HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Ρεπορτάζ arrow «Διαβατήριο» Ανοσίας σε ισχύ στην Ελλάδα από 14/5
«Διαβατήριο» Ανοσίας σε ισχύ στην Ελλάδα από 14/5 Εκτύπωση E-mail
Δημοσιογραφία - Ρεπορτάζ
18.05.21
Η επίδειξη πιστοποιητικού ανοσίας ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα όχι μόνο για να εισέλθει κάποιος στην χώρα αλλά και για να ταξιδέψει εντός της. Συγκεκριμένα, από τις 14 Μαΐου 2021 και ως τις 24 Μαΐου, οπότε λήγει και η ισχύς της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μπορεί κάποιος να εισέλθει στην Ελλάδα μόνο εφόσον έχει κάνει το εμβόλιο, εφόσον έχει διενεργήσει τεστ, ή έχει νοσήσει. Το ίδιο ισχύει και για όσους πολίτες θελήσουν να ταξιδέψουν στη νησιωτική Ελλάδα, είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο.

 
 

«Διαβατήριο» Ανοσίας σε ισχύ στην Ελλάδα από 14/5

 

Η επίδειξη πιστοποιητικού ανοσίας ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα όχι μόνο για να εισέλθει κάποιος στην χώρα αλλά και για να ταξιδέψει εντός της. Συγκεκριμένα, από τις 14 Μαΐου 2021 και ως τις 24 Μαΐου, οπότε λήγει και η ισχύς της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, μπορεί κάποιος να εισέλθει στην Ελλάδα μόνο εφόσον έχει κάνει το εμβόλιο, εφόσον έχει διενεργήσει τεστ, ή έχει νοσήσει. Το ίδιο ισχύει και για όσους πολίτες θελήσουν να ταξιδέψουν στη νησιωτική Ελλάδα, είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο.

 

Αυτά αναφέρονται στις σχετικές ΚΥΑ που εκδόθηκαν στις 13/5. Συγκεκριμένα:

 

Α) Η ΚΥΑ, Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 29925,  1969-14/5/2021 αφορά την είσοδο στη χώρα, και ορίζει στο άρθρο 3 ότι:

 

Άρθρο 3 παράγραφος 2. Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη χώρα, οφείλουν: α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή και σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου, τον αριθμό των δόσεων και την ημερομηνία διεξαγωγής τους ή β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος βα) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα, ββ) από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας και βγ) φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο. Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα φέρουν βεβαίωση νόσησης ή θετικής διάγνωσης με τη μέθοδο PCR ή αντιγόνου ισχύος δύο (2) έως εννέα (9) μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί α) από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία, β) από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας, γ) στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο. Η υποχρέωση της παρούσας παραγράφου ισχύει και για ανηλίκους από πέντε ετών και άνω

 

 

Επίσης, ορίζεται προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα κατοίκων τρίτων χωρών, εκτός των χωρών της ΕΕ, της Σενγκεν, καθώς και τον ακόλουθων: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρουάντα, Ρωσική Ομοσπονδία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη και Ταϊλάνδη.

 

https://www.ynanp.gr/media/documents/2021/05/14/Β_1969_14.05.2021_Θαλάσσιες_Συνδέσεις__Προϋποθέσεις_Εισόδου_στη_χώρα_2.pdf

 

 

 

Β) Η ΚΥΑ, Αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922,  1944-14/5/2021 αφορά τους περιορισμούς εντός της χώρας, την υποχρεωτική διενέργεια τεστ για την εργασία και τα σχολεία, καθώς και για την μετακίνηση προς τα νησιά, για την οποία ορίζει στο άρθρο 1 (παράγραφος 18, «Μεταφορές, σελ. 27) ότι και παραπάνω για την είσοδο στην Ελλάδα, με μόνη διαφορά ότι αναφέρεται και στα rapid-test και τα self-test – τα τελευταία αποδεικνύονται είτε με σχετική βεβαίωση, είτε απλώς με τη συμπλήρωση του πεδίου στο σχετικό ερωτηματολόγιο που όλοι συμπληρώνουν για να επιβιβαστούν!

 

 https://www.ynanp.gr/media/documents/2021/05/14/1944.pdf

 

Βλέπουμε λοιπόν πως, ύστερα από ένα χρόνο συνεχούς προπαγάνδισης του Πιστοποιητικού/Διαβατηρίου Ανοσίας, αυτό πλέον έρχεται να προστεθεί στα μέτρα που θα ισχύσουν, χωρίς όμως τυμπανοκρουσίες και ιδιαίτερες αναφορές, μιας και τα νομικά κωλύμματα που θέτονται είναι τεράστια για την θεσμοθέτηση υποχρεωτικής ιατρικής πράξης ως προϋπόθεση για να ταξιδέψει κανείς. Μάλιστα, ενώ δεν είχε γίνει ποτέ σχετική συζήτηση, αυτό πλέον εγκαθίσταται και στις εγχώριες μετακινήσεις. Πρόκειται στην ουσία για έμμεση υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, που περνά μέσα από την, άμεση και επιβεβλημένη με τις διάφορες ΚΥΑ εδώ και λίγες βδομάδες, υποχρέωση στο (αυτο)διαγνωστικό τεστ. Η επιβολή του «Διαβατηρίου»/Πιστοποιητικού Ανοσίας πέρασε αθόρυβα και ακήρυχτα, μέσα από μία δήθεν προσωρινή ΚΥΑ.

 

Η κάθε ΚΥΑ έχει ισχύ για 14 μέρες ως μία πρόφαση τυπικής νομιμότητας, συγκεκριμένα μία πρόφαση περί έκτακτων και προσωρινών μέτρων. Η αρχή σε νομικό επίπεδο έγινε με την έκδοση της από 25-2-2020 (Φ.Ε.Κ. 42 A) πράξης νομοθετικού περιεχομένου περί «κατεπειγόντων μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού», πράξη που επικαλείται ως συνταγματικές βάσεις της το άρθρο 44 παρ. 1 και συμπληρωματικά τα άρθρα 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3. Το άρθρο 44 αναφέρει ότι «Σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί, ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, να εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχομένου». Είναι όμως προφανές πως η κατάσταση δεν μπορεί να θεωρείται έκτακτη ύστερα από ένα χρόνο. Όσον αφορά τη διάρκεια των 2 εβδομάδων, αυτή είναι μία αυθαίρετη προσπάθεια σύνδεσης της παρατυπίας αυτής με το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα αναφέρεται σε επιβολή έκτακτων μέτρων διάρκειας μέχρι 15 ημερών στο άρθρο 48, όπου όμως αφορά την περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης  ή απόπειρας ένοπλης ανατροπής της δημοκρατίας. Ακόμα και στην ακραία αυτή περίπτωση, οι 15 μέρες μπορούσαν να παραταθούν μόνο με προηγούμενη απόφαση της Βουλής. Όπως είναι προφανές, ούτε πόλεμο έχουμε, ούτε και το άρθρο 48 έχει ενεργοποιηθεί.  Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως, καταβάλεται μία απέλπιδα προσπάθεια να συνδεθεί η αυθαιρεσία με την συνταγματική νομιμότητα.

 

Όσον αφορά δε τα άρθρα 21 παρ. 3, και 5 παρ. 5, αυτά αφορούν την υποχρέωση του Κράτους να παρέχει στους πολίτες του όλα όσα προβλέπονται σε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος προκειμένου να μεριμνούν οι ίδιοι για την υγεία τους. «Το Κράτος  μεριμνά για την υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων» (αρ. 21 παρ.3), και «Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία κάθε προσώπου έναντι των βιοϊατρικώς παρεμβάσεων» (άρ.5 παρ.5). Πρόκειται δηλαδή για μία θετική μέριμνα και όχι για διατάξεις που μπορεί η κυβέρνηση να επικαλεστεί για να περιορίσει άλλα δικαιώματα των πολιτών. Πόσω μάλλον που στην παραπάνω ΚΥΑ αναφέρει ως μέτρο για την πανδημία τον «περιορισμό των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%» (άρ. 1, παρ. 4, σελ. 11)! Στην πραγματικότητα, με αυτή την πρόβλεψη, θίγεται το άρθρο 21 του Συντάγματος.

 

Επί της ουσίας, τα βήματα στα οποία η κυβέρνηση προχωρά βασίζονται σε ένα «τεστ» κάθε φορά της ανοχής και αντίδρασης ή μη των πολιτών στις κάθε λογής παράνομες ΚΥΑ. Και εφόσον πέρασε το υποχρεωτικό τεστ, αυτή ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να περάσει και το πιστοποιητικό ανοσίας, δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ ή νόσησης. Ο δρόμος προς τον τελικό στόχο, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, στρώνεται αργά και μεθοδικά, μέσα από τις μικρές, καθημερινές υποχωρήσεις. Ο δρόμος αυτός φυσικά περνά μέσα από τις ελευθερίες που μας στέρησαν χωρίς λόγο, για να μας τις επιστρέψουν ως προνόμια υπό τον όρο ότι θα πειθαρχήσουμε στις παράλογες εντολές. Παράλογες διότι, όπως είναι γνωστό από τις ίδιες τις κατασκευάστριες εταιρείες, ούτε τα τεστ είναι κατάλληλα για τον σκοπό που παρουσιάζονται, ούτε ο εμβολιασμός προφυλλάσει από την μετάδοση. Αλλά αυτά τα έχουμε ήδη αναφέρει.

 

Διαβάστε για τα τεστ: https://dimobio.gr/?p=778

Για τα εμβόλια: https://www.nellypsarrou.com/index.php?option=com_content&task=view&id=508&Itemid=63

 

Έχει ενδιαφέρον άλλωστε, το γεγονός ότι ορίζει για τους πολίτες της ελληνικής επικράτειας ότι μπορούν να ταξιδεύσουν και με απλή δήλωσή τους στο σχετικό έγγραφο ότι έκαναν το self-test. Δεδομένης της έλλειψης εμπιστοσύνης με την οποία έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τους πολίτες στα θέματα του κορωνοϊού, πρόκειται μάλλον για μία άσκηση πειθαρχίας (όπου οι πολίτες αυτο-φακελώνονται) ή απλής αποδοχής μίας παράλογης και παράνομης κατάστασης (της υποχρεωτικότητας) με μια απλή δήλωση, ακόμη κι αν δεν έχουν επί της ουσίας συμμορφωθεί. Κι αυτό είναι, πιστεύω, το σημαντικότερο, διότι τους προετοιμάζει για το επόμενο βήμα.

 

 

ΥΓ1: Σχετικά με τον «Καθολικό Εμβολιασμό» που έχει ως εκστρατεία η κυβέρνηση, να σημειωθεί πως δεν αναφέρεται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως επιχειρείται να ερμηνευτεί για να πιεστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά αναφέρεται στην διάθεση εμβολίων σε όλες τις ηλικίες –κατά παράβαση του εμβολιαστικού προγράμματος που δίνει έμφαση στις μεγάλες υλικίες– αλλά και στην προσπάθεια να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού των νησιών αυτών.

ΥΓ2: Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι υπάρχουν νησιά που είναι πλήρως εμβολιασμένα είναι ψευδής. Γνωρίζουμε ανθρώπους που δεν εμβολιάστηκαν και δεν προτίθεται να το κάνουν σε νησιά για τα οποία έχει ανακοινωθεί πως είναι πλήρως εμβολιασμένα.

 

 

 

 

 

Σχόλια
Προσθήκη νέου
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
RSS