HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Εκδηλώσεις-Δράσεις arrow Προβολή Σταγώνες: Παλαιόχωρα 21 Δεκεμβρίου
Προβολή Σταγώνες: Παλαιόχωρα 21 Δεκεμβρίου Εκτύπωση E-mail
12.12.14


To ντοκιμαντέρ “Σταγώνες” την Κυριακή 21 Δεκέμβρη στην Παλαιόχωρα


Οι Σταγώνες θα κάνουν την τελευταία στάση τους για φέτος στην Παλαιόχωρα, όπου έχει προγραμματιστεί η προβολή τους για την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, στις 7:30 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη δημιουργό του ντοκιμαντέρ, πολιτική επιστήμονα Νέλλη Ψαρρού.

unnamed
Ο πόλεμος για το νερό

Το ντοκιμαντέρ Σταγώνες αναφέρεται στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα, αλλά και στον “πόλεμο για το νερό” που έχει ήδη ξεκινήσει στη χώρα μας εδώ και 20 χρόνια και εντείνεται στα χρόνια της κρίσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ για την Κρήτη, και ιδιαίτερα για τον δήμο Καντάνου-Σελήνου, καθώς το ντοκιμαντέρ αναφέρεται διεξοδικά στο όρος Αποπηγάδι. Εκεί εδώ και μια δεκαετία λαμβάνει χώρα η πιο εξόφθαλμη υφαρπαγή των ιδιοκτησιών των κατοίκων της περιοχής χάριν της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας ενέργειας EDF και η παραχώρηση των υπόγειων αποθεμάτων νερού ως αποθήκη ενέργειας. Να σημειωθεί πως τα υδατικά αποθέματα που η κυβέρνηση χαρίζει στην εταιρεία αποτελούν την αποθήκη νερού όλης της επαρχίας Σελήνου.


Ανεξάρτητη έρευνα

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ ταξίδεψαν συνολικά σε 5 περιοχές ανά την Ελλάδα (Βόλος-Πήλιο, Θεσσαλονίκη, Σκουριές Χαλκιδικής, Ασωπός ποταμός και Αποπηγάδι) προκειμένου να αναδείξουν τα πολλαπλά προβλήματα σχετικά με το νερό, αλλά και τους αγώνες των κατοίκων ενάντια στη λεηλασία του τόπου τους. Είναι μια συνολική έρευνα που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει και να συνδέσει τον πολύτιμο αυτόν πόρο, το νερό, με τους αγώνες για τη φύση, τη ζωή και την ελευθερία.

Το ντοκιμαντέρ αυτό δημιουργήθηκε με την οικονομική ενίσχυση ατόμων και ομάδων, ύστερα από κάλεσμα μέσω διαδικτύου, αλλά και με την εκ των υστέρων εθελοντική συνεισφορά των συμπολιτών μας σε κάθε προβολή – που είναι ανοιχτή στο κοινό χωρίς εισιτήριο. Η χρηματοδότηση “από τα κάτω” εξασφάλισε την αντικειμενικότητα και αμεροληψία στην έρευνα, με σκοπό να σπάσει την παραπληροφόρηση των καθοδηγούμενων ΜΜΕ που εξυπηρετούν τις κυβερνητικές προθέσεις.


Η ομάδα

Η βασική ομάδα του ντοκιμαντέρ ξεκίνησε από την Κρήτη και, τυχαίως, πλαισιώθηκε από ανθρώπους που προέρχονται από αυτήν με κάποιον τρόπο. Η ιδέα, καθώς και η έρευνα και το στήσιμο της παραγωγής ανήκουν στη Νέλλη Ψαρρού, πολιτική επιστήμονα και συγγραφέα, που επέλεξε ως τόπο της τα Χανιά εδώ και τρία χρόνια, όταν αποφάσισε να κάνει τη δική της αποκέντρωση από την Αθήνα. Η σχέση της με την Κρήτη πηγαίνει χρόνια πίσω, το 2003, όταν δίδασκε στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο). Τα γυρίσματα πραγματοποίησε μαζί με την εξαιρετική φωτογράφο Στέλλα Μελιγκουνάκη, που κατάγεται από Χανιά-Ηράκλειο και εργάζεται στο Ηράκλειο.

Την αρχική αυτή ομάδα πλαισίωσαν λίγοι ακόμη επαγγελματίες από τον χώρο του ντοκιμαντέρ: ο μουσικός Χρήστος Γαρμπιδάκης από τα Χανιά, ο μοντέρ Γιάννης Φραγκουλάκης από την Αθήνα με καταγωγή από το Ηράκλειο, και ο Παντελής Παντελόγλου από την Αθήνα, δίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που τιμήθηκε από τον κόσμο που το παρακολούθησε σε Ελλάδα και εξωτερικό “διαφημίζοντάς” το από στόμα σε στόμα. Την καταξίωση από το κοινό ακολούθησε και η επίσημη βράβευση στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (Νοέμβριος 2014), όπου τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο “Γιώργος Κολόζης”. Η ομάδα του ντοκιμαντέρ αισθάνεται ιδιαίτερη χαρά για το κλείσιμο αυτής της κοπιαστικής και δημιουργικής χρονιάς με την προβολή στην Παλαιόχωρα διότι με την προβολή των Σταγώνων από τον Μάρτιο ως σήμερα έγινε γνωστή πανελλαδικώς η τόσο άγνωστη ως σήμερα ιστορία του Αποπηγαδίου και η αγωνία των κατοίκων να σώσουν τον τόπο τους.

Το ντοκιμαντέρ Σταγώνες είναι ελεύθερα αναρτημένο στην ιστοσελίδα www.stagonesdoc.gr, και με αγγλικούς υπότιτλους. Μπορεί κανείς ελεύθερα να το προβάλει, χωρίς αντίτιμο, με όποιον τρόπο θεωρεί καλύτερο για την ενημέρωση του κόσμου.

 
RSS