HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Ρεπορτάζ arrow Αλλαγή χρήσης νηπιαγωγείου και προπαγάνδα εναντίον των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός
Αλλαγή χρήσης νηπιαγωγείου και προπαγάνδα εναντίον των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός Εκτύπωση E-mail
07.10.15


Αλλαγή χρήσης νηπιαγωγείου και προπαγάνδα εναντίον των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός

Μερικά μικρά αλλά πάντα ενδιαφέροντα παρεπόμενα της χθεσινής δημοσίευσης σε σχέση με το πρόγραμμα voucher του ΕΣΠΑ θα αναφέρουμε εν συντομία εδώ.

Το άρθρο θα πρέπει να διαβαστεί σε συνέχεια του προηγούμενου:

80% του ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας στην Ελληνικός Χρυσός - παραβίαση των όρων υλοποίησης!


α) Τα προγράμματα με κουπόνι δεν είναι τίποτα παραπάνω από «ανακύκλωση της ανεργίας», όπως τα χαρακτηρίζουν όσοι εμπλέκονται, καθώς το μόνο που κάνουν είναι να χρησιμοποιούν χρήματα του δημοσίου για να επιχορηγήσουν ανέργους. Έτσι, αφενός μετακυλύουν το κόστος της ανεργίας στο δημόσιο, εκμεταλλευόμενοι φυσικά και την ευρωπαϊκή συν-χρηματοδότηση, αφετέρου μειώνουν τα ποσοστά των ανέργων στους επίσημους καταλόγους στο βαθμό που για το χρόνο υλοποίησής τους οι εγγεγραμμένοι άνεργοι χάνουν την κάρτα ανεργίας τους, και φυσικά όποια οφέλη μπορεί να είχαν από τυχόν μακροχρόνια ανεργία τους.

β) Το ΚΕΚ Αριστοτέλης, που έχει έδρα στον Τράγιλο Σερρών και καταρτίζει άνεργους που θα κάνουν πρακτική στην Ελληνικός Χρυσός, ανήκει στην Παρασκευή Καρτερού, συζύγου του Μιχάλη Καρτερού, υποψηφίου βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου, και μέλος του κόμματος μέχρι και σήμερα.



γ) Το ΚΕΚ Χρ.&Αθ. Μπέης ΟΕ – Κέντρο Εκπαίδευσης Μακεδονίας στεγάζεται στο νηπιαγωγείο Στρατωνίου και στο γυμνάσιο Στρατονίκης, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου προς τον δήμο Αριστοτέλη το 2012 για αλλαγή χρήσης. Συγκεκριμένα, τον Απρίλη του 2012 (επί δημαρχίας Πάχτα) συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του δήμου Αριστοτέλη και γνωμοδότησε θετικά για την αλλαγή χρήσης των δύο σχολικών κτιρίων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τα σεμινάρια του ΚΕΚ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η αλλαγή χρήσης και η παραχώρηση των αιθουσών στο εν λόγω ΚΕΚ έγινε έξι μήνες πριν την προκήρυξη του προγράμματος ΕΣΠΑ από το ΤΕΕ (Οκτώβρης 2012), γεγονός που δημιουργεί υποψίες ότι οι ιδιοκτήτες του ΚΕΚ ήταν ενήμεροι για την προκήρυξη του προγράμματος και ενήργησαν εγκαίρως ώστε να εξασφαλίσουν τις τυπικές προϋποθέσεις συμμετοχής τους. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να αποδειχτεί, αλλά ταιριάζει με την άποψη που μας εξέφρασαν υπάλληλοι στο ΤΕΕ, πως το εν λόγω πρόγραμμα «βγήκε για τον Άκτωρα και την Ελληνικός Χρυσός». Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι θα πρέπει να ελέγξουν ακόμη και την εγκυρότητα χρήσης αυτών των δημόσιων υποδομών για τον σκοπό των σεμιναρίων, καθώς στην προκήρυξη αναφέρεται πως οι αίθουσες πρέπει να είναι πιστοποιημένες, «με εξαίρεση την περίπτωση νησιών, στα οποία δεν υπάρχον πιστοποιημένες δομές, όπου επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης σε αίθουσες σχολείου, που λειτουργούν και θα παραχωρηθούν νόμιμα» (αρ.5 παρ. 5). Η Χαλκιδική δεν είναι νησί, και όμως παραχωρήθηκαν αίθουσες σχολικές για τα σεμινάρια αυτά. Οι αρμόδιες αρχές και η νέα δημοτική αρχή του δήμου Αριστοτέλη θα πρέπει να ελέγξουν τη νομιμότητα αυτής της παραχώρησης.

Το μίσθωμα ορίστηκε στα 1000 ευρώ μηνιαίως για το κάθε σχολείο. Το ΚΕΚ μας ενημέρωσε ότι έκτοτε προέβη σε εργασίες προκειμένου να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις πιστοποίησης των ΚΕΚ. Ύστερα από επικοινωνία που είχα με τότε μέλος της επιτροπής Παιδείας που πήρε αυτή την απόφαση, φαίνεται πως δεν είχε ιδέα για ποιο σκοπό ακριβώς θα λειτουργούσε το ΚΕΚ, ούτε για το ότι θα εμπλεκόταν και η Ελληνικός Χρυσός, αλλά στην ουσία έγινε μια νόμιμη παραχώρηση που είχε ήδη αποφασιστεί από το δημοτικό συμβούλιο. Πράγματι, στο έγγραφο αναφέρεται σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από το 2011, και απλώς έλειπε η θετική γνωμοδότηση για την αλλαγή χρήσης.

δ) Τέλος, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένα συγκεκριμένο σεμινάριο που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2015 στο Στρατώνι. Λίγες μέρες πριν από την «κάθοδο των εργαζομένων» στην Αθήνα για την πορεία που τόσο διαφημίστηκε, έγινε ένα σεμινάριο στον χώρο του ΚΕΚ στο Στρατώνι με περιεχόμενο την προστασία τους από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της πορείας! Το σεμινάριο έκανε η γυναίκα πρώην εκπροσώπου των εργαζομένων, που παραμένει στον στενό πυρήνα των ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν και καθοδηγούν τους εργαζόμενους. Ο ίδιος και η γυναίκα του ανήκαν στον αντιεξουσιαστικό χώρο της Θεσσαλονίκης ήδη από την περίοδο που αυτός εργαζόταν εκεί, μέχρι που ανέλαβε την εκπροσώπηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων. Έκτοτε, χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα κάθε εξουσίας εναντίον όσων αντιδρούν (κουκουλοφόροι, κλπ) όπως οφείλει να κάνει ένας καλός υπάλληλος μεγάλης πολυεθνικής στο σημαντικό πόστο της προπαγάνδας εναντίον των ίδιων των εργαζόμενων. Το ίδιο το σεμινάριο προφύλαξής τους από την αστυνομική βία εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια χειραγώγησης και παραπληροφόρησής τους, μιας και όλοι είδαμε και γνωρίζουμε ότι η αστυνομία επιτέθηκε στους κατοίκους που διαμαρτύρονταν στις 5 Απριλίου σε αγαστή συνεργασία με ανθρώπους της εταιρείας. Άλλωστε, οι «μεταλλωρύχοι» που επιτέθηκαν σε κείνο το συμβάν, καθώς και όσοι ενεργούν ως πρωτεργάτες των δήθεν εργατικών κινητοποιήσεων αποτελούν έναν κλειστό αριθμό περίπου 800 ατόμων: στους υπόλοιπους που δεν συμμετέχουν, πλάθεται η προπαγάνδα ότι δήθεν η αστυνομία και η πολιτεία «χαϊδεύει τους antigold”!


Είναι αστείο το γεγονός ότι τη μέρα του σεμιναρίου άδειασαν τα φαρμακεία του Στρατωνίου από τα Malox – που χρησιμοποιούνται για προστασία από το κάψιμο των δακρυγόνων. Κι έτσι, οι εργαζόμενοι και οι γυναίκες τους διδάχτηκαν από τη γυναίκα του… "αντιεξουσιαστή συνδικαλιστή" πώς να πάρουν στην πορεία ο καθένας και το Malox του για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση που οι αστυνομικοί θα τους επιτίθονταν – μαζί με τις φορητές χημικές τουαλέτες και τα ασθενοφόρα που θα τους συνόδευαν. Αλήθεια, έτσι κατέβαινε η ίδια και ο άνδρας της στις πορείες τότε, όταν συμμετείχαν με τη μεριά των αδικημένων ενάντια στις εταιρείες και την αστυνομία;



































































Σχόλια
Προσθήκη νέου
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
RSS