HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Ρεπορτάζ arrow Στο στόχαστρο ξανά η ελεύθερη κατασκήνωση
Στο στόχαστρο ξανά η ελεύθερη κατασκήνωση Εκτύπωση E-mail
19.07.13

Άρθρο δημοσιευμένο στον Αγώνα της Κρήτης στις 19 Ιουλίου 2013, εδώ και εδώ.


Στο στόχαστρο ξανά η ελεύθερη κατασκήνωση


Νέα μέτρα της κυβέρνησης για την είσπραξη του προστίμου με διπλασιασμό για όσους δεν πληρώσουν άμεσα και είσπραξη από την αστυνομία/λιμενικό αντί για τους δήμους. Εμπορία της ανάγκης για αναψυχή. Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βάι, συλλήψεις στην Πρέβελη. Απαγόρευση και από το δασαρχείο Χανίων για το Κεδρόδασος.


Της Νέλλης Ψαρρού

www.nellypsarrou.com

Beach Camping
 


Πολλά γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον τουρισμό και τη διάταξη που διπλασιάζει το πρόστιμο για τους ελεύθερους κατασκηνωτές στα 300 αντί για τα 147 ευρώ που ήταν ως τώρα. Σε πολλά δημοσιεύματα μπλέχτηκαν οι πληροφορίες αναφέροντας τα περί “υπερδιπλασιασμού” στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Ας δούμε αναλυτικά τι ισχύει.

Στην ουσία το πρόστιμο δεν διπλασιάζεται αλλά εξασφαλίζεται με εκβιαστικό τρόπο η άμεση πληρωμή του ως ήταν μέχρι τώρα, η πληρωμή δηλαδή των 150 (πλέον) ευρώ. Όπως έχει αναλυθεί εκτενώς στο βιβλίο μου Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο (αυτοέκδοση, 2009) το πρόστιμο είχε θεσπιστεί από το 1999, αν και η απαγόρευση ισχύει από το 1976. Το πρόστιμο ήταν διοικητικό και εισπράττονταν από τους δήμους. Όμως, ήδη από το 2007 είχαμε πληροφορηθεί από ανθρώπους του υπουργείου και του ΕΟΤ πως “ήθελαν να το αλλάξουν αυτό και να ορίσουν την αστυνομία ως υπεύθυνη για τα πρόστιμα επειδή, λέει, οι δήμοι δεν εισέπρατταν τα πρόστιμα. Όμως τα σχέδια ανέβαλαν οι… πρόωρες εκλογές [σσ. του 2007]” (σελ. 127, δείτε το απόσπασμα εδώ). Αυτό που δεν πρόλαβε η κυβέρνηση να κάνει το 2007, έρχεται να το πραγματοποιήσει τώρα. Να εξασφαλίσει δηλαδή την είσπραξη του προστίμου από την αστυνομία ή τις λιμενικές αρχές, μιας και ορισμένοι δήμοι είτε ήταν απρόθυμοι να επιβάλουν πρόστιμα είτε δεν είχαν τους απαραίτητους μηχανισμούς να εξαναγκάσουν τους πολίτες σε κάτι τέτοιο. Κι εδώ ειπεισέρχεται ο ΚΟΚ.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ (άρθρο 104), ο παραβάτης που θα πληρώσει το πρόστιμό του εντός 10 ημερών από τη μέρα βεβαίωσής του στην αρμόδια αρχή που το εξέδωσε (αστυνομία ή λιμενικό) θα πληρώσει το ήμιση αυτού, όπως ισχύει με όλες τις τροχαίες παραβάσεις για παράδειγμα. Αν δεν το κάνει αυτό, τότε καλείται να πληρώσει ολόκληρο το πρόστιμο εντός 2 μηνών στον αρμόδιο ΟΤΑ και, αν δεν το κάνει, το πρόστιμο πηγαίνει στην Εφορία! Όπως είναι προφανές, η νέα ρύθμιση έχει ως σκοπό να εκβιάσει την είσπραξη του προστίμου των 150 ευρώ που δεν γινόταν μέχρι τώρα εντός 10 ημερών: αν δεν το κάνεις, τότε πληρώνεις 300 ευρώ στη συνέχεια. Και αυτό γίνεται με τον τρόπο που έχει επιλέξει να ενεργεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας (συν της ΔΗΜΑΡ) σταθερά ως σήμερα: για ό,τι δεν καταφέρνει να κερδίσει συναίνεση και συμμόρφωση των πολιτών, επιστρατεύει τα σώματα ασφαλείας των πολιτών!

Η εν λόγω διάταξη του νομοσχεδίου (που έχει ήδη συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και το τελικό του κείμενο προχωρά προς ψήφιση) αναφέρει επ’ ακριβώς τα εξής: «Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 12 του άρθρου 4 του ν. 2160/1993 που συµπληρώθηκε µε την παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 2741/1999 (Α΄199), τροποποιείται και αντικαθίσταται ως εξής: Επιβολή προστίµου. Οι παραβάτες τιµωρούνται µε πρόστιµο ύψους τριακοσίων (300) ευρώ ανά άτοµο ή ανά κατασκηνωτικό ή ανά µεταφορικό µέσο, που επιβάλλεται από το βεβαιούν την παράβαση αστυνοµικό ή λιµενικό όργανο και εισπράττεται σύµφωνα µε τις διατάξεις του άρθρου 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ) του ν. 2696/1999 (Α΄57). Σε ελέγχους από µεικτά συνεργεία την ποινή του προστίµου επιβάλλει το αστυνοµικό όργανο που παρίσταται κατά τον έλεγχο».

Το σκεπτικό της απόφασης αυτής αναλύεται διεξοδικά από την ίδια την επιτροπή της Βουλής: «με τη διάταξη της τρίτης παραγράφου σκοπείται ουσιαστικά η άρση των δυσλειτουργιών που εμπόδιζαν μέχρι σήμερα την πρακτική εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 21 του ν. 2741/99 και απλοποιείται η διαδικασία επιβολής και είσπραξης του προστίμου. Ειδικότερα: α) Με την κατάργηση του διοικητικού προστίμου, απλοποιείται η διαδικασία επιβολής του δεδομένου ότι το πρόστιμο επιβάλλεται στο εξής από το βεβαιούν την παράβαση αστυνομικό ή λιμενικό όργανο χωρίς να απαιτείται η εφαρμογή της διαδικασίας για την επιβολή διοικητικού προστίμου. β) Με την επιβολή του προστίμου και από τα λιμενικά όργανα αντιμετωπίζεται η ελεύθερη κατασκήνωση που πραγματοποιείται στους χώρους αρμοδιότητας της λιμενικής αστυνομίας, (λιμάνια, προβλήτες, αιγιαλό) και τέλος γ) Εναρμονίζεται ηεθνική νομοθεσία με την εν ισχύ νομοθεσία των λοιπών Ευρωπαϊκών Χωρών. Από την διάταξη αυτή συνάγεται ότι η επιβολή προστίμου αρχικά στόχο έχει το μεταφορικό μέσο και στην περίπτωση που δεν υπάρχει μεταφορικό μέσο το πρόστιμο επιβάλλεται στο κατασκηνωτικό μέσο. Μόνον εφόσον λείπουν τα ανωτέρω, ήτοι μεταφορικό και κατασκηνωτικό μέσο το πρόστιμο επιβάλλεται στο άτομο». (Δείτε το νομοσχέδιο και το σκεπτικό της απόφασης εδώ).

Όπως είναι ξεκάθαρο, το ίδιο το σκεπτικό της απόφασης επιβεβαιώνει τόσο την άτυπη πληροφορία που δόθηκε το 2007 όσο και την ανάλυσή της. Καταδεικνύει επίσης τη συνέχεια της κρατικής και κυβερνητικής λειτουργίας, που παραμένει αναλλοίωτη όσα χρόνια κι αν περάσουν. Τη συνέχεια βέβαια την αναλαμβάνει η προπαγάνδα, τα διάφορα παπαγαλάκια και οι ευκολόπιστοι που προτιμούν να μιλούν για τους “κατασκηνωτές που ρυπαίνουν” παρά για το πραγματικό σκεπτικό πίσω από την απαγόρευση. Αλλά με αυτό έχουμε ασχοληθεί σε προηγούμενο άρθρο.

Γιατί διώκεται η ελεύθερη κατασκήνωση;


Στο στόχαστρο της Πολιτείας μπαίνει ξανά η ελεύθερη κατασκήνωση, το δικαίωμα δηλαδή του κάθε πολίτη ή επισκέπτη αυτής της χώρας να ξαπλώσει και να κοιμηθεί κάτω από τ’ αστέρια ακούγοντας το κυμματάκι ή την κιθάρα της παρέας του. Πρόκειται για μία από τις αυτονόητες απολαύσεις πολλών ανθρώπων που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο αναψυχής -ανάτασης της ψυχής με άλλα λόγια- όχι (μόνο) επειδή είναι φτηνός αλλά κυρίως επειδή αποτελεί επιλογή και τρόπο ζωής. Κάποτε, πριν από την ανάπτυξη του τουρισμού, η ολιγοήμερη παραμονή στην παραλία ή στο βουνό ήταν αυτονόητη, όπως και τα ολοήμερα μπάνια μαζί με το πικ-νικ. Όμως, η είσοδος του τουρισμού στη ζωή μας ως επιλογή οικονομικής επένδυσης, κέρδους και ανόδου του ΑΕΠ του κράτους μετέβαλλε τους περιηγητές σε τουρίστες και την ελεύθερη διαβίωση στη φύση σε διαφυγόν κέρδος. Ταυτόχρονα η αστικοποίηση απομάκρυνε τους ανθρώπους από την άμεση επαφή με τη φύση καθιστώντας την ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη. Ανάγκη που πλέον έπρεπε να πληρώνουν για να ικανοποιήσουν.

Νόμος για την προστασία του οργανωμένου τουρισμού

Ο πρώτος νόμος που απαγορεύει την ελεύθερη κατασκήνωση ψηφίστηκε από τη μεταπολιτευτική δεξιά το 1976.Ήδη από τη δεκαετία του ’60 η Ελλάδα είχε αρχίσει να γίνεται πόλος έλξης πολλών περιηγητών καθώς και επώνυμων παραθεριστών. Τότε ακριβώς ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες επενδύσεων στον τουρισμό, για να συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της Χούντας με την ακαλαίσθητη επιλογή των μεγάλων ξενοδοχείων και της τσιμεντοποίησης. Έκτοτε ο τουρισμός θεωρείται η “βαριά βιομηχανία” της Ελλάδας. Στο πλαίσιο ανάπτυξης αυτής της “βιομηχανίας”, που σκοπό έχει την αύξηση των κρατικών εσόδων, οτιδήποτε δεν δύναται να κοστολογηθεί, άρα και να φορολογηθεί, αποτελεί διαφυγόν κέρδος. Και γι’ αυτό απαγορεύεται.

Η πρώτη απαγόρευση επιβάλεται με τον νόμο 392/1976 (ΦΕΚ 89 Α ́), σύμφωνα με τον οποίο «Απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παρυφές δημόσιων δασών, δάση, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους» (αρ. 10 §2). Το 1993 με τον νόμο 2160 προσθέτονται στους απαγορευμένους χώρους και οι παραλίες και επεκτείνεται η απαγόρευση και στη «φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες και ιδιώτες» (αρ. 4 §12). Για τους παραβάτες ορίζεται η διαδικασία του αυτόφωρου, φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες και/ή χρηματική ποινή. Σε επόμενο νόμο (2741/1999) ορίζεται ως διοικητικό πρόστιμο το ποσό των 50.000 δραχμών (150 ευρώ). Σήμερα, με το νέο νομοσχέδιο, το αυτόφωρο παραμένει για το έγκλημα της ελεύθερης κατασκήνωσης και, επιπλέον, η είσπραξή του γίνεται με τις προβλέψεις του ΚΟΚ!

Όσο παράλογο κι αν ακούγεται να θεωρείται αυτόφωρο έγκλημα η ελεύθερη κατασκήνωση, άλλο τόσο παράλογη αλλά εξόχως αποκαλυπτική της κυριαρχίας της λογικής του κέρδους είναι η απαγόρευση στους ιδιώτες να φιλοξενήσουν στο κτήμα τους σκηνές ή τροχόσπιτα. «Όπως με διαφώτισε αρμόδιος υπάλληλος του Ε.Ο.Τ., αυτό που απαγορεύεται είναι η διανυκτέρευση και όχι το παρκάρισμα, λόγου χάρη, του τροχόσπιτου τη μέρα. Γι’ αυτό και η αστυνομία εφορμά τα ξημερώματα. Επίσης, ακόμα και σε οικόπεδο κάποιου ιδιώτη που θα δώσει τη συγκατάθεσή του, θεωρείται παράνομο να μπει πάνω από μία σκηνή ή τροχόσπιτο. “Πρέπει να αποδειχτεί ότι χρησιμοποιούνται μόνο από τον ιδιοκτήτη”, όπως μου είπε. “Δηλαδή δεν μπορώ να φιλοξενήσω και τους φίλους μου με τις σκηνές τους αν θέλω;”, ρωτώ έκπληκτη. “Όχι, γιατί δεν αποδεικνύεται εύκολα αν είναι φίλοι που φιλοξενούνται ή πληρώνουν…”» στο παραπάνω απόσπασμα από Ταξίδι στη Σαμοθράκη, σελ. 127).

Φυσικά, τόσο στο υποβληθέν νομοσχέδιο όσο και στα παλαιότερα βλέπει κανείς ότι η απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης προχωρά πλάι-πλάι με τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στις παραλίες, την τσιμεντοποίηση περιοχών ΝΑΤΟΥΡΑ, την παραχώρηση αιγιαλών σε επιχειρηματίες και άλλα πολλά. Είπαμε, το υπουργείο και η κυβέρνση δεν μεριμνά για το περιβάλλον αλλά για το κέρδος των ημέτερων… Αλλά σε αυτά έχω αναφερθεί εκτενώς στο παραπάνω βιβλίο, στο κεφάλαιο 2 (ελεύθερα αναρτημένα στο διαδίκτυο εδώ).


Έντονη καταστολή στην Κρήτη: απαγόρευση κυκλοφορίας στο Φοινικόδασος του Βάι, συλλήψεις στο φοινικόδασος της Πρέβελης, απαγόρευση διανυκτέρευσης στο Κεδρόδασος από το δασαρχείο Χανίων

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 


Η δημοσίευση του νομοσχεδίου, που δεν έχει περάσει από ψηφοφορία ακόμη αλλά πρέπει να θεωρείται βέβαιη η ψήφισή του, συνοδεύτικε στην Κρήτη από έντονη καταστολή αλλά και ρυθμίσεις που προκαλούν σκεπτικισμό ως προς τη στόχευσή τους.

Φοινικόδασος Βάι, ανατολική Κρήτη
Με πρόσχημα την αντιπυρική περίοδο (που διαρκεί περίπου μισό χρόνο στην Κρήτη) η Περιφέρεια Κρήτης απαγορεύει τη διεύλευση παραθεριστών και οχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της ανατολικής Κρήτης, το μοναδικό φοινικόδασος του Βάι. Συγκεκριμένα, η ανακοινωση της Περιφέρειας που έγινε στις δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου έχει ως εξής:

«Μετά από το αίτημα του Δήμου Σητείας για απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων στο Βάι καθημερινά έως και 30 Σεπτεμβρίου 2013 και από ώρα 22:00 μέχρι 05:00 για λόγους πυροπροστασίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Ν. Καστρινάκης συγκάλεσε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και λαμβάνοντας υπόψη του την σύμφωνη γνώμη των μελών του καθώς και την ανάγκη πυροπροστασίας του μοναδικού Φοινικοδάσους από ενδεχόμενη πυρκαγιά (από αμέλεια ή όχι), εξέδωσε την σχετική απαγόρευση της κυκλοφορίας για τον δρόμο που έχει αρχή τη διασταύρωση του δρόμου Παλαικάστρου – Ερημούπολης και τέλος το χώρο στάθμευσης κοντά στην είσοδο για την παραλία του Φοινικοδάσους.
Η αρμοδιότητα για έκδοση της απόφασης περιήλθε στον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου μετά από σχετική εντολή του Περιφερειάρχη Κρήτης προς τους Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κρήτης να συγκαλούν Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αποφασίζουν για την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές. Αυτό έγινε αφού ο Περιφερειάρχης Κρήτης είχε εξουσιοδοτηθεί από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μετά από ορισμό όλων των Γενικών Γραμματέων της χώρας από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να αποφασίζουν για την εφαρμογή του μέτρου με την διαδικασία αυτή (εξουσιοδότηση Περιφερειαρχών και κατόπιν εντολή Περιφερειαρχών προς Αντιπεριφερειάρχες).
Η απόφαση αυτή του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου ικανοποιεί το αίτημα του Δήμου Σητείας να προστατευθεί το Φοινικόδασος από πυρκαγιά

Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας

Τζανοκωστάκης Γιάννης
Γεωπόνος M.Sc»

(Δείτε την απόφαση εδώ)

Βέβαια το βράδυ δεν λειτουργούν οι εμπορικές εγκαταστάσεις στην παραλία του φοινικόδασους, κάτι που καθιστά περιτούς τους τουρίστες. Και, αναρωτιέται κανείς, ένας τόσο πολύτιμος τουριστικός προορισμός, γιατί δεν διαθέτει εκσυχρονισμένο σύστημα πυρόσβεσης; Ας μεταφερθούμε λοιπόν στην Πρέβελη, που διαθέτει ένα πανάκριβο σύστημα πυροπροστασίας.


Φοινικόδασος Πρέβελης, νότιο Ρέθυμνο
Τα ξημερώματα της Τρίτης 9 Ιουλίου οι αστυνομικές αρχές Ρεθύμνου πάταξαν την εγκληματικότητα στο νομό και επέβαλαν την τάξη στην Πρέβελη, εκεί όπου κάνουν πολλά χρόνια ελεύθερη καταστήνωση πολλοί παραθεριστές. Προσήχθησαν δέκα κατασκηνωτές και επτά από αυτούς διώκονται για παραβάσεις νομοθεσίας περί ίδρυσης και λειτουργίας χώρων οργανωμένης κατασκήνωσης. Στη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης αναφέρεται πως «οι έλεγχοι είναι στοχευμένοι και αποσκοπούν στην τήρηση της νομιμότητας και την εύρυθμη λειτουργία και ευταξία των τουριστικών κυρίως προορισμών» και πως θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι συλλήψεις έγιναν στην περιοχή του Ασωμάτου, και συγκεκριμένα στην περιοχή της λίμνης Πρέβελης του δήμου Αγίου Βασιλείου, όχι στον πυρήνα του δρυμού. Στον πυρήνα του δρυμού υπάρχει καθημερινή φύλαξη από τη διεύθυνση δασών. Να θυμίσουμε ότι τον Αύγουστο του 2010 είχε γίνει ξανά μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας με προσαγωγές ελεύθερων κατασκηνωτών. Τότε είχαν φροντίσει σε κείνο το “ντου” να τους διώξουν όλους. Δέκα μέρες αργότερα ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά που έκαψε μεγάλο μέρος του φοινικόδασους. Τότε είχε γίνει γνωστό ότι στον δρυμό υπήρχε ειδικό σύστημα πυροπροστασίας που είχε κοστίσει 1,2 εκ. ευρώ, που όμως δεν λειτούργησε. Άγνωστο παραμένει αν σήμερα λειτουργεί το σύστημα αυτό. Να επισημανθεί ότι, όπως καταγγέλουν οι ελεύθεροι κατασκηνωτές, οι ίδιοι και η παρουσία τους ήταν προστατευτική για τον δρυμό, ειδικά για την περίπτωση πυρκαγιάς. Να σημειώσουμε εδώ πως το ίδιο ακριβώς σκηνικό είχε στηθεί και το 2007 στον Καϊάφα, στη δυτική Πελοπόννησο. Τότε είχε γίνει υπερβολικής έντασης εκδίωξη όλων των κατασκηνωτών, για να ακολουθήσουν δέκα μέρες μετά οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν όλη την περιοχή. Λίγο μετά, στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως ο τότε δήμαρχος Πανταζής Χρονόπουλος συγκάλεσε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για την παραχώρηση 2.300 στρεμμάτων για τουριστική αξιοποίηση…

Ευτυχώς, τόσο η Πρέβελη όσο και ο Καϊάφας έχουν αναγεννηθεί σε σημαντικό βαθμό. Και τα σχέδια τουριστικής εκμετάλλευσης επίσης…


Απαγόρευση του δασαρχείου Χανίων στο Κεδρόδασος.

Το δασαρχείο Χανίων έχει αποφασίσει την απαγόρευση παραμονής παραθεριστών και λουόμενων στο πανέμορφο Κεδρόδασος, στο νοτιοανατολικό άκρο της Κρήτης. Η απόφαση αυτή, που έχει ληφθεί εδώ και αρκετούς μήνες, εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας του Κεδρόδασους, στο οποίο τα σημάδια φθοράς είναι έντονα. Βέβαια, η φθορά αυτή, που είναι εμφανής στα κομμένα κλαδιά, οφείλεται και στην υπερβόσκηση. Επίσης, η παρέμβαση του Δασαρχείου με ενημερωτικές πινακίδες στον χώρο, είναι ελάχιστη. Παρόλα αυτά, θεωρήθηκε πως η καθολική απαγόρευση θα είναι θετική για τον τόπο στη λογική ότι αφέθηκε για καιρό ελεύθερο και τώρα πρέπει να προστατευθεί!

Να σημειωθεί ότι από το ίδιο το Δασαρχείο δεν έχει γίνει καμία ενημερωτική εκστρατεία στα Χανιά για τη σημασία των αμμοθινών, των κέδρων κλπ. Αντιθέτως, το 2010, φίλοι της ελεύθερης κατασκήνωσης συντονίστηκαν και οργάνωσαν τον καθαρισμό της παραλίας. Σε ανακοίνωσή τους τότε τόνιζαν: «Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, λειτουργούμε ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες, καθαρίζουμε την παραλία και ενημερώνουμε τον κόσμο για τους κινδύνους και τα προβλήματα της περιοχής και φυσικά κατασκηνώνουμε προωθώντας την ιδέα και την πρακτική της ελεύθερης και υπεύθυνης κατασκήνωσης».
 

Σχόλια
Προσθήκη νέου
Νέλλη Ψαρρού   |2013-07-20 19:07:09
Όλοι στις παραλίες φυσικά. Με σεβασμό σε μας και στους γύρω μας, και στη φύση φυσικά.
Προσωπικά, αν μου την πέσουν θα χαρώ να με πάρουν αυτόφωρο, για να πάει στο δικαστήριο η υπόθεση και να ζητήσω να βγάλουν τον νόμο αντισυνταγματικό. Δεν πιστεύω ότι θα το κάνουν, μάλλον θα πληρώσω διπλά πρόστιμα+δικαστικάέξοδα, αλλά το ελληνικό δικαστικό σύστημα επιτρέπει στους δικαστές να το κάνουν αυτό, έχουν δικαιοδοσία, οπότε αυτό προτείνω σε όποιον θέλει να το διεκδικήσει στα άκρα.
Διονυσης   |2013-07-20 07:30:34
οκ.. τοτε ολοι φετος στις παραλιες με οτι αντισκηνο βρουμε και οταν λεμε ολοι...............ΟΛΟΙ
Νέλλη Ψαρρού     |2013-07-19 21:54:05
Όπως με ενημέρωσε ένας φίλος νομικός: "Παρεμπιπτόντως, η παραπομπή στον ΚΟΚ διευκολύνει και την δίωξη της κατασκήνωσης για μη τουριστικούς λόγους (πολιτική διαμαρτυρία, εποχιακή εργασία, παροδική ή μόνιμη έλλειψη στέγης).... "
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
RSS