (π.χ. οι μεθοδεύσεις αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων μεγαλύτερων από τα ίδια τα έργα) δεν θα μας απασχολήσουν ξανά εδώ μιας και, τηρουμένων των αναλογιών, επαναλαμβάνονται. Είναι άλλο το προκείμενο.

Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ έχει και άλλες δραστηριότητες. Ήταν υποψήφια από το 2006 για τη δημιουργία θερέτρου γκολφ στον Ιολκό Βόλου. Τα θέρετρα γκολφ προβάλλονται ως τουριστικές εγκαταστάσεις που απευθύνονται σε υψηλού εισοδήματος τουρίστες και περιλαμβάνουν γήπεδα γκολφ, εξοχικές κατοικίες προς πώληση καθώς και άλλες εγκαταστάσεις «διάθεσης του ελεύθερου χρόνου των τουριστών». Τα θέρετρα γκολφ αποτελούν εδώ και 15 χρόνια βασική προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων και προβάλλονται ως προτεραιότητα για τον τουρισμό μας. Το καταστροφικό παράδειγμα της Ισπανίας, που έχει ακολουθήσει αυτό το μοντέλο από το ’70 και έχει σήμερα 400 γήπεδα, αγνοείται επιδεικτικά, παρόλο που ακόμη και Ισπανοί υπουργοί έχουν προειδοποιήσει επισήμως τους Έλληνες ομολόγους τους για τις εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες των θερέτρων γκολφ στο περιβάλλον (ειδικά στη χρήση νερού και στην αστικοποίηση της υπαίθρου), χωρίς να έχουν ταυτόχρονα δει οφέλη στον τομέα της απασχόλησης – η Ισπανία μαστίζεται εδώ και χρόνια από ανεργία που ξεπερνά το 20%. Οι δε εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης δείχνουν υπερβολικό ζήλο και ενδιαφέρον για το εργασιακό μέλλον των συμπολιτών τους που «θα βρουν δουλειά, αυτοί και τα παιδιά τους» στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Τέτοιο ζήλο που, όταν τον Ιούνιο του 2011 πήγαμε στην Αταλάντη για προβολή του ντοκιμαντέρ Golfland? –μια ανεξάρτητη εθελοντική πρωτοβουλία ενημέρωσης για το θέμα που μόλις είχε ολοκληρωθεί- η παρέα του πρώην αντιδημάρχου μας έδωσε να καταλάβουμε πόσο ανεπιθύμητοι είναι στην περιοχή τους όσοι ενημερώνουν αντικειμενικά για τα σχέδια των επενδυτών. Να σημειωθεί ότι στην Αταλάντη επιδιώκεται η δημιουργία θερέτρων γκολφ από μια off-shore μονοπρόσωπη ΕΠΕ σε έκταση 12.000 στρεμμάτων, τα 7/15 της οποίας είναι του δημοσίου. Ο δήμος φυσικά δεν τα έχει διεκδικήσει, αλλά αντιδρά το δασαρχείο λόγω του ότι η έκταση είναι σε μεγάλο ποσοστό δασική. Ουδέν πρόβλημα για την κυβέρνηση του μνημονίου. Μια μέρα πριν την παραίτηση Παπανδρέου, τον Νοέμβριο του 2011, ψηφίστηκε τροπολογία που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων σε ποσοστό 10% μέσα σε δασική έκταση· το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 20% αν στην τουριστική εγκατάσταση περιλαμβάνονται και αθλητικές εγκαταστάσεις! Η κυβέρνηση του «Μνημονίου 2» όμως το προχώρησε ακόμη περισσότερο: στις 2/2/2012 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την «Ποινική προστασία του περιβάλλο­ντος», σύμφωνα με το οποίο "Καταργείται η προβλεπόμενη υποχρέω­ση για έκδοση άδειας επέμβασης από τις δασικές υπηρεσίες για έργα και δραστηρι­ότητες εντός των δασικών οικοσυστημάτων…».

Στην Αταλάντη τελικώς πραγματοποιήθηκε η προβολή μας, με τα όποια προβλήματα. Εκεί όμως που δεν μπορούμε καν να πλησιάσουμε είναι στην περιοχή της Πύλου, όπου έχει δημιουργηθεί το πρώτο τέτοιο μεγάλο θέρετρο γκολφ στην Ελλάδα και λειτουργεί από το 2010 μέσα σε περιοχή Natura. Την κατασκευή των εγκαταστάσεων ανέλαβε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ. Η θυγατρική της Ελλάκτωρ είναι συνυποψήφια με την ΤΕΡΝΑ για τη δημιουργία γκολφ και οικιστικών εγκαταστάσεων στον Ιολκό Βόλου. Και ούτω καθεξής…


Το θέμα μας δεν είναι η ΤΕΡΝΑ· αυτή υπήρξε απλά η αφορμή. Το προκείμενο ανάγεται στο ερώτημα: είναι δυνατόν μια εταιρεία να μπορεί να δραστηριοποιείται σε όλους τους κλάδους των «στρατηγικών επενδύσεων εθνικής σημασίας» -που σύμφωνα με το fast-track επιτρέπουν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, χρήση δασών και αιγιαλού, κλπ.- με εξειδικευμένη γνώση και αξιοπιστία; Ή μήπως το fast-track και η υποτιθέμενη έκτακτη ανάγκη της ελληνικής οικονομίας προσφέρουν αφειδώς ευκαιρίες για το ξεπούλημα πολλών χιλιάδων στρεμμάτων ελληνικής γης; Η απάντηση είναι προφανής. Ήδη τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν σχετίζονται με επενδύσεις που απαιτούν εκατοντάδες στρέμματα γης. Αν μπει κανείς στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (
http://www.rae.gr/geo) θα διαπιστώσει ότι έχουν δοθεί άδειες για ΑΠΕ που καλύπτουν ολόκληρη την Ελλάδα. Από την άλλη, όπως μπορεί κανείς να ενημερωθεί από το ελεύθερης διανομής ντοκιμαντέρ μας στην ιστοσελίδα www.golfland.gr αλλά και από το 5ο κεφάλαιο της έρευνάς μου για το βιβλίο Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο που είναι επίσης ελεύθερα αναρτημένο, η νομοθεσία προβλέπει τη δημιουργία θερέτρων γκολφ σε έκταση 800 στρεμμάτων κατ’ ελάχιστον, ενώ προτείνονται πάνω από 40 τέτοιες επενδύσεις στην Ελλάδα, με εκτάσεις δημόσιες, μοναστηριακές ή προστατευόμενες, που φτάνουν τα 80.000 στρέμματα η κάθε μία! Πολλές από αυτές τις επενδύσεις έχουν αποδειχτεί μη βιώσιμες οικονομικά. Τι είναι αυτό λοιπόν που μένει στους επενδυτές;

Σχόλια
Προσθήκη νέου
Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρ   |2012-04-24 19:47:05
Συγχαρητήρια για τις παρεμβάσεις στις εκπομπές σας και καλή επιτυχία στις εκλογές.
Στο Facebook θα μας βρείτε ως ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κώστας Καράτζης πρόεδρος ΣΕΚΝΗ
Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρ   |2012-04-24 19:44:20
Συγχαρητήρια για τις παρεμβάσεις σας και καλή επιτυχία στις εκλογές.
Κώστας Καράτζης πρόεδρος ΣΕΚΝΗ
Στο facebook θα μας βρείτε ως ως ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ Ν.ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
RSS