HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Ρεπορτάζ arrow Στοχευμένα δημοσιεύματα για τη Διεθνή Αμνηστία ή πως (ανα)παράγονται οι ειδήσεις
Στοχευμένα δημοσιεύματα για τη Διεθνή Αμνηστία ή πως (ανα)παράγονται οι ειδήσεις PDF Εκτύπωση E-mail
07.02.19


Με αφορμή δημοσιεύματα για τη Διεθνή Αμνηστία, ένα καθημερινό παράδειγμα για το πως γράφονται οι ειδήσεις...


Διαβάζοντας ειδήσεις στο ίντερνετ, μου ήρθε ένα μήνυμα για δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο, «Τοξικό» το εργασιακό περιβάλλον της Διεθνούς Αμνηστίας . Διάβασα το δημοσίευμα που έλεγε ότι, σύμφωνα με έρευνα που έγινε ύστερα από τις αυτοκτονίες δύο εργαζομένων της οργάνωσης πέρισυ, "στο εσωτερικό της εταιρείας υπάρχει διαδεδομένο bullying, δημόσιος εξευτελισμός, διακρίσεις και άλλες μορφές κατάχρησης εξουσίας". Όπως συνέχιζε το δημοσίευμα, "Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας έκανε λόγο για ένα «δύσκολο και ανησυχητικό ανάγνωσμα» και εξήγγειλε σχέδια αναδιάρθρωσης της οργάνωσης από τα τέλη Μαρτίου".


Κάτι στη διατύπωση, στην ασάφεια των δεδομένων αλλά και στο ίδιο το περιεχόμενο με προβλημάτισε. Κάτω-κάτω το δημοσίευμα είχε συνδέσμους για σχετικές ειδήσεις, κι εκεί είδα τον εξής τίτλο: Διεθνής Αμνηστία κατά Airbnb και TripAdvisor για τους ισραηλινούς εποικισμούς . Το δημοσίευμα αυτό αναφερόταν σε πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με τις εταιρείες Airbnb, TripAdvisor, Booking.com, Expedia, τις οποίες κατηγορεί πως επωφελούνται από τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ. Όπως καταγγέλει η Διεθνής Αμνηστία, "με βάση το διεθνές δίκαιο οι ισραηλινοί οικισμοί αυτοί θεωρούνται παράνομοι, καθώς βρίσκονται σε κατεχόμενα εδάφη... Συναλλασσόμενες με αυτούς τους οικισμούς, αυτές οι τέσσερις εταιρείες συντηρούνται, αναπτύσσονται και επεκτείνονται, ενώ αντλούν κέρδη από αυτά που ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου βάσει του διεθνούς ποινικού δικαίου". Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους τουριστικούς ομίλους "να σταματήσουν να προτείνουν διαμονές, αξιοθέατα και δραστηριότητες στους οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων σε Δυτική Όχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ".

 

amnestyaction.jpg

Για όποιον έχει ακόμη αμφιβολία, είναι όπως τα φαντάζεστε: η καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας κατά των τουριστικών εταιρειών που υπενθυμίζει στη διεθνή κοινότητα το καθεστώς των παράνομων ισραηλινών οικισμών ανακοινώθηκε επισήμως στις 30 Ιανουαρίου 2019, και η έρευνα που θίγει την αξιοπιστία της Διεθνούς Αμνηστίας στις 6 Φεβρουαρίου 2019. Μάλιστα, μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι αρκετή για να δεί κανείς ότι στις ίδιες ημερομηνίες και με τα ίδια ακριβώς λόγια αναπαράγονται αυτές οι ειδήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (δείτε π.χ. amnesty international toxic working environment στην Guardian, Times κλπ.). Είναι αξιοσημείωτο, και εντελώς αντιεπαγγελματικό και αντιδεοντολογικό, το γεγονός ότι, ενώ οι περισσότερες ιστοσελίδες αναπαράγουν σχεδόν αυτούσιο το ίδιο κείμενο, σχεδόν καμία δεν αναφέρει την πηγή της.

 

Ελάχιστη έρευνα θα ήταν αρκετή για να εξακριβώσει κανείς πριν αναδημοσιεύσει, μάλιστα υιοθετώντας (αφού δεν αναφέρεται πηγή). Ψάχνοντας λίγο μαθαίνουμε ότι, την έκθεση αυτή την ζήτησε η ίδια η Διεθνής Αμνηστία ύστερα από την πρώτη αυτοκτονία μέλους των κεντρικών της γραφείων επειδή το γεγονός είχε δημιουργήσει αναστάτωση στους εργαζομένους - για τη δεύτερη αυτοκτονία διαπιστώθηκε ότι δεν σχετίζονταν με το εργασιακό περιβάλλον. Την έρευνα ανέθεσαν στο γραφείο Kon Terra http://www.konterragroup.net που ειδικεύεται σε εργασιακά θέματα (διαχείρισης στρες κλπ) προκειμένου να διερευνήσει το θέμα και να προβεί στις ανάλογες ενέργειες. Η έκθεση παραδόθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2019 και ανακοινώθηκε την ίδια μ έρα από τον Kumi Naidoo, γενικό γραμματέα της οργάνωσης, μαζί με σειρά μέτρων που θα αναλάβει η Διεθνής Αμνηστία για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας στην ΜΚΟ. Παραμένει ενδιαφέρουσα η ευρεία δημοσίευση της είδησης συνήθως χωρίς καμία από αυτές τις λεπτομέρειες για τις ενέργειες της Διεθνούς Αμνηστίας (που μάλιστα εμφανίζεται ότι προσπάθησε να κρύψει την αυτοκτονία), μέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση.


Σχόλια
Προσθήκη νέου
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
RSS