HomeΓια ΜέναΔημοσιεύσειςΔιάχυση ΓνώσηςΔημοσιογραφίαΦωτογραφίεςΝτοκιμαντέρΕπικοινωνία
Home arrow Δημοσιογραφία arrow Ρεπορτάζ arrow Επιτροπή Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον καμένο Έβρο, με συμμετοχή του Σταύρου Μπένου
Επιτροπή Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον καμένο Έβρο, με συμμετοχή του Σταύρου Μπένου PDF Εκτύπωση E-mail
Δημοσιογραφία - Ρεπορτάζ
29.11.23

 

Επιτροπή Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον καμένο Έβρο,

με συμμετοχή του Σταύρου Μπένου


Την εκπόνηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, που θα παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2023(!) θα κάνει η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Έβρο, στόχος της οποίας θα είναι: α) η αναγέννηση των δασικών εκτάσεων της περιοχής, β) η δημιουργία υποδομών για την αντιπλημμυρική θωράκιση, γ) η στοχευμένη στήριξη παραγωγικών κλάδων, και δ) η δημιουργία ενός σχεδίου τουριστικής προβολής της πληττόμενης περιοχής και δράσεων πολιτισμού.

 

Η απόφαση (αρ. 17235) της σύστασης Επιτροπής δημοσιοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2023, με το ΦΕΚ 6595/21-11-2023, μία μέρα πριν την συζήτηση στη Βουλή για τη Θεσσαλία και τον Έβρο, καθιστώντας έτσι την “συζήτηση” αυτή προσχηματική ή απλώς ενημερωτική περί ειλημμένων αποφάσεων. Εντούτοις, το ΦΕΚ αφορά απόφαση που είχε ήδη ληφθεί στις 11 Σεπτεμβρίου, χωρίς να έχει τότε ανακοινωθεί ούτε προφορικά ούτε τυπικά, προκαλώντας εύλογη απορία για την καθυστέρηση αυτή.

 

Η επιτροπή αποτελείται από 16 άτομα: 7 υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, έναν αντιστράτηγο του Στρατού, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, 3 καθηγητές Δασολόγους, 3 καθηγητές οικονομολόγους, και τον πρόεδρο του σωματείου “Διάζωμα” Σταύρο Μπένο (δείτε τα ονόματα εδώ ).

 

Στις τοπικές ιστοσελίδες του Έβρου η είδηση αναφέρεται με απορία και αποδοκιμασία για το γεγονός ότι δεν έχει συμπεριληφθεί στην επιτροπή το τμήμα Δασοπονίας του πανεπιστημίου Θράκης, αλλά ούτε και κανένας Εβρίτης.

 

Διαβάζουμε στο www.paratiritis-news.gr

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι έμεινε εκτός το Τμήμα Δασολογίας του ΔΠΘ με έδρα την Ορεστιάδα παρά τις αρχικές δηλώσεις και τη ρητή προφορική δέσμευση κυβερνητικών στελεχών επί αξιοποίησης συγκεκριμένων προσώπων της Σχολής. [το τμήμα Δασολογίας του ΔΠΘ] έχει και την καταλληλότερη γνώση της περιοχής, εφόσον εδρεύει στην Ορεστιάδα και το επιστημονικό προσωπικό του γνωρίζει σε βάθος και με καθημερινή επαφή τα δάση του νομού, και δη της Δαδιάς. Αντ’ αυτού, η Επιτροπή περιλαμβάνει ΔΥΟ άτομα από το αντίστοιχο Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Αντίστοιχα, το evros-news αναφέρει:

Δεν φτάνει που όπως διαβάζουμε στο ΦΕΚ ...η Επιτροπή είχε συσταθεί από τις 11 Σεπτεμβρίου, ... δεν κρίθηκε ικανός κανένας θεσμικός του νομού Έβρου να συμμετέχει σε αυτήν, ... ούτε καν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης δηλαδή. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας Καθηγητής από το Τμήμα Δασολογίας, Περιβάλλοντος της Ορεστιάδας, αν και ένας από τους βασικούς άξονες που θα ασχοληθεί είναι η αναγέννηση των δασικών εκτάσεων της περιοχής και, ειδικά, του πολύτιμου Δάσους της Δαδιάς.Πώς ερμηνεύονται τα παραπάνω; Η εμπειρία από την Βόρεια Εύβοια


Στα καμμένα του Έβρου στέλνει η κυβέρνηση και πάλι τον Σταύρο Μπένο, μετά την Βόρεια Εύβοια, όπως είχε διαφανεί ότι θα γινόταν εδώ και 2 μήνες σύμφωνα με δημοσιεύματα που προετοίμαζαν για κάτι τέτοιο. Και στην Βόρεια Εύβοια μέσω δημοσιευμάτων γινόταν η προετοιμασία μας, μόνο που εδώ βιάζονταν πολύ και έκαναν τα πάντα αδέξια και βιαστικά: τα δημοσιεύματα έβγαιναν ενώ ακόμη καιγόμασταν, η ανάθεση της “Ανασυγκρότησης” έγινε και πάλι όσο καιγόμασταν, και η “Επιτροπή” αποτελούνταν από έναν ιδιώτη (τον πρόεδρο του “Διαζώματος”, Σταύρο Μπένο) χωρίς καμία θεσμική αρμοδιότητα. Η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου και κάλυψης των μελετών και των επιτροπών εξέθεσε την κυβέρνηση και έχει θέσει τεράστια εμπόδια στην υλοποίηση των επιδιωκόμενων σχεδίων. Ο ίδιος ο Σταύρος Μπένος τυγχάνει της αποδοκιμασίας των ντόπιων, καθώς έχει γίνει σαφές πως ήρθε για να υλοποιήσει προαποφασισμένα σχέδια χωρίς τη συμμετοχή τους.

Να σημειωθεί πως, το μεγαλύτερο σχέδιο για την Βόρεια Εύβοια που επιδιώκεται να περάσει είναι το Ειδικό Χωροταξικό, και μάλιστα για περιοχές που δεν κάηκαν και ενώ υπάρχει ήδη κατατεθειμένο χωροταξικό στην περιοχή – μόλις 3 μήνες πριν την πυρκαγιά, που δεν ικανοποιεί όμως τα σχέδια της ΤΕΡΝΑ στην περιοχή.


Αυτές τις βιασύνες και προχειρότητες προσπαθεί σήμερα η κυβέρνηση να καλύψει στην περίπτωση του Έβρου. Έτσι, δεν στέλνει έναν ιδιώτη (τον ίδιον μάλλον ιδιώτη) μόνο και ακάλυπτο θεσμικά, αλλά τον πλαισιώνει από μια επιτροπή με (υφ)υπουργούς, ακαδημαϊκούς κλπ. Μάλιστα, έβγαλαν και σχετικό ΦΕΚ και όρισαν το νομικό πλαίσιο που θα καλύπτει τις εργασίες. Όμως, εκτιμούμε πως αυτή η πλαισίωση είναι μόνο τυπική, και γίνεται για να μην υπάρχει πάλι το πρόβλημα της νομιμοποίησης. Ας μην ξεχνάμε ότι, στην περίπτωση της Β. Εύβοιας τα πορίσματα των ακαδημαϊκών και της επιτροπής Goldamer για το δάσος μπήκαν στο συρτάρι και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, δίνοντας σαφή αίσθηση σε όλους πως η παρουσία τους είχε μόνο σκοπό τον “επιστημονικό ”μανδύα και την ακαδημαϊκή νομιμοποίηση της όλης διαδικασίας (δείτε σχετικά εδώ )

Ο Μπένος στη Λίμνη Ευβοίας: “συμμαχώ μαζί σας ενάντια σε όλο το πολιτικό σύστημα”.Τα δημοσιεύματα στις 11 Σεπτεμβρίου


Στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, ημερομηνία που σήμερα αποκαλύπτεται ότι είχε ήδη γίνει η σύσταση της επιτροπής, κυκλοφόρησαν στον Τύπο δημοσιεύματα που προϊδέαζαν για εμπλοκή του Μπένου στον Έβρο (και στη Θεσσαλία, να το πούμε κι αυτό), αλλά δεν δημοσιοποιούσαν ότι είχε ήδη συσταθεί η επιτροπή με τη συμμετοχή του. Για παράδειγμα, στις 11 Σεπτεμβρίου βλέπουμε, τα εξής δημοσιεύματα:

Αναζητούνται... Μπένοι για Έβρο και Θεσσαλία , στο reporter.gr


Κυριάκος Μητσοτάκης: Το μοντέλο της Βόρειας Εύβοιας στον Έβρο , από tomanifesto.gr


Η εμπλοκή του ονόματός του όμως δεν σταματά στον Έβρο. Στις 13 Σεπτεμβρίου στην ΕΡΤ υπάρχει η είδηση:

Πώς η εμπειρία από την Καλαμάτα και την Εύβοια μπορεί να αξιοποιηθεί στην Θεσσαλία


Ενώ και πέρυσι, μετά τις πυρκαγιές στην Λέσβο:

Δέσμευση Μπένου για ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Λέσβου


Όπου, όπως και στην Εύβοια, η καταστροφή ονομάστηκε ευκαιρία. Σύμφωνα με τα λόγια του Μπένου: «Θέλουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση που δημιουργήθηκε και να δώσουμε μια νέα ευκαιρία στην περιοχή, μια νέα αναπτυξιακή πνοή μέσα από μια ανάπτυξη ολιστική και ανθρωποκεντρική, η οποία θα πατήσει πάνω σ’ ένα πολυεργαλείο, τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις...”.


Στην πιο πρόσφατη αναφορά για την Θεσσαλία, ο Σταύρος Μπένος, στις 17 Νοεμβρίου 2023, αφού αναφέρει διάφορα ψεύδη για την “επιτυχημένη” πορεία της Β.Εύβοιας, λέει τα εξής προκλητικά σε συνέντευξή του εδώ:

Σταύρος Μπένος: “Η πολιτιστική διαδρομή της Θεσσαλίας θα είναι το βαρύ της πυροβολικό για το μέλλον”

Έχουμε τη σπουδαία πολιτιστική διαδρομή της Θεσσαλίας που είναι περιβαλλοντική και πολιτιστική ταυτόχρονα και το ταξίδι μου έχει αυτή την αποστολή, να την προετοιμάσουμε για το νέο ΕΣΠΑ 21-27. Αυτό θα είναι το βαρύ πυροβολικό της Θεσσαλίας για το μέλλον της. Γιατί είναι πολύ άδικο για τη Θεσσαλία να έχει το 2% μόνο του τουριστικού προϊόντος της χώρα..., Οι αλλαγές είναι πολύ δύσκολες. Οι φυσικές καταστροφές μας ευνοούν να πάμε στη νέα εποχή


Όλα αυτά δεν είναι έκπληξη για εμάς τους βορειοευβοιώτες. Άλλωστε, η πρόθεση είναι σαφής. Στις μελέτες που κατατέθηκαν από το σωματείο Διάζωμα αναφέρεται ότι, «Ο πιο υψιπετής στόχος του Προγράμματος είναι να εφαρμοστεί ένα ευρύ μεταρρυθμιστικό σχέδιο αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας που θα αποτελέσει το έναυσμα για να μεταδοθεί σε όλη τη χώρα».


Γνωρίζουμε άλλωστε στην πράξη πως τα δημοσιεύματα προετοιμάζουν το κοινό για πράγματα αποφασισμένα από την κυβέρνηση, που όμως δεν θέλει ακόμη να τα ανακοινώσει – γιατί άραγε; Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ακόμη καίγονταν η Β.Εύβοια, και πριν ανακοινωθεί το όνομα του Μπένου δημοσιεύτηκε στο Protagon.gr άρθρο με τίτλο

Η μεγάλη εθνική ευκαιρία της Εύβοιας

όπου ο αρθρογράφος έγραφε:

Η βόρεια Εύβοια, η καμένη Εύβοια, είναι ένας άγραφος χάρτης. Μπορείς να κάνεις πολλά. Αλλά θέλει έμπνευση. Θυμάμαι πώς η Καλαμάτα αναγεννήθηκε μετά τον μεγάλο σεισμό του 1986, αλλά ευτύχησε να έχει για δήμαρχο έναν άνθρωπο με σπουδές, όραμα και τελικά μεράκι, τον Σταύρο Μπένο, που πήρε τα όποια κονδύλια και τα μετασχημάτισε σε κάτι ανώτερο, πολεοδομικά, τουριστικά, πολιτιστικά. Δύσκολο να βρεις τέτοιους δημάρχους σήμερα, πόσο μάλλον στην Εύβοια, που αν και με μια ευλογημένη γεωγραφία επί δεκαετίες παραμένει σε μια εγγενώς ατελή ανάπτυξη ... Αλλά η ευκαιρία παραμένει να είναι μπροστά μας. Αν η Εύβοια ανασυγκροτηθεί, θα γίνει το ωραιότερο νησί της Μεσογείου”.


Και, λίγες μέρες μετά, σε επόμενο άρθρο στο capital.gr, υπάρχει το άρθρο

Βόρεια Εύβοια: Από την καταστροφή στην ανάπτυξη. 10 + 1 αναπτυξιακά projects για την αναγέννηση του νησιού

που περιγράφει αναπτυξιακούς άξονες για την ανασυγκρότηση της Β.Εύβοιας. Οι άξονες αυτοί συμπίπτουν με αυτούς που παρουσίασε ο Σταύρος Μπένος... 10 μέρες μετά.

Για τον κεντρικό ρόλο και την προσχηματική σύσταση της 16μελούς επιτροπής, είναι χαρακτηριστικό το εξής: στις 14 Σεπτεμβρίου, το iefemerida.gr έχει, για πολλοστή φορά, συνέντευξη του Μπένου, που αναφέρεται στην Θεσσαλία και τη Βόρεια Εύβοια.

Ο Σταύρος Μπένος στο iefimerida: Στην πατρίδα μας υπάρχει πλήρης απουσία πρόληψης 


Στην τελευταία αυτή συνέντευξη λέει χαρακτηριστικά:

σε αυτές τις περιπτώσεις ο διαχειριστής είναι ένας! Όταν είναι παραπάνω από ένας, ακόμα και δύο είναι αποτυχία. Στον πόλεμο αποφασίζει ένας. Κρατήστε το αυτό, είναι σημαντικό”.Το μήνυμα από τη Βόρεια Εύβοια, σε Έβρο, Ρόδο, Θεσσαλία


Τόσο οι Επιτροπές “Ανάπτυξης” όσο και οι εξαγγελίες για αποζημιώσεις στους πληγέντες, για έργα αποκατάστασης, αναγέννησης και προστασίας από τις πλημμύρες αποτελούν φρούδες ελπίδες που σκοπό έχουν να εξανεμίζουν την οργή αλλά και τη διάθεση διεκδίκησης (πολιτικά, δικαστικά κλπ). Σε πολλές περιπτώσεις, γίνονται όχημα για πελατειακές σχέσεις και ρουσφετολογικές συνδιαλλαγές, όπου ο κάθε πληγείς προσπαθεί κατά μόνας και όχι συλλογικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημά του. Γι' αυτό το λόγο, για να ενημερώσουμε και να βοηθήσουμε στην αναγκαία συσπείρωση, διοργανώσαμε στις 29 Οκτωβρίου μια εκδήλωση στη Χαλκίδα με τίτλο “Από τη Βόρειο Εύβοια σε Έβρο, Ρόδο, Θεσσαλία... Εμείς τι κάνουμε;”.

 

Στην εκδήλωση κάλεσαν οι δημιουργοί των δύο ντοκιμαντέρ για την Βόρεια Εύβοια, ο Βασίλης Νίκας με το ντοκιμαντέρ “Βόρεια Εύβοια, Κανένας Νεκρός και οι Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννης Λαζάρου, με το ντοκιμαντέρ σε δύο μέρη “Βόρεια Εύβοια, Το Σχέδιο” - τα τελευταία δύο μέρη αναρτημένα από καιρό στη σελίδα www.tosxedio.com , αποτελούν ήδη ταινίες αναφοράς για την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια με μισό εκατομμύριο θεατές! Αφορμή για την εκδήλωση οι φετινές καταστροφές σε Έβρο, Ρόδο, Θεσσαλία, και όχι μόνο.


Αν στα ντοκιμαντέρ μας για την καμένη Βόρεια Εύβοια αλλάζαμε το όνομα της περιοχής, σε Ρόδο, Έβρο, Κέρκυρα, ακόμα και Θεσσαλία, τότε η έρευνά μας θα μπορούσε κάλλιστα να αναφέρεται σε αυτές τις περιοχές”.


Με αυτόν τον προβληματισμό, εμείς, που έχουμε ζήσει τις ημέρες της πυρκαγιάς να καίγεται ο τόπος μας χωρίς κανένα σχέδιο πυροπροστασίας και αποτελεσματικής δασοπυρόσβεσης, σε συνδυασμό με την επιζήμια, όπως αποδείχθηκε, χρήση του 112, ενημερώνουμε τους συνανθρώπους μας στις περιοχές που έχουν πληγεί για τους κινδύνους και τις παγίδες των υποσχέσεων αποκατάστασης και στήριξης. Μοιραζόμαστε τη δική μας εμπειρία σχετικά με τη διαχείριση της βοήθειας που στάλθηκε ως αλληλεγγύη, την πορεία των αποζημιώσεων και, κυρίως, σχετικά με το πως πρέπει να προετοιμαστούμε ως πολίτες για τη σωτηρία των δασών μας που έχουν απομείνει. Μας απασχολεί δηλαδή το τι κάνουμε εμείς.


Στο βίντεο που ακολουθεί, οι ομιλητές μιλάμε για το τι έγινε στην Εύβοια, για την επόμενη μέρα, για την πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά σε αντιπαράθεση με τα επικοινωνιακά show που δίνουν μία ψευδή εικόνα επιτυχίας των σχεδίων “Ανασυγκρότησης” και ευημερίας για τον τόπο μας.Για το τι πραγματικά σημαίνει στην πράξη η “Επιτροπή Ανασυγκρότησης” για την Βόρεια Εύβοια, μπορεί κανείς να επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας και να παρακολουθήσει το 2ο μέρος του ντοκιμαντέρ:

Βόρεια Εύβοια - Το Σχέδιο 2ο μέρος. "Πάρτυ Συνεργειών"

https://www.youtube.com/watch?v=mOwGkA8se6QΠερισσότερα για τον Σταύρο Μπένο και το πραγματικό έργο του στην Εύβοια, μπορείτε να διαβάσετε τα παρακάτω άρθρα:

1. Ο Μπένος στη Λίμνη Ευβοίας: “συμμαχώ μαζί σας ενάντια σε όλο το πολιτικό σύστημα”.

20.10.23: Επίσκεψη-έκπληξη πραγματοποίησε ο Σταύρος Μπένος στη Λίμνη Ευβοίας την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου το πρωί. Εκεί αντιμετώπισε τη δυσαρέσκεια των παραβρισκόμενων για την εν κρυπτώ παρουσία του και για το “έργο της ανασυγκρότησης”. Τόσο που ο ίδιος ο Μπένος απελπισμένος ρώτησε προς το τέλος, “Δεν έχει κανείς κάτι καλό να πει;”


2. Τι απαντά ο Σταύρος Μπένος για Το Σχέδιο

14.11.23: Ο Πρωθυπουργός ανέθεσε στον Σταύρο Μπένο το έργο της "Ανασυγκρότησης της Εύβοιας" στις 10 Αυγούστου 2021, ενώ ακόμη η φωτιά έκαιγε, και στις 14 Αυγούστου είχε έτοιμο το τελικό σχέδιο. Mας δόθηκε η ευκαιρία να ρωτήσουμε τον κ. Μπένο πως είχε έτοιμο το σχέδιο της Aνασυγκρότησης μία μέρα αφού έσβησε η φωτιά στην Βόρεια Εύβοια. Δείτε τι απάντησε.


3.  Αίμα και Τιμή ενός εθελοντή

21.11.23: Αναρωτηθήκαμε πολλοί, τι δουλειά έχει ο πρόεδρος του Διαζώματος σε μια επιστημονική εκδήλωση ανάμεσα σε καθηγητές και νομικούς. Και πράγματι, ο Σταύρος Μπένος έλαμψε δια της ανεπάρκειας του λόγου του και, κυρίως, για την ανάρμοστη συμπεριφορά του. Μετά από σημαντικές και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, μίλησε με ένταση αναφερόμενος συνεχώς στον εαυτό του και στο σπουδαίο έργο του, έλεγε πράγματα που δεν ισχύουν και μετέτρεψε την εισήγησή του σε προσωπική αντιπαράθεση με την ομιλήτρια κα Καραμανώφ εγκαλώντας την μάλιστα να πάρει πίσω όσα είπε για το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα!


4. Ο μη διορισμένος Πρόεδρος μιας εξωθεσμικής “επιτροπής

31.10.2021: Γιατί ο διορισμός του Μπένου παραβιάζει το Σύνταγμα; Ποια η σχέση του με στελέχη της κυβέρνησης, και της ΜΚΟ ΔιαΝΕΟσης της αδελφής του Μητσοτάκη; Τι κονδύλια παίρνει το Διάζωμα από το κράτος;


Σχόλια
Προσθήκη νέου
Γράψτε σχόλιο
Όνομα:
Email:
 
Website:
Τίτλος:
 
Please input the anti-spam code that you can read in the image.

3.25 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
RSS