HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Ειδήσεις arrow Στην Eldorado «η σιωπή είναι χρυσός»
Στην Eldorado «η σιωπή είναι χρυσός» Εκτύπωση E-mail
06.10.15


Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στο The Press Project, στις 2/10/2015Στην Eldorado «η σιωπή είναι χρυσός» (UPD)

Σοβαρό ατύχημα στα μεταλλεία της Χαλκιδικής με θύμα εργαζόμενο της «Ελληνικός Χρυσός», συνέβη πριν λίγους μήνες, ενώ η εταιρεία προσπάθησε να το αποσιωπήσει

του Θάνου Καμήλαλη

Συγκεκριμένα στις 19 Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες του TPP, στο μεταλλείο των Μάυρων Πετρών της «Ελληνικός Χρυσός» , ο μεταλλωρύχος Χ.Τ. τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στο κεφάλι και στην σπονδυλική στήλη από κατάρρευση μέρους της στοάς όπου βρισκόταν. Η διάγνωση έκανε λόγο, μεταξύ άλλων,για τέσσερις μετατοπισμένους σπονδύλους κι έναν θρυμματισμένο. Ο άτυχος άνδρας υποβλήθηκε σε πολύωρη νευροχειρουργική επέμβαση, νοσηλεύτηκε σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης κι έπειτα σε κέντρο αποκατάστασης, στάδιο στο οποίο βρίσκεται ακόμη. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, αυτήν τη στιγμή δεν έχει καμία κινητικότητα στα χέρια του και είναι άγνωστο αν και πότε θα επανέλθει πλήρως.

Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει για μεμονωμένο περιστατικό, για τη φύση του επαγγέλματος ή την «κακιά στιγμή». Οι πηγές του ΤPP ωστόσο αναφέρουν ότι τον ίδιο μήνα συνέβησαν ακόμα δύο «απρόοπτα» στο ίδιο μεταλλείο. Μία περίπου εβδομάδα πριν το ατύχημα, ο ίδιος εργαζόμενος είχε κινδυνεύσει και τότε, πάλι στην ίδια στοά, όταν βράχος έπεσε πάνω του με αποτέλεσμα να του σπάσει το κράνος. Ερωτηματικά δημιουργούνται για το αν ελήφθη κάποιο μέτρο προστασίας πριν το περιστατικό της 19ης Ιουνίου. Λίγες μέρες μετά κατέρρευσε ολόκληρη η γαλαρία του ορυχείου ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι εργασίες συνεχίζονταν κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι μόνο από τύχη δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα.

Τα περιστατικά αυτά δεν είναι τα πρώτα που συμβαίνουν. Στο ορυχείο των Μαύρων Πετρών της Eldorado, εδώ και χρόνια παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα. Είναι το μέρος όπου τον Οκτώβριο του 2009 ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε κι ένας τραυματίστηκε από την αποκόλληση μεγάλου όγκου μεταλλεύματος. Είναι το ίδιο ακριβώς μέρος όπου τον Ιούνιο του 2012 έπεσαν μεγάλα τμήματα της οροφής της στοάς, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο και τα τοξικά απόβλητα να ξεχυθούν στους δρόμους του Στρατωνίου. Είναι δηλαδή ένα σημείο που συμβαίνουν επανειλημμένα ατυχήματα, που δυστυχώς είναι πολύ πιθανό να συνεχιστούν


Η «ομερτά» της εταιρείας (UPD)


Εκεί όμως που σίγουρα η «Ελληνικός Χρυσός» είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι στην προσπάθεια απόκρυψης του εργατικού ατυχήματος, που άλλωστε κάνει κακό στην εικόνα της, ειδικά εν μέσω της κοινωνικής αλλά και πολιτικής διαμάχης στην οποία βρίσκεται. Απόδειξη είναι ότι δεν εξέδωσε κάποια ανακοίνωση για το περιστατικό, κάτι που τουλάχιστον είχε κάνει σε προηγούμενα εργατικά ατυχήματα στα μεταλλεία της. Μάλιστα, παρά τις πολλές προσπάθειες μας να επικοινωνήσουμε με τον εκπρόσωπο Τύπου και να δημοσιεύσουμε την άποψη της εταιρείας, εκείνος δεν ανταποκρίθηκε για να κάνει κάποιο σχόλιο.

UPDATE: Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ επικοινώνησε μαζί μας ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, Κώστας Γεωργαντζής, για να παραθέσει την άποψη της «Ελληνικός Χρυσός». Επιβεβαίωσε απόλυτα τον σοβαρό τραυματισμό που αναφέρει το ρεπορτάζ μας, δηλώνοντας μάλιστα εντυπωσιασμένος από την ακρίβεια των πηγών σε συγκεκριμένα σημεία του. Τονίζει ότι η εταιρεία ακολούθησε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, όπως το να δηλώσει το ατύχημα στην Επιθεώρηση Μεταλλείων, αλλά δεν μπορούσε να ανακοινώσει το περιστατικό «λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων» (λες και ήταν υποχρεωτικό να αναφερθεί το όνομα σε μια ανακοίνωση τυπική για κάθε εργατικό ατύχημα). Ωστόσο διαψεύδει τα δύο ανάλογα περιστατικά, καθώς «δεν έχει υποπέσει τίποτα τέτοιο στην αντίληψη του». Εντυπωσιακή ήταν και η επιμονή του να μάθει από πού αντλούσαμε τόσο ακριβή πληροφόρηση

Έτσι και αλλίως ερωτηματικά προκαλεί η στάση των εργαζομένων που εξάλλου είναι και άμεσα ενδιαφερόμενοι. Την ημέρα του ατυχήματος ο πρόεδρος ενός από τα σωματεία, Χρ.Ζαφειρούδας, ανέφερε σε ΜΜΕ ότι ο τραυματισμένος συνάδερφος του είχε απλά «κάποιες εκδορές». Δήλωσε επίσης ότι όταν γίνουν γνωστά περισσότερα για τον τραυματισμό, το σωματείο θα εκδώσει ανακοίνωση. Και σε αυτήν την περίπτωση η ανακοίνωση δεν εκδόθηκε ποτέ

Σε δηλώσεις του στο TPP ο κ.Ζαφειρούδας αναφέρει τώρα ότι ο εργαζόμενος «αναρρώνει σπίτι του» (ωστόσο η ανακοίνωση που είχε υποσχεθεί το σωματείο του εκκρεμεί ακόμα) και σχολιάζει μοιρολατρικά τη δυσκολία του επαγγέλματος του μεταλλωρύχου: «Το επάγγελμα μας είναι από τα δυσκολότερα στον κόσμο και μέρικες φορές αντιμετωπίζουμε τέτοιες προκλήσεις. Η εταιρεία κάνει ό,τι μπορει, δεν έχουμε κανένα παράπονο».

Γνωστοί οι κίνδυνοι από το 2009


Προειδοποίηση ότι το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών είναι επικίνδυνο, είχε απευθύνει αρκετά νωρίς ακόμα και η European Goldfields, η μητρική εταιρεία της «Ελληνικός Χρυσός» που αργότερα εξαγοράστηκε από την Eldorado Gold. Σε ανακοίνωση της προς τους μετόχους της, το 2009 και λίγους μήνες πριν τον θάνατο του μεταλλωρύχου, μιλούσε για «κακές γεωτεχνικές συνθήκες» και προβλήματα λόγω του σεισμικού ρήγματος του Στρατωνίου. Αναλυτικά σημείωνε ότι:

«Η παραγωγή του μεταλλείου Μαύρες Πέτρες για το έτος αυτό και μέχρι σήμερα είναι κάτω των προσδοκιών μας λόγω κακών γεωτεχνικών συνθηκών, επειδή η συμβολή του κύριου ρήγματος του Στρατωνίου με άλλα ρήγματα, έχει επιδράσει αρνητικά στην εξόρυξη στα ανώτερα επίπεδα του μεταλλείου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την διατάραξη του κύκλου των επιπέδων εξόρυξης.

Η διεύθυνση του μεταλλείου έχει την πεποίθηση ότι η εφαρμογή νέων υποδομών και η ανάπτυξη εφαρμογής εξοπλισμού εκτοξευόμενου σκυροδέματος θα βελτιώσει σύντομα τις συνθήκες στα ανώτερα επίπεδα…».


Είτε η «διεύθυνση του μεταλλείου» δεν εφαρμόζει «νέες υποδομές», είτε οι οποιεσδήποτε προσπάθειες της έχουν αποτύχει διαχρονικά. Συνέπεια και των δύο υποθέσεων είναι οι εργαζόμενοι, οι πιο φανατικοί υποστηρικτές, να μοιάζουν αναλώσιμοι, θυσία στο βωμό του κέρδους με κάθε κόστος. Θυσία οι άνθρωποι, θυσία το περιβάλλον, θυσία κοινωνίες ολόκληρες.
 
RSS