HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Αναλύσεις arrow Η Προπαγάνδα των Συντακτών
Η Προπαγάνδα των Συντακτών Εκτύπωση E-mail
Δημοσιογραφία - Αναλύσεις

29.4.2021

Η Εφημερία των Συντακτών έχει εδώ και καιρό μετατραπεί σε μία εφημερίδα άσκησης προπαγάνδας, έχοντας αγκαλιάσει μεθόδους που δεν αξίζουν ούτε στο παρελθόν της, ούτε στον τίτλο της ως "εφημερίδας". Ψεύτικα ρεπορτάζ, κείμενα copy-paste, αναπαραγωγή δελτίων τύπου της κυβέρνησης ως ειδήσεις, και καμία συγνώμη σε όσους τα επισημαίνουν. Και δεν γράφω το παραπάνω ελαφριά την καρδία...


 
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 14.5.2021
Με αφορμή το παρόν άρθρο, μία αναγνώστρια μου έστειλε το παρακάτω απόσπασμα από το ένθετο της ΕφΣυν, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ, της 17-18.4.2021. Προφανώς, η κυρία μου το έστειλε προς απάντησή μου, σε ερωτήματα που έθετα στο κλείσιμο του παρόντος άρθρου. Η παρακάτω διαφήμιση θέτει ενεργά το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων, ή να το θέσω απλά, πως μπορεί κανείς να γράφει ενάντια σε αυτόν που τον πληρώνει;
 
efsynpfizer2.jpg 

 

 

Η Προπαγάνδα των Συντακτών

 

Η Εφημερίδα των Συντακτών ξεκίνησε το 2012 ως μια ανεξάρτητη και αδέσμευτη εφημερίδα, που αυτοχρηματοδοτήθηκε από τους ίδιους τους συντάκτες της καθώς και τους αναγνώστες της. Στήριξε και στηρίχτηκε από τον κόσμο των κινημάτων, και θεωρούνταν μία αριστερή εφημερίδα. Μέχρι το 2015, οπότε και άρχισε σταδιακά να μετατρέπεται σε μία φιλοκυβερνητική εφημερίδα, καθώς εμφανώς υποστήριζε τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις όποιες διαφωνίες μπορεί να είχε στο εσωτερικό της. Δυστυχώς, η φιλοκυβερνητική της στάση επεκτάθηκε και στο να δημοσιεύει ψεύτικες ειδήσεις και να αναπαράγει τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης αντί να κάνει ρεπορτάζ (δείτε χαρακτηριστικά εδώ ). Κι αυτή είναι σημαντική διαφορά, διότι άλλο να υποστηρίζεις ένα κόμμα ή μία πολιτική, και άλλο να ασκείς προπαγάνδα και να λες ψέματα υπέρ του.

 

Η ΕφΣυν γύρισε θεωρητικώς στο αντικυβερνητικό στρατόπεδο αφότου κέρδισε η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές το 2019, συνέχισε όμως να λειτουργεί σαν να είναι η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, στο βαθμό που ο τελευταίος ταυτίζεται με το κυβερνητικό αφήγημα στο θέμα του κορωνοϊού, το ίδιο κάνει και η άλλοτε αδέσμευτη εφημερίδα. Και, συνεπής στην στάση των τελευταίων 6 ετών, αντί για ρεπορτάζ κάνει προπαγάνδα, και αντί για πληροφόρηση μεταφέρει ψευδείς ειδήσεις. Θα αρκεστώ στην αναφορά δύο πρόσφατων παραδειγμάτων, και στον χαρακτηριστικό τρόπο που επέλεξε να αντιδράσει στην κριτική που δέχτηκε.

 

 

Η ΕφΣυν παρέα με το MEGA, τον Alpha και τον Skai.

 

Η Εφημερίδα των Συντακτών, προκειμένου να υποστηρίξει  με κάθε τρόπο το αφήγημα των «ανεύθυνων πολιτών» που «συνωστίζονται» και αφηψούν τα μέτρα και το κοινωνικό σύνολο, έκανε ρεπορτάζ για τα Θεοφάνια, στο οποίο παρουσίασε και φωτογραφία με πλήθος κόσμου μαζεμένο, χωρίς μάσκες, δίπλα στον παπά που ευλογούσε τον Σταυρό πριν τον ρίξει στο νερό [η λεζάντα κάτω από την φωτογραφία γράφει: «Η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Σαλμά (με το μαύρο παλτό), αρμόδια για θέματα δημόσιας υγείας στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, σε αγιασμένο... συνωστισμό. Όποιος εντοπίσει κάποιον να φοράει μάσκα κερδίζει!»]. Όμως, η φωτογραφία ήταν του 2018, και την είχε αναρτήσει στην προσωπική της σελίδα στο facebook η κα Ντζιμάνη, περιφερειακή σύμβουλος της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας. Είναι προφανές ότι η φωτογραφία πάρθηκε από εκεί, και παρουσιάστηκε ως φωτογραφία του ρεπορτάζ των Θεοφανίων του 2021, χωρίς καμία αναφορά στην πηγή, όπως αρμόζει με βάση τη δημοσιογραφική δεοντολογία. Τονίζω, πως η φωτογραφία είχε αναρτηθεί το 2018, και δεν αναρτήθηκε ξανά το 2021, ώστε να πούμε ότι έγινε ίσως λάθος.

 

Επικοινώνησα με κάποιον στην εφημερίδα, που δεν γνώριζε το γεγονός, αλλά επιφυλάχτηκε να ρωτήσει. Δεν έμαθα την απάντηση, αλλά διαπίστωσα μετά από λίγες μέρες πως, το “ρεπορτάζ” είχε παραμείνει το ίδιο, και είχε απλώς αλλαχτεί η φωτογραφία στην ηλεκτρονική έκδοση της ΕφΣυν (διότι στο έντυπο φυσικά δεν αλλάζει). Στην επαφή που είχα με την εφημερίδα υποστηρίχτηκε πως πράγματι υπήρχε συνωστισμός εκείνη τη μέρα παντού. Δεν απαντήθηκε όμως το εύλογο ερώτημά μου: αφού πράγματι υπήρχε τόσος συνωστισμός, προς τι η ανάγκη να αποδειχτεί με ψεύτικη φωτογραφία;

[Το δημοσίευμα της εφημερίδας εδώ.  Η αρχική δημοσίευση βρίσκεται κρατημένη σε αρχείο εδώ : Η φωτογραφία στο προφίλ της κας Ντζιμάνη, εδώ ]

 

Έχει ενδιαφέρον πως την ίδια τακτική, με το ίδιο ακριβώς αφήγημα, ακολούθησαν τα τηλεοπτικά κανάλια MEGA, Alpha και Skai, παρουσιάζοντας πλάνα από τα Θεοφάνια στη Νάξο το 2015 – πλάνα που βρήκαν στο διαδίκτυο (Το video του 2015και το video από τα τρία κανάλια)

Το απογοητευτικό βρίσκεται στο γεγονός ότι, η εφημερίδα που κάποτε καταδίκαζε την ψεύτικη δημοσιογραφία της προπαγάνδας των καναλαρχών, σήμερα είναι απολύτως ταυτισμένη μαζί τους.

 

Σε κάθε περίπτωση, μηνυτήρια αναφορά έχουμε καταθέσει δύο άτομα στα τρία ανωτέρω κανάλια και στην ΕφΣυν, για διασπορά ψευδών ειδήσεων, απάτη και εκφοβισμό των πολιτών, καθώς και για «εναρμονισμένη πρακτική για να παραχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα όπως φόβος ή και η δημιουργία διχασμού στην κοινωνία ανάμεσα στους “υπεύθυνους” και στους “ανεύθυνους”».

Και είναι κρίμα, πραγματικά, να γίνεται κανείς αντάξιος καταγγελίας παρέα με αυτούς που καταδίκαζε.

 

 

Οι «ακροδεξιοί» Γερμανοί διαδηλωτές που... εξαφανίστηκαν με ένα γράμμα

 

Στις 20/3/2021 η ΕφΣυν δημοσίευσε ένα μικρό άρθρο  που αναφερόταν σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, με τίτλο Συγκρούσεις στη Γερμανία μεταξύ Αστυνομίας και Αρνητών του Κορωνοϊού. Στο άρθρο αυτό αναφερόταν σε συγκρούσεις με την αστυνομία που είχαν οι «αρνητές», οι περισσότεροι από τους οποίους ακροδεξιοί. Μάλιστα, έγνε και αντισυγκέντρωση στην «ακροδεξιά συγκέντρωση» από 300 πολίτες.

 

efsyngermany1.jpg 

 

efsyngermany2.jpg 

 

Και τότε, έλαβε η ΕφΣυν την επιστολή ενός Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία, ο οποίος ήταν στη διαδήλωση αυτή, και διαμαρτυρόταν έντονα για το δημοσίευμα ζητώντας τους εξηγήσεις καθώς και τις πηγές του “ρεπορτάζ”. Συγκεκριμένα τους έγραψε:

«Κυρίες/κύριοι δημοσιογράφοι και συντάκτες της Εφημερίδας των Συντακτών, με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα το σύντομο και ανακριβές σας άρθρο σχετικά με τις πορείες που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην πόλη του Κάσελ εχθές το μεσημέρι (20.03.2021) στο πλαίσιο της παγκόσμιας διαμαρτυρίας για τα μέτρα ενάντια στην επιδημία. Σύμφωνα με τα γραφόμενά σας, εγώ καθώς και οι υπόλοιποι φίλοι και γνωστοί μου είμαστε... "ακροδεξιάς κοπής" και γενικά "αρνητές" των εμβολίων. Καθηγητές πανεπιστημίων, ακαδημαϊκοί, γιατροί, απλοί πολίτες με τα παιδιά τους, νεαροί, φοιτητές, ηλικιωμένοι, περίπου 25.000 άτομα(άλλοι αναφέρουν μέχρι 50.000), όλοι ακροδεξιοί για εσάς. Θα ήθελα να μου εξηγήσετε απο δημοσιογραφικής άποψης, πώς ακριβώς βγάλατε αυτό το συμπέρασμα καθώς και να μου αναφέρετε τις πηγές σας (δημοσιογραφικοί σας συνεργάτες στη Γερμανία - αν έχετε) και οι οποίοι σας βοήθησαν στην συγγραφή της “είδησης”».

 

Η απάντηση της εφημερίδας στην παραπάνω επιστολή είναι αξιοσημείωτη: άλλαξε το άρθρο  στην ηλεκτρονική έκδοση – αφήνοντας την ίδια ημερομηνία και ώρα δημοσίευσης, καθώς και σύνδεσμο! Με άλλα λόγια, πέταξε τα σκουπίδια κάτω απ’ το χαλί. Ο τίτλος έγινε Χιλιάδες Γερμανοί στους δρόμους κατά των μέτρων για την πανδημία, οι ακροδεξιοί και οι αρνητές εξαφανίστηκαν, όπως και η αναφορά στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Ένα εξίσου βιαστικό σημείωμα έμεινε για ρεπορτάζ, και η εφημερίδα... καθάρισε με την αξιοπιστία της.

 

Η αντίδραση αυτή αποτελεί την πιο ξεκάθαρη απόδειξη αυτού που ήταν άλλωστε φανερό. Πρώτον, δεν υπήρξε κανένα ρεπορτάζ – γι’ αυτό και δεν παρατέθηκαν στοιχεία. Δεύτερον, το δήθεν ρεπορτάζ ήταν απλή αντιγραφή, ενδεχομένως με απλή μετάφραση google όπως φαίνεται από την προχειρότητα, την έλλειψη συνδέσμου παραπομπής, και τα λάθη στο κείμενο (υπήρξε «ένταση» με την αστυνομία, και «αρκετές ομάδες, οι περισσότερες από αυτές ακροδεξιάς κοπής»). Τρίτον και κυριότερο, δεν υπήρξε εξ αρχής κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να τεκμηριώνει τα γραφόμενα και να μπορεί να στηρίξει την είδηση μπροστά σε μία επιστολή – και γι’ αυτό η ανάρτηση εξαφανίστηκε, αφού όμως είχε επιτελέσει τον προπαγανδιστικό της ρόλο όσο ήταν στην επικαιρότητα.

 

 

Δεν Ήταν Μεμονωμένο Περιστατικό


Τα παραπάνω περιστατικά δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένα, αλλά μία συνειδητή και σταθερή πορεία που ακολουθεί η εφημερίδα αυτή εδώ και μερικά χρόνια. Ο χαρακτηρισμός συλλήβδην των διαφωνούντων ως "φασιστών" ακολουθήθηκε άλλωστε με συνέπεια και το 2018-19, σε πλήρη σύμπνοια με την αντίστοιχη "γραμμή" που χάραξε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, οι Συντάκτες πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πόλωση του πληθυσμού και η δημιουργία διχασμού ανάμεσα σε απόλυτα άκρα (που ποτέ άλλωστε δεν υπάρχουν) συνιστά, εκτός από παραχάραξη της ιστορίας, και πάγια τακτική κάθε αντιδημοκρατικού καθεστώτος. Κι επειδή κανένα καθεστώς δεν μπορεί μόνο του να κάνει ιδεολογικό πόλεμο, πάντα προσεταιρίζεται τα ΜΜΕ. Ο ρόλος της προπαγάνδας για την εμπαίδωση του Τρόμου και του Φασισμού και τη δημιουργία έχθρας για τον Άλλον πριν από 80 χρόνια θα πρέπει να είναι γνωστή στους Συντάκτες, και να μην την εναγκαλίζονται.

 

teixosdimokratias.jpg

 

Για μία εφημερίδα που έδειξε προσφάτως ιδιαίτερα μετριοπαθή και συμφιλιωτική –ας την πούμε– στάση στο θέμα των συνεργατών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, εντάσσοντας τους εντολείς της από την Νέα Δημοκρατία στο... Δημοκρατικό Τόξο, κι άρα στο απυρόβλητο, η τόσο άκαμπτη στάση απέναντι σε πολίτες που τυγχάνει να διαφωνούν με το αφήγημα της κυβέρνησης/αντιπολίτευσης είναι τουλάχιστον αντιφατική. Δύο μέτρα και δύο σταθμά κύριοι; Ή μήπως δεν θυμάστε ότι και τότε, οι πραγματικοί φασίστες, οι χρηματοδότες και εντολείς των εγκληματιών, έμειναν στο απυρόβλητο; Κι αν οι διαδηλωτές ήταν όντως ακροδεξιοί, γιατί δεν τεκμηριώνετε τα στοιχεία σας, αντί να αλλάζετε τίτλους και κείμενα; 

 

Μάλιστα, η πρακτική του copy-paste, της απλής αντιγραφής άρθρων που τους δίνονται και τα οποία αναπαράγονται αυτούσια σε όλον τον Τύπο, είναι απολύτως διευρυμένη και αποτελεί την κατάργηση της δημοσιογραφίας: πρόκειται επισήμως για προπαγάνδα, όπου η αξιοπιστία του μηνύματος πλέον τεκμαίρεται από μόνο το γεγονός ότι αναπαράγεται από πολλούς. Όμως, αυτή είναι και η έννοια της προπαγάνδας: ένα ενιαίο μήνυμα, που εμφανίζεται ξανά και ξανά παντού.

 

Αυτή την αυτούσια αντιγραφή την είδαμε ξανά πολύ πρόσφατα, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρουσιάστηκε από σύσσωμο τον ελληνικό και διεθνή Τύπο με ίδιους τίτλους, χωρίς καμία αναφορά στην πηγή, στον αριθμό της απόφασης κλπ. Έτσι, μία απόφαση που κανονικά θα έπρεπε να έχει τίτλο ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση για την υποχρεωτική εκπαίδευση, παρουσιάστηκε στην ΕφΣυν ως Τον δρόμο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ανοίγει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Δείτε σχετικά με αυτή την απόφαση και τι έγραψαν οι εφημερίδες εδώ , για να διαπιστώσετε μόνοι σας πόσο διαστρεβλώθηκε η πραγματικότητα. Η ΕφΣυν θα πρέπει να μας ενημερώσει από που λαμβάνει τις “ειδήσεις” που γράφει, και γιατί είναι πανομοιότυπες με όλες τις σκετικές ανακοινώσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη (ενδεικτικά εδώ  και εδώ ).

 

Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι αναγνώστες ότι, η αναζήτησή τους στον Τύπο για τη διασταύρωση πληροφοριών δεν είναι πια η ενδεδειγμένη μέθοδος, διότι οι εφημερίδες που κάποτε θεωρούσαμε "έγκυρες" έχουν πάψει από καιρό να υφίστανται ως τέτοιες. Δεν υπάρχει αξιόπιστη εφημερίδα στον καθεστωτικό Τύπο, στον οποίο περίτρανα ανήκει και η ΕφΣυν. Η αναζήτηση πρέπει να είναι πολύπλευρη, και να αναζητά αν το ρεπορτάζ είναι αληθινό, αν έχει στοιχεία, πηγές, τρόπους να το ακολουθήσεις. Και, δυστυχώς ή ευτυχώς, πρέπει πάντα να το ακολουθείς προς εξακρίβωση των λεπτομερειών αυτών που κάνουν τη διαφορά.

 

Πάντως, η πορεία της ΕφΣυν, μιας εφημερίδας που δεν έχει εργοδότη κανέναν εφοπλιστή ή επιχειρηματία με συγκεκριμένα συμφέροντα, και που δεν επίκειται η απόλυση αν δεν ακολουθήσεις τη γραμμή του, έχει ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο πως οι άνθρωποι μπορεί να υπηρετήσουν με φανατισμό μία εδραιωμένη μέσα τους πολιτική πεποίθηση... Στο πως μπορεί να καταπατήσουν την επαγγελματική τους δεοντολογία χάριν ενός πολιτικού αφηγήματος... Στο πως μπορεί να εξ-υπηρετήσουν άκριτα την κομματική γραμμή από την οποία δεν δεσμεύονται με κανέναν άλλον τρόπο εκτός από το «μέσα τους». Εξ’ όσων γνωρίζω τουλάχιστον.

 

Οι πρακτικές που ακολουθεί η ΕφΣυν μου προκαλούν λύπη, πολύ περισσότερο επειδή πριν πολύ καιρό αγωνισθήκαμε παρέα ενάντια σε αυτές ακριβώς τις μεθόδους παραπληροφόρησης. Τέλος, θεωρώ πως οι πολιτικές απόψεις του κάθε δημοσιογράφου είναι σεβαστές, και μπορεί μάλιστα τα θέματα του ενδιαφέροντός του, ή ακόμη και η οπτική της έρευνάς του, να εμφορούνται από αυτές. Όμως, οι ψευδείς ειδήσεις, η προπαγάνδα, τα ρεπορτάζ copy-paste και η συκοφάντηση χωρίς στοιχεία δεν είναι δημοσιογραφία, ούτε καν υπεράσπιση μίας πολιτικής γραμμής. Εκτός κι αν δεν σας έχει μείνει άλλος τρόπος για να υποστηρίξετε την πολιτική γραμμή που έχετε τόσο σφιχτά αγκαλιάσει. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθώντας πρακτικές που είχαν καταστήσει αναξιόπιστα τα ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο, πρακτικές που χλευάζατε και καταδικάζατε, δεν μπορείτε πια να αποκαλείστε η Εφημερίδα των Συντακτών αλλά (και με πολύ επιείκια) η Προπαγάνδα των Συντακτών.

 

Εύχομαι ειλικρινώς να ξαναβρείτε τον παλιό καλό εαυτό σας.

Νέλλη Ψαρρού

 

 

 

Ως υστερόγραφο, θα παραθέσω αυτούσια την επιστολή του Ευάγγελου Νάννου, έλληνα μετανάστη στη Γερμανία, που έστειλε στην Εφημερίδα των Συντακτών στις 21/3/2021.

 

Κυρίες/κύριοι δημοσιογράφοι και συντάκτες της Εφημερίδας των Συντακτών,

με μεγάλη μου έκπληξη διάβασα το σύντομο και ανακριβές σας άρθρο σχετικά με τις πορείες που πραγματοποιήθηκαν στη Γερμανία και συγκεκριμένα στην πόλη του Κάσελ εχθές το μεσημέρι (20.03.2021) στο πλαίσιο της παγκόσμιας διαμαρτυρίας για τα μέτρα ενάντια στην επιδημία . 

https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/286436_sygkroyseis-sti-germania-metaxy-astynomias-kai-arniton-toy-koronoioy

Σύμφωνα με τα γραφόμενά σας, εγώ καθώς και οι υπόλοιποι φίλοι και γνωστοί μου είμαστε... "ακροδεξιάς κοπής" και γενικά "αρνητές" των εμβολίων.

Καθηγητές πανεπιστημίων, ακαδημαϊκοί, γιατροί, απλοί πολίτες με τα παιδιά τους, νεαροί, φοιτητές, ηλικιωμένοι, περίπου 25.000 άτομα(άλλοι αναφέρουν μέχρι 50.000), όλοι ακροδεξιοί για εσάς .

Θα ήθελα να μου εξηγήσετε απο δημοσιογραφικής άποψης, πώς ακριβώς βγάλατε αυτό το συμπέρασμα καθώς και να μου αναφέρετε τις πηγές σας(δημοσιογραφικοί σας συνεργάτες στη Γερμανία-αν έχετε) και οι οποίοι σας βοήθησαν στην συγγραφή της «είδησης».

 

 

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, εδώ μερικά δεδομένα.

Συγκεκριμένα γράφετε:

«Διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Κάσελ για να διαδηλώσουν ενάντια στα μέτρα συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Οι δυνάμεις καταστολής έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού και με τα γκλομπς τους απώθησαν το συγκεντρωμένο πλήθος, ανέφερε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, dpa

Η πορείες και συγκεντρώσεις που ήταν προγραμματισμένες ήταν περισσότερες από τρεις, η κεντρική με ομιλητές αρκετούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, νομικούς και συνταγματολόγους πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Schwanenwiese (https://twitter.com/BenjAlvarez1/status/1373282923995136002?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1373282923995136002%7Ctwgr%5E%7
Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.dw.com%2Fde%2Fgewalt-bei-demo-von-corona-leugnern-in-kassel%2Fa-56939641
 ) με 6000 διαδηλωτές(επετράπη μετά από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, ύστερα από προσφυγή νομικών κατά των περιοριστικών μέτρων) και στην πλατεία της Γερμανικής επανένωσης. Οι υπόλοιπες πορείες ήταν αυθόρμητες, καθώς πλήθος κόσμου κατέβαινε από τα διαμερίσματά τους μόλις έβλεπε το κύμα του κόσμου που κατέκλυζε τους δρόμους (σχετικό βίντεο).

Οι συγκεντρώσεις ήταν όλες προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στις 12:00 και διήρκεσαν σχεδόν 6-7 ώρες.

Οι πορείες και συγκεντρώσεις προβλήθηκαν online σε διάφορες πλατφόρμες, ακόμα και στο youtube.

Λίγα από τα βίντεο οπου μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την 6ωρα πορεία και τις συγκεντρώσεις:

https://www.youtube.com/watch?v=Q3_2CffWnnQ

https://www.youtube.com/watch?v=dBAB3c61Ok4

https://www.youtube.com/watch?v=-BELyUbo1lo

https://www.youtube.com/watch?v=E81nSkfooMk

https://www.youtube.com/watch?v=gtPhQZbplqs

https://www.youtube.com/watch?v=3EcQAu-tIvk

https://www.youtube.com/watch?v=YVX0NurhXZA

https://www.youtube.com/watch?v=uEw89ufKeZw

https://www.youtube.com/watch?v=80jOz7fTIuc

https://www.youtube.com/watch?v=qSod86GaLG8

https://owncloud.vag-os.net/public/37f9c1

https://owncloud.vag-os.net/public/32bfb9

 

«Αρκετές ομάδες, οι περισσότεροι από αυτές ακροδεξιούς κοπής, έχουν έρθει εδώ και καιρό απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.».... «Η αστυνομία κλήθηκε να παρέμβει όταν μερικοί ακροδεξιοί προσπάθησαν να επιτεθούν σε φωτογράφους του Τύπου»

Τα επεισόδια που επικαλείστε διαδραματίστηκαν σε μία διασταύρωση(που οι οργανωτές είχαν δηλώσει ότι θα περάσουν), και που περίπου 10-15 άτομα με κουκούλες είχαν μπλοκάρει με τα ποδήλατά τους τον δρόμο. Κανένας από τους διαδηλωτές δεν επιτέθηκε στην αστυνομία.

https://www.youtube.com/watch?v=3FBsDrDthi0

Εκεί επικράτησε η ένταση που γράφετε και η οποία κράτησε περίπου 10 λεπτά. Έγινε χρήση της «Αύρας» και οι αστυνομικοί έκαναν ελάχιστη χρήση χημικών.

Οι κουκουλοφόροι αποχώρησαν και μάλιστα σε μία άλλη περίπτωση, οι ίδιοι οι αστυνομικοί άνοιξαν τον δρόμο ώστε η πορεία να συνεχιστεί κανονικά ( https://owncloud.vag-os.net/public/b31a08 ).

 

 

Όλες οι πορείες ολοκληρώθηκαν ειρηνικά και ο κόσμος αποχώρησε περι τις 20:00.

Μερικοί μπήκαν σε ένα εμπορικό κέντρο στο οποίο ήπιαν έναν καφέ ή απλά έκαναν τα ψώνια τους.

https://www.youtube.com/watch?v=TfAlPk8jAoE

Το γεγονός με τον δημοσιογράφο που αναφέρετε ήταν περισσότερο ένα σπρώξιμο και τίποτα παραπάνω. Το βίντεο με την «επίθεση» είναι εδώ (όπως μεταδόθηκε από το κρατικό ARD).

https://owncloud.vag-os.net/public/cd25d3

 

 

Οπότε απο τις 6-7 ώρες αναφέρεστε μόνο σε ένα περιστατικό το οποίο διήρκησε μερικά λεπτά. Δεν κάνατε ουδεμία αναφορά ώς προς το τί ζητούσαν οι πολίτες, δεν αναφερθήκατε στο τί συνέβη τις υπόλοιπες 6 ώρες.

Μπροστά από κρατικά κτίρια αφέθηκαν σημειώσεις και σύμβολα διαμαρτυρίας από γονείς που απαιτούν το άνοιγμα των σχολείων χωρίς περιορισμούς.

Στην πορεία υπήρχαν ελάχιστες σημαίες οπότε μάλλον οι «ακροδεξιοί» σας είχαν..ρεπό και είπαν να μην εμφανιστούν.

Οι αστυνομικοί κατά την διάρκεια των διαμαρτυριών έδρασαν με επαγγελματισμό και άφησαν όλες τις πορείες να πραγματοποιηθούν χωρίς απρόοπτα.

 

 

Είμαι στη διάθεσή σας να σας στείλω εκατοντάδες βίντεο με άλλα μέσα (δυστυχώς μέχρι αυτή τη στιγμή, η google προσπαθεί να διαγράψει την ιστορία «κατεβάζοντας» εκατοντάδες videos σαν να μην υπήρξε ποτέ αυτή η μέρα). Όσο για την dpa που έχετε ως πηγή, τα κρατικά ΜΜΕ ακολουθούν την ηγεσία τους και δεν υπάρχουν άλλα νέα εκτός από εμβόλια, αριθμούς και πανικός εδώ και μήνες. Ούτε και άλλες απόψεις. Χιλιάδες γιατροί,δάσκαλοι και επιστήμονες είναι, όπως και για εσάς, ακροδεξιοί.

Σε όλη την Ευρώπη πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες πορείες, ακόμα και στην Ελλάδα για τις οποίες ούτε καν αναφερθήκατε.

Από το Βουκουρέστι της Ρουμανίας μέχρι το Λονδίνο του Η.Β.

https://www.youtube.com/watch?v=NX8TTAuMEXw

 

 

Μάλλον, άνθρωποι που διαμαρτύρονται και αντιδρούν ενάντια σε ότι τους προστάζει η ιερά κυβέρνηση είναι και για εσάς, ακροδεξιοί και αρνητές των πάντων.

Πραγματικά θεωρώ κρίμα, μετά το "φιάσκο" με τους "αρνητές των μέτρων" κατα τη διάρκεια των Θεοφανίων (με το περιβόητό σας άρθρο «Τους άλλαξαν τα...Φώτα»  και τα ψευδή βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύσατε), μια εφημερίδα στην οποία στο παρελθόν έχω συνεισφέρει και εγώ οικονομικά, να κατρακυλάει και να πέφτει σε ένα τόσο χαμηλό επίπεδο.

Αναφέρεστε σε ένα δεκάλεπτο γεγονός χωρίς να γράφετε πηγές, χωρίς στοιχεία.

Έχετε πάρει δυστυχώς τον δρόμο που έχουν πάρει και άλλα ΜΜΕ, δηλαδή της λασπολογίας και της συκοφάντησης ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού, χωρίς να αναλογίζεστε το αντίκτυπο που έχουν τα γραπτά σας στην κοινωνία, με την «μερική» πληροφόρηση ή και την ολική παραπληροφόρηση.

Ενός πληθυσμού που έχει κουραστεί να διαβάζει τα «νούμερά» σας που απλά κοπιάρετε και παρουσιάζετε καθημερινά, χωρίς κανείς σας στην ΕΦΣΥΝ να ασκεί το καθήκον του ως δημοσιογράφος, κοινώς, να ρωτάτε και να επαληθεύετε πρίν δημοσιεύσετε.

 

Παρακαλούμε όπως διορθώσετε το άρθρο σας για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Αν δεν μπορείτε να ενημερώσετε σωστά, σταματήστε να παραπληροφορείτε τον κόσμο.

 

 

Υ.Γ: Συνάδελφοι δημοσιογράφοι σας εδώ στη Γερμανία που τους μετέφρασα το άρθρο σας, με ρώτησαν αν δουλεύετε για την κυβέρνηση. Θέλετε να τους απαντήσετε εσείς;

Με φιλικούς χαιρετισμούς      

          Ευάγγελος Νάννος

 

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέου
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
RSS