HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Ρεπορτάζ arrow Η Σύλληψη των Μαθητών, η Διάψευση και η Σιωπή
Η Σύλληψη των Μαθητών, η Διάψευση και η Σιωπή PDF Εκτύπωση E-mail
06.12.18

Δύο μαθητές και οι γονείς τους συνελήφθησαν στο πλαίσιο κατάληψης στο Αγρίνιο, η είδηση διαψεύστηκε άμεσα από το υπουργείο Παιδείας, ελάχιστοι δημοσιογράφοι απλώς επανέλαβαν τα ανακοινωθέντα, και η είδηση θάφτηκε επιμελώς.

 

 

Η Είδηση και η Διάψευσή της

 

Η είδηση, που πρωτοδημοσιεύτηκε από τον ιστότοπο agrinionews.gr με τίτλο "Συνελήφθησαν καταληψίες μαθητές στο Αγρίνιο", δημοσιεύτηκε το Σάββατο 1 Δεκεβρίου στις 9:41πμ και ανέφερε τα εξής:

"Μεγάλη εντύπωση προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα του Αγρινίου η είδηση της σύλληψης δύο μαθητών γυμνασίου της πόλης για την κατάληψη που έγινε στο σχολείο το πρωί της Παρασκευής.
Πρόκειται για έναν 16χρονο και έναν 14χρονο ενώ αναζητείται και ένας ακόμη 16χρονος μαθητής. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης.
Συνελήφθησαν μάλιστα και οι δύο μητέρες για παραμέληση εποπτείας ανηλικών και εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι.
Το εν λόγω σχολείο (2ο Γυμνάσιο Αγρινίου) την Πέμπτη τελούσε υπό κατάληψη όπως και δεκάδες άλλα στο νομό για το Μακεδονικό ζήτημα. Ωστόσο σε αυτό συνεχίστηκε και την Παρασκευή η κατάληψη".


Λίγες ώρες αργότερα, το υπουργείο Παιδείας με περίσσιο ζήλο, καθότι Σάββατο απόγευμα, ανακοίνωνε πως: 

"Με αφορμή ψευδές δημοσίευμα της ιστοσελίδας Agriniopress -το οποίο αναπαράχθηκε και από άλλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες- περί δήθεν σύλληψης δύο ανήλικων μαθητών Γυμνασίου σε σχολείο στο Αγρίνιο, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει:

Καμία σύλληψη μαθητή δεν υπήρξε στο Αγρίνιο. Θα ήταν εξάλλου εντελώς παράνομο μετά και την κατάργηση της σχετικής διάταξης του νόμου Διαμαντοπούλου (4009/11) που ποινικοποιούσε τις μαθητικές καταλήψεις.

Είναι προφανής ο στόχος τόσο του αρχικού δημοσιεύματος όσο και της αναπαραγωγής του από ορισμένες ιστοσελίδες που δημοσίευσαν την δήθεν είδηση χωρίς να επιβεβαιώσουν αν ανταποκρίνεται στην αλήθεια".

 

[Να σημειώσουμε εδώ ότι το agrinionews.gr και το agriniopress, που συστεγάζονται, ανακοίνωσαν την είδηση ως πρωτότυπη με 2 λεπτά διαφορά. Εύλογα το υπουργείο αναφέρει το δεύτερο site ως φορέα της είδησης, αν και τυπικά είναι το πρώτο].


Το agriniopress.gr αυτή τη φορά επανέρχεται με δημοσίευμα και μιλά για γκάφα του υπουργείου, επιμένοντας στην είδηση και δίνοντας επιπλέον στοιχεία. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"...Επρόκειτο για μαθητές που συνελήφθησαν μετά από κατάληψη στο 2ο Γυμνάσιο, που ήταν το μοναδικό που είχε για δεύτερη μέρα κατάληψη μετά από αυτήν της Πέμπτης, όπου πολλά σχολεία της περιοχής είχαν κλείσει για το Μακεδονικό. Μάλιστα, όπως σαφώς έγραψε εξαρχής το agriniopress.gr, η κατάληψη της Παρασκευής δεν είχε σχέση με το Μακεδονικό, αλλά με διαμαρτυρία μικρής μερίδας μαθητών που έμαθαν (λανθασμένα) πως ο Διευθυντής του σχολείου υπέβαλλε μηνύσεις σε βάρος τους.

Η είδηση των συλλήψεων προκάλεσε το πανελλαδικό ενδιαφέρον και δεν άργησε η «σπέκουλα» από διάφορους κύκλους, περί «σύλληψης μαθητών που εκφράζουν τα πατριωτικά τους αισθήματα»!

Μπροστά στην κατάσταση αυτή και χωρίς πριν το Υπουργείο Παιδείας να ενημερωθεί για την πλήρη διάσταση της υπόθεσης, που έχει κοινωνικές προεκτάσεις, προχώρησε σε μια πρωτοφανή ανακοίνωση τύπου, όπου κάνει λόγο για fake news, στοχοποιώντας μάλιστα με απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό τρόπο το agriniopress, ως το site που μετέδωσε την είδηση!

Μάλιστα το Υπουργείο επικαλείται μια κατηγορία σε βάρος των μαθητών, η οποία κατηγορία ουδέποτε αναρτήθηκε από το agriniopress". (η υπογράμμιση δική μας)

 


Τα Πραγματικά Γεγονότα

 

Η ανάρτηση των δύο ιστοσελίδων, agrinionews.gr και agriniopress.gr είναι αληθής, όπως επαληθεύσαμε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Γιώργο Ροΐδη, υπεύθυνο σύνταξης του agrinionews.gr, τον αστυνόμο κ.Τριανταφύλλου Ιγνάτιο, αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, καθώς και γονέα μαθητή του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου (δεν αναφέρουμε το όνομά του για ευνόητους λόγους).


Πράγματι, οι δύο μαθητές και οι γονείς τους κλήθηκαν από την αστυνομία την Παρασκευή 30/11 προκειμένου να παρουσιαστούν στην αστυνομική διεύθυνση, ύστερα από παραγγελία του Εισαγγελέα Αγρινίου. Εκεί έγινε τυπικά η σύλληψή τους, τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες (διατάραξης οικιακής ειρήνης, για τους μαθητές, και για παραμέληση εποπτείας των παιδιών τους, για τους γονείς). Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι, και θα οριστεί δικάσιμος. Κλήθηκε και τρίτος μαθητής και ο γονέας του, που όμως δεν εμφανίστηκε.


Η κατάληψη της Πέμπτης είχε γίνει ομαλά, και ο διευθυντής του σχολείου είχε καταθέσει σχετικά με αυτήν, όπως είναι υποχρεωμένος από τον νόμο σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι κατέθεσε μήνυση εναντίον οποιουδήποτε. Όμως, την Παρασκευή, και χωρίς να υπάρχει συνέχεια των καταλήψεων ή σχετική απόφαση του σχολείου, η κατάληψη συνεχίστηκε επειδή θεωρήθηκε από ορισμένους μαθητές ότι την προηγούμενη μέρα ο διευθυντής του σχολείου κατήγγειλε τους μαθητές και την κατάληψη στην αστυνομία καταθέτοντας μήνυση. Μετέβη λοιπόν για δεύτερη φορά ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου στην Αστυνομική Διεύθυνση, καταγγέλοντας την παρακώλυση των μαθημάτων και για δεύτερη μέρα, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, κατονομάζοντας αυτή τη φορά τους συγκεκριμένους μαθητές.

 

 

Η Δημοσιοποίηση του Γεγονότος - και μερικά σχόλια

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προς πολιτική ανάλυση κυρίως, παρουσιάζει η... παρουσίαση των γεγονότων, τόσο από φορείς ενημέρωσης όσο και από πολίτες μέσω των κοινωνικών δικτύων.

 

Λίγες ιστοσελίδες ανακοίνωσαν απλώς και μόνο τη διάψευση του υπουργείου, ενώ άλλες την αρχική ανακοίνωση και τη διάψευση, και κάποιες άλλες δεν διόρθωσαν με τα πλήρη γεγονότα αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ποινικοποίησε τις καταλήψεις. Η νεο-ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής , από την άλλη, ανέφερε το γεγονός παρουσιάζοντάς το ως "σχέδιο τρομοκρατίας της κυβέρνησης προς τους μαθητές" και, ενώ φαίνεται να είναι ενήμεροι για όλα τα γεγονότα, ψευδώς αναφέρουν ότι οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί κατηγορία, προφανώς διότι διαφορετικά θα έπρεπε ίσως να τους στηρίξουν. Πλήρη ενημέρωση προσέφερε η ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr , όπου αναπαράγεται και τηλεφωνική συνέντευξη του διευθυντή του σχολείου από το Πρώτο Θέμα, όπου ρητώς αναφέρει ότι έχει ενημερώσει για το θέμα τον προϊστάμενο 2βάθμιας εκπαίδευσης νομού Αιτωλοακαρνανίας, σε ερώτηση που του έγινε γιατί το υπουργείο διαψεύδει και αν είναι ενήμερο για τα γεγονότα.

Από την άλλη, το left.gr έσπευσε να δημοσιεύσει την ανακοίνωση του υπουργείου υιοθετώντας την χωρίς επιφύλαξη ως εξής: "Με αφορμή ψευδές δημοσίευμα της ιστοσελίδας Agriniopress -το οποίο αναπαράχθηκε και από άλλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων το «Πρώτο Θέμα», το iefimerida.gr, το newsit.gr- περί δήθεν σύλληψης δύο ανήλικων μαθητών Γυμνασίου σε σχολείο στο Αγρίνιο, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του:...". Αναμενόμενο ίσως, μιας και πρόκειται για την ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ.


Αναζητώντας στις ιστοσελίδες εφημερίδων με έντυπη καθημερινή παρουσία, η είδηση εμφανίστηκε σε τέσσερις από αυτές: Καθημερινή, Πρώτο Θέμα, Αυγή και Εφημερίδα των Συντακτών.

 

  • Η εφημερίδα Καθημερινή δεν μας εξέπληξε καθόλου, καθώς αρκέστηκε στην ανακοίνωση του Υπουργείου. Δεν θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό από την Καθημερινή, εκτός ίσως από το να μην αναφερθεί στο γεγονός καθόλου, μιας και γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι οι ειδήσεις της συντάσσονται με τις δομές εξουσίας και προπαγάνδας.


  • Η εφημερίδα Πρώτο Θέμα μας εξέπληξε ιδιαιτέρως κάνοντας πλήρη αναφορά σε όλη τη σειρά των γεγονότων όπως αναφέρθηκαν παραπάνω, με δικό του τελικό ρεπορτάζ όπου συμπεριέλαβε και συνέντευξη του διευθυντή του σχολείου. Μας εξέπληξε ακόμη περισσότερο επειδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν προσπάθησε να συνδέσει το γεγονός με "επίθεση της κυβέρνησης στους πατριώτες", αν και στο παρελθόν έχει αδράξει κάθε ευκαιρία διαστρέβλωσης προς αυτή την κατεύθυνση


  • Η εφημερίδα Αυγή έκανε την ίδια ανακοίνωση με το left.gr μέσω της διαδικτυακής της σελίδας, υιοθετώντας άκριτα την ανακοίνωση του υπουργείου. Λογικό!


  • Η Εφημερίδα των Συντακτών μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα διότι αναφέρθηκε δύο φορές στο γεγονός. Την πρώτη , αμέσως μετά την διάψευση του Υπουργείου, Σάββατο απόγευμα, αναμετέδωσε διαδικτυακά την ανακοίνωσή του. Την δεύτερη , με άρθρο στην έντυπη εφημερίδα, αναφέρθηκε ξανά και μόνο στη διάψευση του Υπουργείου Παιδείας, παραθέτοντας αυτή τη φορά και ένα εκτενές σχόλιο κάποιου αναγνώστη της ιστοσελίδας με ακροδεξιό περιεχόμενο. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι, επαγγελματίες δημοσιογράφοι δεν προσπαθούν να επιβεβαιώσουν μια τόσο σημαντική πληροφορία, σηκώνοντας απλώς ένα τηλέφωνο, και δείχνουν τόση πολύ πια εμπιστοσύνη στην ανακοίνωση του κρατικού μηχανισμού και στις... αληθείς ανακοινώσεις του. Ταυτόχρονα, δεν αναρωτιόμαστε ποια δημοσιογραφική δεοντολογία αφιερώνει το μεγαλύτερο κομμάτι του άρθρου στο τι είπε ένας ακροδεξιός στα σχόλια, διότι ο σκοπός ήταν προφανώς να αποδομηθεί η είδηση μέσω της ιδεολογικής της ταύτισης με τον ακροδεξιό λόγο, και όχι να παρουσιαστούν τα γεγονότα καθεαυτά. Είναι εκεί που η πολιτική σκοπιμότητα ορίζει το ρεπορτάζ.


Πέραν αυτών των φορέων, η είδηση δεν εμφανίστηκε πουθενά στα ενημερωτικά πόρταλ από τα οποία συνηθίζουν να ενημερώνονται όσοι θεωρούν ότι πρόσκεινται στην ευρύτερη "Αριστερά". Δεν εμφανίστηκε όμως και στα προσωπικά προφίλ ιδιαίτερα ενεργών "αριστερών", δημοκρατών και αντιφασιστών του κοινωνικού διαδικτύου, που σε άλλες περιπτώσεις σπεύδουν να καταγγείλουν, να δημοσιεύσουν και να σχολιάσουν το παραμικρό. Δηλαδή, να υποθέσουμε ότι από πουθενά δεν έπεσε στην αντίληψή τους αυτή η είδηση; Ότι το γεγονός της σύλληψης δύο μαθητών δεν είναι τόσο σημαντικό; Να θεωρήσουμε ότι, επειδή τις καταλήψεις τις κάνουν, λέει, "φασισταριά", δεν μας αφορούν; Η κρατική καταστολή, και μάλιστα σε ανηλίκους, δεν είναι ικανή να προκαλέσει την μαζική διαμαρτυρία μας; Θα υπάρξει άραγε υποστήριξη σε αυτούς τους μαθητές και τους γονείς τους όταν δικαστούν; Η είδηση ότι σε κάθε κατάληψη οι διευθυντές σχολείων υποχρεούνται και καταθέτουν στην αστυνομία, άλλοτε δίνοντας ονόματα και άλλοτε όχι, μας αφήνει αδιάφορους; Και, τέλος, το Υπουργείο, που δήλωσε με ανακοίνωσή του πως μια τέτοια σύλληψη θα ήταν παράνομη, πρόκειται να ενεργήσει τα δέοντα για την αποκατάσταση της τάξης;


Κλείνοντας, θα ήθελα να θέσω για προβληματισμό προς τους συμπολίτες μου τον τρόπο με τον οποίον ενημερώνονται ή αντιδρούν στα γεγονότα. Αν δεν έμαθαν από πουθενά την είδηση, ας προβληματιστούν σε ποια "ανεξάρτητα μέσα" έχουν εναποθέσει την αδιάβλητη και αντικειμενική τους ενημέρωση. Αν έμαθαν αλλά αδιαφόρησαν, ας αναρωτηθούν αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, αν το δίκιο είναι για τους "δικούς μας" και μόνο, αν η πληροφόρηση πρέπει να είναι ιδεολογικά προκαθορισμένη. Αν δεν μας ταράζει η είδηση της σύλληψης μαθητών σε κατάληψη επειδή δεν είναι οι "δικοί" μας, προφανώς κάτι πηγαίνει προς πολύ στρεβλή κατεύθυνση γενικότερα.


Προσωπικά, η πλήρης και απόλυτη σιωπή των "φίλων" στο διαδίκτυο με εξέπληξε: μου έφερε ως ανάμνηση την παντελή έλλειψη της είδησης των "Σκουριών" από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ή του αγώνα στην Κερατέα. Τότε ενημερωνόμασταν μεταξύ μας και καταγγέλαμε τη σιωπή των ΜΜΕ. Από την άλλη, ίσως καλύτερη η σιωπή από αυτό που φοβόμουν ότι θα αντικρύσω: αναπαραγωγή της σύλληψης με απαξίωση για τα "16χρονα φασισταριά" (όπως εύγλωτα χαρακτήρισε ένας "δημοκράτης" τους νεαρούς καταληψίες) που... καλά να πάθουν.

 

 

ΥΓ: Θα ήθελα να διευκρινίσω πως με το παρόν άρθρο δεν επιθυμώ να κατακρίνω όσους δημοσιογράφους και μπλογκερς ή απλούς πολίτες έχασαν την είδηση μέσα στο φόρτο της εργασίας τους, καθώς αυτό είναι παραπάνω από κατανοητό. Δεν θεωρώ κατανοητό όμως για όσους προτίμησαν να την θάψουν ή επέλεξαν να κάνουν ρεπορτάζ μέσω... υπουργικών ανακοινώσεων.Μας καλώ όλους ουσιαστικά να δώσουμε προσοχή στην ενημέρωση που επιλέγουμε να λαμβάνουμε, και να ελέγχουμε πάντα ακόμη και όσους θεωρούμε έγκυρους.

 

 

 

 Σχόλια
Προσθήκη νέου
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
RSS