HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Αναλύσεις arrow 1300 οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός, παραδέχεται και ο Τέλλογλου
1300 οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός, παραδέχεται και ο Τέλλογλου Εκτύπωση E-mail
30.09.15

1300 οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός, παραδέχεται και ο Τέλλογλου.


Στη χθεσινοβραδινή προπαγάνδα του τηλεοπτικού καναλιού STAR μέσω του Τάσου Τέλλογλου και του Λάζαρου Μπέλτσιου έγινε μια βασική παραδοχή που αφορά τον αριθμό των εργαζομένων στην εταιρεία: “1300 βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διαθεσιμότητα”, μας είπε επιβεβαιώνοντας πρόσφατο δικό μας επιτόπιο ρεπορτάζ και διαψεύδοντας την εταιρεία για τους 2000 εργαζόμενους.

 

Τ Τ  Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ STAR ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ - Τρίτη 29.9.15 -2.jpg

Χθες βράδυ, Τρίτη 29/9 στις 12:15, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR παρουσιάστηκε η... Μεγάλη έρευνα του Τ. Τέλλογλου: «Αρχαία σκουριά:Τα πολιτικά διλήμματα μιας ξένης επένδυσης». Γνωρίζοντας και παλιότερες εκπομπές του, και ειδικότερα την προηγούμενη φορά που ασχολήθηκε με τις Σκουριές το 2011 για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, περιμέναμε να δούμε που θα εστιάσει αυτή τη φορά η προπαγάνδα υπέρ της εταιρείας. Εκεί, μέσα στις στοές, με τους εργαζόμενους σε απόγνωση κάτω από τις εκκλησιαστικές εικόνες και την ελληνική σημαία, ξεκίνησε το ρεπορτάζ ξαφνιάζοντάς μας με μια αληθινή αναφορά: “1300 εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα”. Δεν ήταν ο αριθμός που μας ξάφνιασε, άλλωστε μόλις πριν λίγους μήνες είχαμε διαπιστώσει κι εμείς τον ίδιον περίπου αριθμό ύστερα από ρεπορτάζ με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Μας ξάφνιασε η επιλογή να ειπωθεί η αλήθεια, ενώ η εταιρεία έχει αναφέρει 2000 εργαζόμενους, ο πρώην υπουργός δημόσιας τάξης κ. Πανούσης 3000, και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας 5000! Εικάζουμε πως, όταν οι αριθμοί δεν βγαίνουν με τίποτα, αναγκάζεται και ο κ. Τέλλογλου να αναφέρει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εργαζομένων που μπορεί. Ή, ξεκινά με μια αλήθεια για να νομίζουμε πως θα πει κι άλλες. Οποιαδήποτε τέτοια προσδοκία είχε κανείς φυσικά διαψεύστηκε.
Τα υπόλοιπα πολύ λίγο μας ξάφνιασαν. Επιγραμματικά, στην εκπομπή παρουσιάστηκαν τα εξής (με τη σειρά που αναφέρθηκαν):

  • - Ξανά κατάληψη από εργαζόμενους στις στοές το 2003 όταν το ΣτΕ απαγόρευσε τη χρήση κυανίου, ζητώντας επενδυτή να δουλέψουν τα μεταλλεία. Είναι λοιπόν διαχρονική η αδιαφορία με κάθε κόστος των εργαζόμενων απέναντι στο περιβάλλον όπου ζουν, αναρωτιόμαστε;

  • - Ξανά αναφέρει ο κ. Τέλλογλου τον Τόλη Παπαγεωργίου ως “επικεφαλής της κίνησης ενάντια στην εξόρυξη”, αν και είναι γνωστό σε όλους στην περιοχή ότι το κίνημα δεν έχει ηγέτη. Όμως, ο Παπαγεωργίου κατηγορείται ως “αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει σκοπό τη ματαίωση της εξόρυξης”, οπότε πρέπει να καλλιεργείται στον κόσμο αυτή η πεποίθηση!

  • - Για το σκάνδαλο της μεταφοράς των συμπυκνωμάτων στην Κίνα, η αναφορά του Τέλλογλου είναι ότι, η δημιουργία εργοστασίου στις Σκουριές είναι σημαντική για να μην φεύγει το μετάλλευμα στο εξωτερικό χωρίς να δίνει χρήματα στο κράτος! Το “χαρτί” του ανταποδοτικού οφέλους το παίζει ξανά η εκπομπή και στο τέλος, όπου αναφέρει ότι η εταιρεία φτιάχνει υποδομές στην περιοχή (πχ σχολεία), προσλαμβάνει υπαλλήλους που διαθέτει στον δήμο, κλπ.

  • - Τραγελαφικό πλάνο έξω από τις στοές όπου δήθεν γίνεται κατάληψη: η κάμερα δείχνει μια σειρά από σκηνές στημένες τις οποίες υποτίθεται ότι φέραν οι εργαζόμενοι για να κοιμούνται και να μην φεύγουν από τον κατηλλειμμένο χώρο. Οι σκηνές είναι πανομοιότυπες, καινούριες, εμφανώς αχρησιμοποίητες και άδειες – μία από αυτές γέρνει χωρίς καν να έχει στερεωθεί στο έδαφος με πασαλάκι. Είναι προφανές ότι αγοράστηκαν όλες μαζί για να τοποθετηθούν εκεί χάρην του στημένου σκηνικού.

  • - Για το θέμα του κυανίου, αναφέρεται από τον Τέλλογλου ότι θα αντικατασταθεί από την μέθοδο flash smelting. Χωρίς άλλη έρευνα, δείχνει τον δήμαρχο του δήμου Αριστοτέλη και μέλος του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη να λέει πως το κυάνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι, ειδικό επιστήμονα της εταιρείας να λέει πως αυτό αποκλείεται, και για πολύ ώρα αναφέρεται στο κατά πόσον τα τεστ της εταιρείας θα πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα ή στην Φινλανδία – ουσιαστικά εστιάζοντας σε ένα ανούσιο θέμα. Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι ήδη στην Ολυμπιάδα χρησιμοποιείται κυάνιο, ότι η ίδια η μελέτη της εταιρείας το αναφέρει ως εναλλακτική, και κυρίως στο γεγονός ότι το flash smelting δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν στο έδαφος υπάρχει αρσενικό περισσότερο από 0,5% - στην περιοχή ξεπερνά το 11%. Η “μεγάλη έρευνα” του κ. Τέλλογλου ξεχνά αυτή τη “μικρή λεπτομέρεια”...
    - Αξιοσημείωτη η λιτή αναφορά σε πολλαπλές αποφάσεις του ΣτΕ που δικαιώνουν την επένδυση. Συμβατή με την τακτική της "αριστερής κυβέρνησης", που εδώ και μήνες κάνει αναστολή εργασιών σε επιμέρους τομείς και με αδύναμα επιχειρήματα, τα οποία μετά καταρρίπτονται από το ΣτΕ, προσφέροντας άλλοθι στην κυβέρνηση ότι δήθεν προσπάθησε, και ισχυρά νομικά επιχειρήματα στην εταιρεία. Αν πραγματικά θέλαν να κλείσουν την εταιρεία θα το έκαναν ακυρώνοντας την αρχική σύμβαση, που έχει αναγνωριστεί και από την ΕΕ ότι έγινε με σκανδαλώδεις όρους, αντί να δίνουν "πάτημα" στην παράνομη εταιρεία.

  • - Όσον αφορά τις δυνατότητες εργασίας σε άλλους τομείς, ο κ. Τέλλογλου φροντίζει να τις εκμηδενίσει μέσω συνεντεύξεων εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός που δούλευαν σε άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός, και αναγκάστηκαν να αναζητήσουν δουλειά στην εταιρεία γιατί δεν είχαν προοπτική. Το γεγονός ότι η ΒΑ Χαλκιδική δεν έχει αφεθεί ποτέ να αναπτυχθεί τουριστικά, καθώς είναι χαρακτηρισμένη ως μεταλλευτική ζώνη, αποσιωπάται και αντικαθίσταται από τη διαπίστωση του αφηγητή ότι “Είναι αμφίβολο αν ο τουρισμός μπορεί να αντικαταστήσει τις καλοπληρωμένες και μόνιμες θέσεις της Ελληνικός Χρυσός”. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν καλοπληρωμένες θέσεις, προς το παρόν, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν μέσα στις στοές με 900 ευρώ μεικτά. Από την άλλη, οι μόνιμες αυτές θέσεις έχουν ορίζοντα 20ετίας – μετά λήγει η εκμετάλλευση και απομένουν στην περιοχή τα απόβλητα και η απόλυτη ανεργία, αφού η μονοκαλλιέργεια δεν θα έχει αφήσει άλλους δρόμους επιβίωσης. Αυτά δεν τα γνωρίζει ο κ. Τέλλογλου;

  • - Τέλος, η εκπομπή κλείνει με την προσωπική διαπίστωση ότι, “από το 2011 που βρεθήκαμε εδώ δεν είδαμε χειροτέρευση της κατάστασης της περιοχής”. Φυσικά: τα βαρέα μέταλλα δεν φαίνονται με το μάτι αλλά με τις μετρήσεις. Κι εμείς δεν είδαμε, κύριε Τέλλογλου, καμία αναφορά στις μετρήσεις που δείξαν μόλυνση στο νερό με αρσενικό σε χωριά της περιοχής. Αλήθεια, στην εκπομπή σας του 2011 αναφερθήκατε διεξοδικά στις αντιδράσεις των κατοίκων. Χτες, 2015, γιατί αυτές θάφτηκαν σε μια μικρή αναφορά ότι, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υπάρξει κάποιες αντιδράσεις με βία στην περιοχή; Γιατί σπεύσατε στο κλείσιμο της εκπομπής, εκεί που “δεν είδατε κάτι να έχει χειροτερεύσει”, να επαναλάβετε ότι στην περιοχή γίνονται έργα υποδομής με το ΕΣΠΑ και τα ανταποδοτικά οφέλη από την εταιρεία;


Άραγε, η εταιρεία θα διαμαρτυρηθεί γι αυτή την εκπομπή όπως έκανε για το Αντιδραστήριο στην ΕΤ3;


Δείτε περισσότερα για το θέμα της εξόρυξης στην ΒΑ Χαλκιδική:
Ντοκιμαντέρ
Σταγώνες

Διαβάστε σε αυτό το ιστολόγιο:
- Ελληνικός Χρυσός: τι απαντούν τα σωματεία για αντισυγκεντρώσεις, αριθμό εργαζομένων κ.ά. (Μέρος Β')
- Ελληνικός Χρυσός: τι λένε εργαζόμενοι για θέσεις εργασίας, απεργίες και εργατικά ατυχήματα (μέρος Α)
-
Σκουριές: πώς εταιρεία και αστυνομία στήνουν εμφύλιο στην περιοχή
-
Απεργία με εντολή και επιχορήγηση της Ελληνικός Χρυσός
-
Αξιόποινες πράξεις της Ελληνικός Χρυσός - ανάλυση, μέρος Α'
-
Δεν υπάρχει Γαλατικό Χωριό στις Σκουριές - ανάλυση, μέρος Β'
-
Έτσι κλείνουν τα μεταλλεία κ. Λαφαζάνη
-
Κανονικά συνεχίζεται η καταστροφή στις Σκουριές
-
“Για να φοβηθείτε και να μην ανεβαίνετε”: Η δικαστική εξουσία σε καιρούς “έκτακτης ανάγκης”, μέροςΑ΄
-
Σκουριές: τεραστίων διαστάσεων περιβαλλοντικό και κοινωικό έγκλημα συντελείται στην Χαλκιδική
-
Εσβολή και προσαγωγή με τις πυτζάμες στις 3πμ από την ΕΛ.ΑΣ στην Ιερισσό Χαλκιδικής
-
Τι είπε ο Μπόμπολας για τα γεγονότα στην Ιερισσό;
-
Οικονομική ή Οικολογική Κρίση, μέρος A: Μεταλλεία Χαλκιδικής, επιδοτούμενες επενδύσεις και ανομία
- Μεταλλεία στο Κιλκίς; Μια ακόμη παρανομία υπέρ της Άκτωρ.
-
Γιάννης Μίχος: ο Δούρειος Ίππος στην καρδιά του κινήματος;
-
Τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική: μια ιστορία βίας και κρατικής ανομίας από το '90Σχόλια
Προσθήκη νέου
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
RSS