HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Αναλύσεις arrow Τι ισχυρίζεται ο Γιάννης Μίχος για την παραίτησή του
Τι ισχυρίζεται ο Γιάννης Μίχος για την παραίτησή του Εκτύπωση E-mail
08.05.15


Σε προηγούμενο άρθρο μου αναφέρθηκα στους λόγους εκλογής και παραίτησης του δημάρχου Αριστοτέλη κ. Γιάννη Μίχου. Γράφοντας το άρθρο, και πριν το δημοσιεύσω (συγκεκριμένα στις 28 Απριλίου) ζήτησα από τον κ. Μίχο να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:


  1. 1) Μπορείτε να μου πείτε περισσότερα για τους λόγους της παραίτησής σας, πέραν της, ευλόγως λιτής, ανακοίνωσης που βγάλατε;

  2. 2) Γιατί ανακοινώσατε πρόθεση παραίτησης και όχι την παραίτησή σας απευθείας;

  3. 3) Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να ενεργήσετε προς την ομαλή διαδοχή σας, όπως αναφέρετε;

  4. 4) Τι πετύχατε κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας σας, ποιο είναι το έργο που αφήνετε στον δήμο;

  5. 5) Σχετικά με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, είχατε αγωγή και ανταγωγή για 1 εκατομμύριο ευρώ λόγω εισήγησής σας για τα οικονομικά της εταιρείας σε εκδήλωση στη Μεγάλη Παναγιά (αν κάνω λάθος για τον λόγο παρακαλώ διορθώστε με); Πότε έγινε αυτή η αγωγή, πότε έληξε και με ποιον τρόπο; Αν δεν κάνω λάθος, ήταν να εκδικαστεί πέρισυ τον Μάρτιο, αλλά επήλθε εξωδικαστικός συμβιβασμός. Μπορείτε να γίνετε λίγο πιο σαφής ως προς τον συμβιβασμό αυτόν και τους όρους του;

 

site-banner


Αν και ο κ. Μίχος δεν μου απάντησε, εντούτοις μόλις δυο μέρες μετά έβγαλε προσωπική ανακοίνωση με την οποία απαντά δημόσια στα 4 πρώτα από αυτά. Σε αυτήν, όπου ο κ. Μίχος μιλά για την ανιδιοτέλεια, την οξυδέρκεια και προνοητικότητά του(!), υπάρχουν ορισμένα σημεία που αξίζουν την προσοχή όσον αφορά τις επιδιώξεις του. Με τη σειρά που εμφανίζονται, αυτά είναι:

α) ο θεσμός του Καλλικράτη ένωσε σε ένα Δήμο 3 διαφορετικές δημοτικές ενότητες (Σταγείρων-Ακάνθου, Αρναίας, Παναγιάς) με τελείως διαφορετικές ανάγκες και γρήγορα διαπιστώσαμε [ότι] τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας του Καλλικρατικού Δήμου δεν έγινε καμία ουσιαστική προσπάθεια ενοποίησης του νέου Δήμου, με αποτέλεσμα ο Δήμος Αριστοτέλη κατ’ ουσία να μην έχει συνενωθεί ποτέ και κάθε Δημοτική Ενότητα να λειτουργεί σχεδόν αυτόνομα αποκομμένη και χωρίς κεντρική διοίκηση και διαχείριση”.

Είναι αξιοσημείωτη η αναφορά των διαφορετικών αναγκών εντός του δήμου σε βαθμό που να μιλά για αυτόνομες λειτουργίες εντός του. Μας θυμίζει τις αποτυχημένες προσπάθειες του πρώην δημάρχου κ. Πάχτα να δημιουργήσει διάσπαση στον δήμο με επιχειρήματα περί “διαφορετικών αναγκών και συμφερόντων” και περί “σχίσματος βουνού και παραλίας, ¨καθώς και την καταχρηστική μεταφορά εκ μέρους του των δημοτικών συνεδριάσεων από την έδρα του δήμου που είναι η Ιερισσός στην Αρναία. Τότε ήταν προφανής σε όλους η διασπαστική της ενότητας του δήμου τακτική. Τώρα;

  1.  

    β) Από την πρώτη στιγμή ως συνδυασμός «Κίνημα Ανάπτυξης» ... η θέση μας για τη μεταλλευτική δραστηριότητα ήταν σταθερή και απαρέγκλιτη... Η θέση μας αυτή η οποία ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ με την ψήφο των δημοτών μας στις εκλογές του Μαΐου του 2014, και επιβεβαιώθηκε με την απόφαση του ΔΣ της 20.11.14 κινείται σε τρεις άξονες: 1) Δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές… Παράλληλα, αποδεχόμαστε την παραδοσιακά υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα (Στρατώνι, Μαύρες Πέτρες, Ολυμπιάδα) με συνεχείς περιβαλλοντικούς ελέγχους και προτεραιότητα στην αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών. 2) ο Δήμος δεν έχει τη θεσμική αρμοδιότητα να εκδώσει οποιαδήποτε διοικητική πράξη για αδειοδότηση ή ακύρωση μεταλλευτικών δραστηριοτήτων [ενώ] ο σεβασμός στη θεσμική επίλυση των διαφορών ενισχύει και την ενότητα των πολιτών [και] 3) Γνωρίζοντας λοιπόν ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των μόνιμα απασχολούμενων ντόπιων εργαζομένων στα μεταλλεία απασχολείται στις υφιστάμενες δραστηριότητες (Ολυμπιάδα, Στρατώνι, Μαύρες Πέτρες) δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε την εργασία τους στις συγκεκριμένες δραστηριότητες με όλη μας τη δύναμη”.

     

    Εδώ ο Γιάννης Μίχος θέτει τους προσωπικούς του άξονες προτεραιότητας επεκτείνοντάς τους. Ξεκινά λέγοντας τη θέση του περί διατήρησης της δραστηριότητας στην Ολυμπιάδα ως “υφιστάμενης παραδοσιακής” ενώ όπως είδη αναλύσαμε, η δραστηριότητα αυτή έχει σταματήσει εδώ και δύο δεκαετίες, και μάλιστα στο τέλος με απαγόρευση από το ΣτΕ. Στη συνέχεια μιλά για την αναρμοδιότητα του δήμου σε σχέση με τα μεταλλεία, χωρίς να μας εξηγήσει: γιατί, αφού δεν είχε καμία αρμοδιότητα ως δήμαρχος, ανέλαβε την αυτοδιοικητική εκπροσώπηση του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη; Και, τρίτον και κυριότερον, για πρώτη φορά θέτει θέμα “ενεργούς υπεράσπισης με όλες μας τις δυνάμεις των θέσεων εργασίας των μεταλλωρύχων” σε Ολυμπιάδα-Στρατώνι-Μαύρες Πέτρες. Σε κανένα συντονιστικό, λαϊκή συνέλευση ή κείμενο του κινήματος δεν έχει τεθεί ποτέ κάποια τέτοια δέσμευση ή πρόταση. Δεν είχε τεθεί καν από τον Γιάννη Μίχο πριν εκλεγεί, αλλά τίθεται τώρα που παραιτείται γιατί προσπαθεί να δημιουργήσει “παρακαταθήκη” τετελεσμένων.

     

    Στην πραγματικότητα ο κ. Μίχος χρησιμοποιεί τον λόγο μεθοδευμένα ανάγοντας την περιφρόνησή του απέναντι στις αποφάσεις του κινήματος σε θέσεις του που ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ από τους ψηφοφόρους του δήμου – τη λέξη την τονίζει επειδή εκεί συμπηκνώνεται όλο το ψεύδος και ο στρατηγικός του σχεδιασμός. Βάζοντας δικές του φράσεις που έρχονται σε αντίθεση με τη Διακήρυξη που υπέγραψε (με το ζόρι, είναι αλήθεια) και με τη βούληση του κινήματος, έρχεται εκ των υστέρων και παρουσιάζει τον εαυτό του ως μια σχεδόν αυτόνομη υποψηφιότητα με αυτές τις θέσεις που ο κόσμος επιβράβευσε – θέσεις που είχε θέσει τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές και ήδη ο κόσμος της περιοχής δυσανασχετούσε υπό τον πολιτικό εκβιασμό της στάσης του. Η Λαϊκή Συνέλευση Μεγάλης Παναγιάς, για παράδειγμα, είχε αντιδράσει με ανακοίνωσή της όταν πέρασε η σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Επιπλέον, το τρίτος άξονας που αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι επιβραβεύτηκε στις εκλογές (περί ενεργούς υποστήριξης των θέσεων εργασίας...) ήταν ανύπαρκτος πριν από αυτές.

    Φαίνεται πως η εταιρεία ετοιμάζεται από τώρα για το ενδεχόμενο υποχώρησής της με τρόπο που να διασφαλίζει σε βάθος χρόνου τη θέση της. Στην περίπτωση που στριμωχτεί ως προς τις επιδιώξεις της και η επίθεσή της στην περιοχή δεν εξασφαλίσει τα ζητούμενα, να μπορεί να φανεί ότι κάνει πίσω υπαναχωρώντας στις “υφιστάμενες παραδοσιακές δραστηριότητες”, κι ας μην υπήρχαν ως τέτοιες πριν ξεκινήσει η Ελληνικός Χρυσός τις εργασίες το 2012. Αυτό έχει δύο κέρδη για την ίδια: παραμένει στην περιοχή, και μάλιστα στο κομμάτι που έχει το μεγαλύτερο όφελος για την ίδια από πλευράς κοιτασμάτων (επίκειται αναλυτικό ρεπορτάζ μου γι αυτό) και εγκαθιδρύει την παρουσία της. Επιπλέον, προετοιμάζει το έδαφος για να γυρίσει στις Σκουριές και στην υπόλοιπη μεταλλευτική περιοχή (εφόσον δεν γίνει οριστική ανάκληση της αρχικής σύμβασης) μετά από χρόνια, όπως ακριβώς έκανε με την Ολυμπιάδα. Στην Ολυμπιάδα, ας μην ξεχνάμε, μετά το 2003 που νίκησε το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη, επί δέκα χρόνια η εταιρεία δεν έκανε τίποτα από πλευράς εργασιών, αλλά στο μεταξύ εξαγόραζε συνειδήσεις, προσλάμβανε σε ανύπαρκτες εργασίες κλπ, για να είναι έτοιμη σήμερα έχοντας εξασφαλίσει τη σιωπή με λίγες “χάντρες στους ιθαγενείς” ενώ η ίδια κερδίζει εκατομμύρια. Η όποια υποχώρηση γίνει (αν γίνει) σήμερα στο θέμα των Σκουριών εξασφαλίζοντας τα συμφέροντά της στην περιοχή σημαίνει δύο πράγματα: είτε ότι όσοι σήμερα παλεύουν ή/και τα παιδιά τους θα αντιμετωπίσουν αύριο τον ίδιο εχθρό, είτε ότι οι ίδιοι ή/και τα παιδιά τους θα δουλεύουν αύριο υποταγμένοι στην “εταιρεία που μας δίνει δουλειά”. Η τακτική του Μίχου προσπαθεί να εξασφαλίσει την συνέχιση των εργασιών έστω σε ένα κομμάτι του συνολικού πλάνου της Ελληνικός Χρυσός για να επανάλθει και στις Σκουριές στο μέλλον.


  1.  

    γ) Είναι αξιοσημείωτη η αναφορά του στις επιθέσεις που έχει δεχτεί από εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός : “Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου αντιμετώπισα σκληρή κριτική η οποία έφτασε το τελευταίο διάστημα ακόμα και σε συκοφαντικά και αήθη δημοσιεύματα..., μέχρι και με υβριστικά ανεπίτρεπτα συνθήματα σε τοίχους ακόμα και στη γενέτειρά μου, που με αποκαλούσαν προδότη, καταστροφέα της περιοχής και με καλούσαν να παραιτηθώ ασχέτως αν τώρα είναι αυτοί οι ίδιοι κύκλοι συμφερόντων που μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης παραίτησης μου με κατηγορούν ότι δήθεν εγκαταλείπω την περιοχή και ότι λειτούργησα ως δούρειος ίππος και μέρος ενός προμελετημένου σχεδίου”. Αξιοσημείωτο δεν είναι να τον λένε προδότη και δούρειο ίππο οι... ίδιοι κύκλοι των μεταλλωρύχων που έγραφαν συνθήματα εναντίον του στο Στρατώνι και αλλού;


  2. δ)
    Τέλος, η απάντησή του σχετικά με το γιατί δεν παραιτήθηκε απευθείας αλλά ανακοίνωσε πρόθεση παραίτησης είναι η εξής: “
    Η πρόθεσή μου είναι να κάνω απλά ένα βήμα πίσω και στέκοντας δίπλα στο νέο Δήμαρχο και με όλη την παράταξη, ενωμένη με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια να συνεχίσουμε όλοι μαζί τη προσπάθεια που ξεκινήσαμε. Κάνω αυτό το βήμα έγκαιρα με οξυδέρκεια και προνοητικότητα για να αποφευχθούν λόγω ακριβώς αυτής της διαφοροποίησης στον διαθέσιμο χρόνο μου, τα οποιαδήποτε λάθη στη διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων του δήμου... Εγγυώμαι με διαφανείς διαδικασίες την επιλογή του καταλληλότερου για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή υποψηφίου, του υποψηφίου που θεωρώ ότι θα πρέπει να απολαμβάνει της συμφωνίας της αποδοχής και της αμέριστης συμπαράστασης του συνόλου των εκλεγμένων της παράταξής μας”.

    Επί της ουσίας λοιπόν η απάντησή του στο γιατί... προτίθεται να παραιτηθεί αλλά δεν παραιτείται είναι αυτή που όλοι φανταζόμαστε: για να διασφαλίσει τη διαδοχή του από θέση ισχύος ροκανίζοντας επιπλέον πολύτιμο χρόνο στο μεταξύ και θέτοντας το κίνημα υπό την ομηρία του δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο! Στην απάντησή του σε παρόμοιο ερώτημα σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο TV Super της Χαλκιδικής (στις 28/4) αναφέρθηκε εκτενώς στην... προνοητικότητά του, στο ότι θα είναι “δίπλα” στον νέο δήμαρχο και ότι δεν ξέρει πότε θα φύγει, αυτό “θα φανεί από τις εξελίξεις στη διαδικασία διαδοχής”, “ας μην βιαστούμε” (24:00-29:00 ).

    Από το ρεπορτάζ μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι εξ αρχής εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη δημαρχία στενός του συνεργάτης, αλλά τελικώς αναγκάστηκε να κάνει πίσω καθώς κανείς από τους δημοτικούς συμβούλους δεν θα τον ψήφιζε – για τους δημοτικούς συμβούλους που είχαν πλέον αντιληφθεί ότι ο Μίχος ήταν επιβλαβής ή αδιάφορος για το κίνημα, η παραίτησή του έδινε μια μοναδική ευκαιρία να τον ξεφορτωθούν. Τελικώς όλοι συμφώνησαν στο όνομα του Γιώργου Ζουμπά σχεδόν από την αρχή, αν και η επίσημη παραίτηση του Μίχου ήρθε μια βδομάδα μετά. Σε κάθε περίπτωση, η επιδίωξη όσων τον έφεραν στη θέση του δημάρχου να υπάρξει και ανακοίνωση-δέσμευση του νέου δημοτικού συμβουλίου και δημάρχου συνολικά συμβατή με τις θέσεις που έχει προσπαθήσει να περάσει ο κ. Μίχος παραμένει, και η νέα σύνθεση του δήμου θα πρέπει να το γνωρίζει και να μην δράσει ως ανεξάρτητη από το κίνημα που την ανέδειξε. Αυτό μάλιστα είναι και το κλίμα αυτή τη στιγμή.




Παρεμπιπτόντως: στην τηλεοπτική αυτή συνέντευξη, όπου είναι φανερή η αγωνία και εμμμονή με τη συνέχιση της δραστηριότητας της Ελληνικός Χρυσός σε Ολυμπιάδα-Στρατώνι-Μαύρες Πέτρες, ο κ. Μίχος μιλά για ύπαρξη “εμφυλιοπολεμικής” κατάστασης, κάτι που όπως έχουμε επισημάνει δεν υφίσταται προς το παρόν αλλά προσπαθεί εναγωνίως να δημιουργήσει η εταιρεία.


 

Σχετικά με τη διευθέτηση της δικαστικής διαμάχης του με την Ελληνικός Χρυσός, οι απορίες μας δεν έχουν λυθεί ακόμη. Κακώς γιατί εδώ και καιρό έχουν αφήσει πολύ χώρο για κακόβουλες σκέψεις σε όσους γνώριζαν την ύπαρξή της.







Σχόλια
Προσθήκη νέου
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
RSS